Μιχάλης Βασιλόπουλος: Από το Άγιον Όρος

Μια πρωτότυπη έκθεση κατασκευών με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει και φιλοξενεί μια πρωτότυπη έκθεση κατασκευών. Με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «χτίζει» τις Μονές του Αγίου Όρους. Έτσι, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, παρουσιάζονται χειροποίητες οι 20 Μονές σε μια θεματική ενότητα. Οι Ιερές Μονές, ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος από το 963 έως και τον 14ο μ. Χ. αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση σε όλο το μεγαλείο τους και με τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες.

Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, στα βόρεια του Νότιου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο, κατατάσσεται στα σκληρά ξύλα και με μία έννοια συμβολίζει μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ’ αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία, οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού οργανώνουν περιοδεία της Έκθεσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την Έκθεση έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχάλης Βασιλόπουλος
Επιμέλεια οργάνωσης: Ζωζώ Λιδωρίκη
Παραγωγή – οργάνωση: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2 €
- 3 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.