«Πες μου τί στέκεσαι Θανάση ορθός / βουβός σα λείψανο, στα μάτια εμπρός
γιατί Θανάση μου βγαίνεις το βράδυ, / ύπνος για σένανε δεν είν’ στον Άδη;»
– Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Θανάσης Βάγιας ή ο Βρυκόλακας]

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]», στις 8-9-10 & 15-16-17 Σεπτεμβρίου (ώρα 22:00) στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα, παρουσιάστηκε το καλοκαίρι σε επιλεγμένα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ.

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]», στη δεύτερη εκδοχή της, ασχολείται με το άγνωστο σε πολλούς κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας που αφορά το φαινόμενο των βρυκολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα κατά τους νεότερους χρόνους. Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις υστερίες των ανθρώπων μπροστά στον φόβο των βρυκολάκων.

Μέσα από μια θωρακισμένη ερευνητικά -με βάση τη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία- και δραματουργικά παράσταση, αναβιώνουν νοοτροπίες και συμπεριφορές των «αντι-επιστημονικών» αιώνων. Το παρελθόν συγκινεί και γοητεύει. Με οδηγό τον σωματικό κώδικα και τη μουσικότητα της γλώσσας, η παράσταση κινείται στη λογική του site specific, αναπτύσσεται με αφετηρία τον ίδιο τον χώρο παράστασης, στην περίπτωση αυτή χώρους ενός ιστορικού αρχείου, σε δημιουργική συνάρτηση με τις ιδιαίτερες εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να «εισχωρήσει» σε έναν αλλόκοτο, αλλοτινό κόσμο.