Οι Ex Eye, αποτελούν το παράδειγμα του γκρουπ που καταφέρνει να αθροίσει τα επιμέρους στοιχεία του, τους 4 μουσικούς του. Η συνεργασία προσφέρει έμπνευση στην σύνθεση και οδηγεί στον αυτοσχεδιασμό. Τι παίζουν όμως αυτοί οι τέσσερεις μουσικοί; Η καλύτερη περιγραφή για την μουσική τους είναι post-everything. Μαξιμαλιστική, progressive, θορυβώδης, με μέταλ στοιχεία.

Ο σαξοφωνίστας:

Ο Αμερικάνος, Colin Stetson, έχει ηχογραφήσει και παίξει live ανάμεσα σε άλλους με τον Tom Waits, Arcade Fire, Bon Iver, Feist, Laurie Anderson, David Byrne, LCD Soundsystem, TV on the Radio, Animal Collective, The National, Godspeed You! Black Emperor, BADBADNOTGOOD, και Anthony Braxton. Παράλληλα,έχει προσωπική δισκογραφία.

Ο ντράμερ:

Ο Greg Fox (Zs, Liturgy, Guardian Alien, Ben Frost), γεννημένος στην Νέα Υόρκη, περιγράφεται σαν human drum machine και το παίξιμο του σαν απόκοσμο. Διδάσκει ντραμς και το 2011 το Village Voice τον ανακήρυξε τον καλύτερο ντράμερ στην Νέα Υόρκη. Προσπαθεί, και καταφέρνει να ανοίξει νέους δρόμους χρησιμοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία.

Ο κιμπορντίστας:

Ο Shahzad Ismaily (Secret Chiefs 3, Ceramic Dod), γεννήθηκε απο Πακιστανούς μετανάστες γονείς, είναι κάτοχος μάστερ στην Βιοχημεία, αυτοδίδακτος συνθέτης και εκτός από κίμπορντς, παίζει όρθιο μπάσσο, κιθάρα, μπάντζο, ακορντεόν και πολλά άλλα όργανα.Έχει συνεργαστεί με μουσικούς από εντελώς διαφορετικά είδη (π.χ. Laurie Anderson και Lou Reed, Tom Waits, Jolie Holland, Laura Veirs, Bonnie Prince Billy, Faun Fables, Secret Chiefs 3, John Zorn, Elysian Fields, Shelley Hirsch, Niobe, Will Oldham, Nels Cline,, Graham Haynes, David Krakauer, Carla Kihlstedt’s Two Foot Yard, the Tin Hat Trio, Raz Mesinai και Burnt Sugar) και έχει συνθέσει μουσική για χορό και θέατρο καθώς και το σάουντρακ του υπέροχου φιλμ Frozen River που σκηνοθέτησε η Courtney Hunt.

Ο κιθαρίστας:

Ο Toby Summerfield, γεννήθηκε στο Μίτσιγκαν, και από το 2001 ήταν εξέχον μέλος της σκηνές αυτοσχεδιαστικής μουσικής του Σικάγου, όπου συνεργάστηκε με τους Frank Rosaly, Jaimie Branch, Tim Daisey, Josh Berman και πολλούς άλλους. Προσπαθεί, πάντα, να γράφει μουσική σε συνεργασία με άλλους μουσικούς και πιστεύει στο παρακάτω τρίπτυχο: Ο αυτοσχεδιασμός τροφοδοτεί την συνεργασία και την σύνθεση.