Mια εγκάρσια τομή σε πολλαπλούς και αλληλοπαράλληλους χρονότοπους της Αθήνας

Το metamatic:taf παρουσιάζει την καλοκαιρινή έκθεση «Μετέωροι χρονότοποι», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου 2016.

Η πόλη της Αθήνας είναι μια δομή που διαπερνά και υπερβαίνει την ταξική διαστρωμάτωση, παρέχοντας ένα χώρο-χρόνο με νέες πολιτικές πρακτικές, ενώ δομείται σαν επίκεντρο μιας νέας συνθήκης, σαν σημείο γένεσης και μετατροπής. Οι νέες αφηγήσεις αναδύονται σε ένα ιδιόμορφο επίπεδο συνείδησης, όπου η ετεροχρονία και ο χρονότοπος του φαντασιακού μας συναντιούνται.

Η έκθεση είναι μια επιτελεστική δράση, μια εγκάρσια τομή σε πολλαπλούς και αλληλοπαράλληλους χρονότοπους, όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθήνας συγχωνεύονται μέσα στο φαντασιακό της πόλης. Είναι μια αναφορά για νέες εμμονές, επαναλήψεις και φαντασιώσεις στην επόμενη εποχή της αρχιτεκτονικής, αποτελεί μια διαμεσολάβηση, μια επαφή, μια εξερεύνηση στις μεταμορφώσεις, στις μεταλλάξεις του ονείρου της πόλης. Άραγε, πώς μπορούμε να μετρήσουμε τα βήματα μας σε αυτόν τον άχρονο χρόνο της Αθήνας;

Η Αθήνα, η ιδέα αυτής της μητρόπολης είναι πέρα από το χωροχρόνο της εμπειρίας μας, της καθημερινής μας πραγματικότητας. Βρίθει από ιδιοφυΐα, οράματα, σκέψεις, φαντασία, υποσυνείδητες μεταμορφώσεις, από αναμνήσεις και όνειρα, από παρελθόντα και μέλλοντα. Ζούμε σε μια μαγική στιγμή, όπου οι αόρατες και κρυμμένες διασταυρώσεις του συλλογικού φαντασιακού αναδύονται και αποκαλύπτονται, αλληλεπιδρούν και εκπλήσσουν. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος με σχήματα και χρώματα… η αρχιτεκτονική δεν είναι απλοϊκή και ευχάριστη, δεν κολακεύει τις συνήθειες και τα πρότυπα, ούτε διασκεδάζει την επιπολαιότητα και τη μεγαλομανία μας… ίσως είναι μια ακόμη μυστική πηγή, ένα κομμάτι κρυμμένο συγχρονικά και διαχρονικά στο παλίμψηστο της ιστορίας, εκεί που τα οράματά μας συναντιούνται αναπάντεχα με τις μικροπολιτικές της ζωής μας.

Για τις νέες γενιές απομένουν οι αυταπάτες, οι φαντασιώσεις και οι μαγικές στιγμές με τις εξαιρετικές αποκρίσεις… απλά πρέπει να τις ρωτήσουμε… Και στη συνέχεια να τις αφήσουμε να μας καθοδηγήσουν στα όνειρα, μαζί, σε μια πόλη μαγική που αλλάζει μαγεμένη.

Συντελεστές

Συμμετέχουν: Αποστολοπούλου Τζίνα, Βασιλείου Ευρύκλεια, Βελαώρα Μαρία, Βλάχου Μαρία, Γκίκα Αλίκη, Γκόνη Δανάη, Δίου Δανάη, Δούκα Αννίτα, Έλληνας Χρήστος, Θεριανού Ευαγγελία, Καλογεροπούλου Ειρήνη, Κολοβού Ιωάννα, Λαδά Δάφνη, Μαλλίρη Μαργαρίτα, Μιχαηλίδου Ναταλία, Μήλια-Αργείτη Αικατερίνη, Μπενέτου Άννα, Μπουλιάρη Νικολέτα, Μπούρας Κωνσταντίνος, Μυροφορίδου Βερίνα, Περέλα Άννα, Σιγάλα Αλίκη, Σγουρίδου Χάρις, Τζιντζέλη Μαρίνα, Φράγκος Αλέξανδρος, Χιώτης Άγγελος, Χρανιώτη Αναστασία

Επιμέλεια: Μαγδαληνή Γρηγοριάδου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.