«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» στο gazarte

Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένο από τον Σταύρο Ξαρχάκο

«Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα,
Μονάχος στη δόξα και στο θάνατο.
Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί.
Άφησέ με νάρθω μαζί σου.»

Ο Γιάννης Παλαμίδας ερμηνεύει το ποίημα – σκηνικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου και ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος τον σκηνοθετεί. Ένα από τα πιο αγαπημένα και γνωστά έργα του ποιητή, το οποίο μελοποίησε πριν δύο χρόνια ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζεται στο gazarte για πρώτη φορά σε μια νέα εκδοχή. Η σκηνοθετική προσέγγιση του συνθέτη δίνει νέα πνοή στο έργο, ενώ ο Γιάννης Παλαμίδας καλείται να δώσει φωνή στη γυναίκα με τα μαύρα που φωτίζεται από το «αμείλικτο φεγγαρόφωτο».

Μια απρόσμενη συνάντηση, μια διαφορετική ανάγνωση του έργου του μεγάλου μας ποιητή. Η Σονάτα του Σεληνόφωτος.

Από τις 11 Μαρτίου στη θεατρική σκηνή (πρώην αίθουσα κινηματογράφου) του gazarte.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεία: Γιάννης Παλαμίδας
Στο πιάνο: ο Νεοκλής Νεοφυτίδης
Εικαστική παρέμβαση: Λάκης Μαθιόπουλος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

12 €
- 18 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

16 Απαντήσεις

  1. Η παρασταση αυτη με ενδιαφερει πολυ! Ειμαι συνταξιουχος φιλολογος,διδαξα το ποιημα στην Γ Λυκειου,
    πιστευω με επιτυχια! Αριστουργημα της Νεοελληνικης Ποιησης!

  2. Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΜΙΔΑ. Πού; Στο Gazarte. Με πολλή ανυπομονησία και χαρά πήγα να ακούσω τον αγαπημένο μου ερμηνευτή σε ένα οριακό και αγαπημένο κείμενο, την περίφημη Σονάτα του Σεληνόφωτος που ελπίζω κάποιος που έστω και λίγο αγαπά και διαβάζει ποίηση την ξέρει. Κείμενο τρυφερό, σκληρό, δραματικό, μοναχικό, υπαρξιακό, ερωτικό, όλα αυτά μαζί και χωριστά. Ε. όλα αυτά μαζί και χωριστά, και άλλα τόσα, ως συναισθήματα, ως λόγο, ως ερμηνεία, ως θέατρο, ο Γιάννης Παλαμίδας καταφέρνει να τα τιθασεύσει, να τα υπερβεί και να στα παραδώσει εξαγνισμένα και ανανεωμένα ξανά. Υπό την σκέπη, την καθοδήγηση και τη μαεστρία του ύψιστου Σταύρου Ξαρχάκου. Μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει χρόνια. Που ελπίζουμε να συνεχιστεί. Να ηχογραφηθεί. Να . επαναληφθεί. Να μη χάσει κανείς. Η μεγάλη στιγμή του Γιάννη Παλαμίδα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!!!!

  3. Στο Gazarte το υπέροχο με πολλή χαρά πήγα να ακούσω τον αγαπημένο μου ερμηνευτή στην περίφημη Σονάτα του Σεληνόφωτος. Ήταν συγκλονιστικός. Μην τον χάσετε. Λίγες παραστάσεις ακόμα. ΗΜΟΥΝ ΤΥΧΕΡΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!!! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΟΥ ΞΑΝΑΤΥΧΕΙ!!!

  4. Ένα λιτό σκηνικό με ένα γραφείο με βιβλία και χαρτιά, και έναν καλόγερο για τα ρούχα στα δεξιά και ένα πιάνο στα αριστερά. Το φως χαμηλωμένο, ημίφως, και η ατμόσφαιρα σχεδόν μυσταγωγική. Συγκλονιστικός ο Γιάννης Παλαμίδας, στο διπλό ρόλο του ποιητή, αλλά και της ηρωίδας του ποιήματος, σε αυτό το υπέροχο κείμενο. Εξαιρετικός και ο πιανίστας, αλλα και η σκηνοθεσία του κ. Ξαρχακου! Το κοινο παρακολουθουσε καθηλωμενο, Μπράβο σε ολους!

  5. Εξαιρετική παράσταση. Ο ιδανικός συνδυασμός μουσικής, ποίησης και υποκριτικής. Ένα εμβληματικό έργο του Γ. Ρίτσου μεταφέρεται στην σκηνή με την μουσική και την σκηνοθεσία του Σ. Ξαρχάκου. Κατάμεστο το Gazarte, αλλά το κοινό δεν χειροκρότησε τόσο θερμά όσο κάποιος να περίμενε, ίσως να μην ήταν προετοιμασμένο για την εσωτερική και συμβολική ποίηση σε συνδυασμό με το σόλο κλασσικό πιάνο. Ο ηθοποιός Γιάννης Παλαμίδας με τον μονόλογό του γέμισε την σκηνή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.