Στιγμές δημιουργίας στο χρόνο, 55 χρόνια Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων ανοίγει το βεστιάριό του και υπενθυμίζει σημαντικές στιγμές από τη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. Σύνορο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού μας κόσμου, αναμφίβολη μορφή επικοινωνίας, το κοστούμι στο θέατρο διαδραματίζει το δικό του ρόλο ανάλογα με το έργο, τη σκηνή, τον εκάστοτε ήρωα, τα συναισθήματα που ζητούν διέξοδο.

photo_kostoymia4

Στην έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ, θα φιλοξενηθούν δημιουργίες από εμβληματικές παραστάσεις -όπως ο «Οθέλλος» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού (1964), το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (1984) και οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους (1991)- που ανέβασε η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας. Κοστούμια εντυπωσιακά από πολυτελή υλικά, άλλα πρωτοποριακά από πιο απροσδόκητες και ευφάνταστες πρώτες ύλες έρχονται να υπογραμμίσουν για άλλη μια φορά τη σημασία του… «φαίνεσθαι». Πρόκειται για μια προσπάθεια του ΚΘΒΕ να φέρει στο φως κρυμμένους θησαυρούς του και να αναδείξει το παρελθόν του, στο σήμερα. Ή αλλιώς μια έκθεση που αφορά στην πολιτιστική διαχρονικότητα.

photo_kostoymia5

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει κοστούμια που σχεδίασαν οι ενδυματολόγοι Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος Βακαλό, Σπύρος Βασιλείου, Απόστολος Βέττας, Λίζα Ζαΐμη, Δαμιανός Ζαρίφης, Γιάννης Κύρου, Γιώργος Ζιάκας, Κέννυ Μακ Λέλλαν, Γιάννης Μετζικώφ, Δημήτρης Μυταράς, Αγνή Ντούτση, Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Γιώργος Πάτσας, Νίκος Σαχίνης, Βασίλης Φωτόπουλος, Διονύσης Φωτόπουλος, Σάββας Χαρατσίδης, Λαλούλα Χρυσικοπούλου κά.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλειά της έκθεσης υπογράφει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.