«Κώστας Νούρος/ ξένος δυο φορές» σε ταβέρνες του Πειραιά

Ξένος δυο φορές

Η μουσική βιογραφία ενός σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα

Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή, αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Μοναχικός και αλύτρωτος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο του, σφράγισε με τη βελούδινη φωνή του την πρώτη περίοδο του σμυρνέικου/ρεμπέτικου τραγουδιού και δημιούργησε ρήγμα στα στερεότυπα ερωτικής συμπεριφοράς του ρεμπέτη. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.

Ανθή Γουρουντή

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τον κύκλο παραστάσεων της μουσικής βιογραφίας «Κώστας Νούρος / Ξένος δυο φορές», μας ξανασυστήνει αυτό τον ιδιαίτερο τραγουδιστή και άνθρωπο.

Από 10 Σεπτεμβρίου και για 8 μόνο παραστάσεις , οι ταβέρνες Ρεβαϊζι και Ρούκουνας, στον Πειραιά, θα υποδεχτούν μια παράσταση (10,11/9  και  22,23,24/9 ΡΕΒΑΪΖΙ – 16,17,18/9 ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ).

Εμπνευσμένη από τη βιογραφία του σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, Κώστα Νούρου, η παράσταση παρουσιάζεται σε κείμενα και μουσική δραματουργία των Ανθή Γουρουντή – Χρύσας Καψούλη- και Τσιμάρα Τζανάτου, σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη,  μουσική- ενορχήστρωση  των Χάρη Βλαστάκη και Ανθής Γουρουντή .

Ανθή Γουρουντή

Η παράσταση:

Υπάρχουν κάποια πρόσωπα στην Ιστορία του ανθρώπου, που η ζωή τους συχνά συμπυκνώνει τις ζωές πολλών. Με έναν εμβληματικό τρόπο. Παρότι η ιστορία του βίου τους, δεν είναι μια καθημερινή ιστορία, περιέχει όλα όσα ο καθένας μας συνάντησε στη δική του ζωή και τον σημάδεψαν, αν και παραμείναν στο χώρο του αόρατου. Κάθε εποχή σκιάζει τον κόσμο ή τον φωτίζει ανάλογα τις αντοχές της.

Ο Κώστας Μασσέλος, γνωστός ως Κώστας Νούρος, ένας σπουδαίος τραγουδιστής Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα, που, έχοντας ζήσει φωτισμένος και με μια σπουδαία καριέρα στη Σμύρνη και στον Πειραιά, πετάχτηκε εν τούτοις στο στενό εκείνο μισόφωτο που ονομάζουμε λήθη. Το «στενό» της λήθης, περιέργως, «στρίμωχνε» ανέκαθεν πολλούς, έχοντες μέγεθος βουνού, συχνά.

Η μουσική βιογραφία «Κώστας Νούρος: Ξένος, δυο φορές» έρχεται να αφηγηθεί με ποιητικό τρόπο την ιστορία ενός ανθρώπου, που υπήρξε αποδιωγμένος από παντού, ως ο πιο ξένος, από όλους. Ο – με πλήρη στοιχείων ταυτότητας – Κώστας Νούρος, παρέμεινε στην ουσία, άνευ ταυτότητας. Εθνική, πολιτική, κοινωνική, ερωτική, και εν τέλει βαθιά υπαρξιακή. Οντολογική σχεδόν.

Με μια ζωή σημαδεμένη από θανάτους, απώλειες και ματαιώσεις, κατάφερε μέσω της φωνής του και των τραγουδιών του, να φωτίσει το βαθύ σκότος ενός πολιτισμού που χτίστηκε από ανθρώπους, αλλά αγνόησε τον άνθρωπο. Και συνεχίζει. Να τον αγνοεί.

Συντελεστές

Κείμενα-Μουσική Δραματουργία: Ανθή Γουρουντή -Χρύσα Καψούλη- Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Μουσική- Ενορχήστρωση -Τραγούδια: Χάρης Βλαστάκης-Ανθή Γουρουντή

Ερμηνευτές: Τσιμάρας  Τζανάτος, Μικαέλα Δανά, Νικόλαος Χαλδαιάκης και το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

Συνεργάζονται: Η σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου και ο ηθοποιός Λευτέρης Παπακώστας. Συμμετέχει η  Δήμητρα Μακρυγιάννη

Μουσικοί:
Βιολί-Σταυρούλα Μέντη
Μαντολίνο-Τζουράς Τάσος Δερέσκος
Κιθάρα- Τραγούδι Ευφροσύνη Γιαννή
Κόντρα μπάσο-Νίκος Τσαχτσίρης
Πιάνο– Ανθή Γουρουντή

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπακώστας
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού
Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Σκηνική αντιμετώπιση-Επιμέλεια κοστουμιών: Σπύρος Γκέκας
Εικαστική επιμέλεια-Γραφιστικά: Σταύρος Παπαγιάννης
Stage Design Office/ Φροντιστήριο: Φραγκίσκος Δακτυλίδης
Χορηγός πιάνου: ”Ελληνικό Ωδείο”

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.