Το Εγχείρημα των Μουσών – Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη

Μία παράσταση που φέρνει τις εικαστικές τέχνες σε γόνιμο διάλογο με 9 πεδία της επιστημονικής μελέτης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Ελλάδας, παρουσιάζουν την έκθεση «Το Εγχείρημα των Μουσών – Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη» η οποία βασίζεται σε μία εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου για 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:30 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, Δρομόνερο, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 29 Οκτωβρίου 2017 με ελεύθερη είσοδο.

Αντανακλώντας την προϊστορική περίοδο ακμής τους, οι εννέα μούσες παρέμειναν συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά αντικείμενά τους. Καθώς οι τέχνες και οι επιστήμες εξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, οι μούσες έγιναν μάλλον εμβληματικές της γενικής ικανότητας του ανθρώπου να μελετήσει και να ερευνήσει. Ως εκ τούτου, Το Εγχείρημα των Μουσών εμπνέεται από την αρχαία ποικιλία τους για να φέρει τις εικαστικές τέχνες σε γόνιμο διάλογο με τα ακόλουθα 9 πεδία της επιστημονικής μελέτης στη σειρά με την οποία οι εν λόγω θεότητες εμφανίζονται στη «Σαρκοφάγο των Μουσών» του Μουσείου του Λούβρου – Κλειώ, μούσα της ιστορίας με τη φυσική / χημεία· Θάλεια, μούσα της κωμωδίας με τη κοινωνιολογία / σπουδές φύλου· Ερατώ, μούσα της λυρικής ποίησης με την επιστήμη υπολογιστών· Ευτέρπη, μούσα της μουσικής με τη γεωμετρία / μαθηματικά· Πολύμνια, μούσα των ύμνων με τη βιολογία / ιατρική· Καλλιόπη, μούσα της επικής ποίησης με τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες· Τερψιχόρη, μούσα της όρχησης και της χορωδίας με τη γεωγραφία / γεωλογία· Ουρανία, μούσα της αστρονομίας και της αστρολογίας με την αστρονομία· και Μελπομένη, μούσα της τραγωδίας με την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Δρ Ρογκάκος επιβλέπει 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης κάθε ένας από τους 9 επιμελητές ανέλαβε την ευθύνη να φωτίσει μία διαφορετική επιστήμη με 3 διαφορετικούς καλλιτέχνες της επιλογής του – η Χριστιάνα Καζάκου τη φυσική / χημεία με τους Γιάννη Κρανιδιώτη, Γιάννη Μελανίτη, Γιώργο Τσεριώνη· ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος την κοινωνιολογία / σπουδές φύλου με τους Γιώργο Αναστασάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου και Πέτρο Ξενάκη· ο Θανάσης Μουτσόπουλος την επιστήμη υπολογιστών με τους Νεφέλη Δημητριάδη, Μάνθο Σαντοριναίο και Κωστή· η Λίνα Τσίκουτα τη γεωμετρία / μαθηματικά με τους Βάσω Γκαβαϊσέ, Νίκο Μακαρούνα και Άγγελο Σκούρτη· ο Αλέξιος Παζαχαρίας τη βιολογία / ιατρική με τους Απόστολο Καραστεργίου, Χαράλαμπο Κουρκούλη και Πάολα Παλαβίδη· η Λουίζα Καραπιδάκη τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες με τους Γιάννη Αδαμάκη, Έλενα Παπαδημητρίου και Ελένη Τζάτζαλος· η Μπία Παπαδοπούλου τη γεωγραφία / γεωλογία με τους Έρση Βενετσάνου, Κώστα Βρούβα και Έρση Χατζηαργυρού· ο Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης την αστρονομία με τους Αλέξανδρο Δημητριάδη, Αντωνία Παπατζανάκη και Δημήτρη Τράγκα· και ο Γιώργος Μπουρογιάννης την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές με τους Ανδρέα Κοντονή, Νόρα Όκκα και Χριστίνα Σγουρομύτη.

«Το Εγχείρημα των Μουσών» δίδει μία ευκαιρία στο κοινό να ανανεώσει την προσοχή στις αρχαίες ελληνικές θεότητες, να εξερευνήσει τη σχέση τέχνης κι επιστήμης, καθώς και να γνωρίσει πώς η σύγχρονη τέχνη αντεπεξέρχεται σε αυτή την συνθήκη.

Η έκθεση «Το Εγχείρημα των Μουσών» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2017 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, performances, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) μέσα στη θεματική ενότητα “Τέλος Εποχής”. Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά.

Ο κατάλογος της έκθεσης εικονογραφεί πλήρως τα 27 έργα με εισαγωγή από τον επιβλέποντα επιμελητή και σχόλιο για κάθε έργο από τους αντιστοίχους επιμελητές. Το κείμενο στον κατάλογο είναι σε δύο γλώσσες – ελληνικά και αγγλικά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.