«Μορφές και διάλογοι» από τον Ισπανό ζωγράφο Miguel Ángel Vázguez Vera

Αρχαία αγγειογραφία και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο Miguel Ángel Vázguez Vera είναι ένας νέος καλλιτέχνης, που έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε στη Γρανάδα την πρώτη προσωπική του έκθεση με τίτλο “LA HERENCIA CLÁSICA, ensayos visuales sobre el presente y el pasado de los vasos griegos”.

Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες του αποτελεί η αρχαία ελληνική τέχνη, με το ενδιαφέρον του να εστιάζει γύρω από τη διαλεκτική δυναμική της αγγειογραφίας των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων στη σύγχρονη τέχνη: βρίσκει στη μελανόμορφη και ερυθρόμορφη αγγειογραφία έναν εξαιρετικό συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.

Με το δεδομένο του πρωταγωνιστικού ρόλου της αρχαίας ελληνικής παράδοσης στη διαμόρφωση και την εξελικτική πορεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αναγνωρίζει και εκμεταλλεύεται στο έργο του τη δυνατότητα της ελληνικής αγγειογραφίας να αποτελέσει μία κοινή συμβολική γλώσσα επικοινωνίας του σύγχρονου ανθρώπου, μέσω της σύνδεσής του με την πολιτιστική του κληρονομιά.

Πρόθεση του καλλιτέχνη, αλλά και τελικό αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, στην υπηρεσία της οποίας θέτει με επιτυχία σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης του αρχαίου αντικειμένου,  είναι να καταδείξει μέσα από το έργο του τη διαχρονικότητα και την πολυλειτουργικότητα της τέχνης.

Μορφές και διάλογοι Αρχαία αγγειογραφία και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες:

H πρώτη περιλαμβάνει σχέδια παραστάσεων από πενήντα ένα αγγεία αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, που προέρχονται από τη συλλογή του ΑΜΘ. Για τη δημιουργία τους ο καλλιτέχνης εφάρμοσε μία μέθοδο ψηφιακής αποτύπωσης, χρησιμοποιώντας αλλεπάλληλες και διαδοχικές φωτογραφικές λήψεις του κάθε αγγείου. Είκοσι αρχαία αγγεία που αποτυπώθηκαν σχεδιαστικά με τον τρόπο αυτό, πλαισιώνουν τα σύγχρονα σχέδια, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει συγχρόνως την πρωτότυπη παράσταση και την αποτύπωσή της.

Στις επόμενες ενότητες εκτίθενται πρωτότυπα ζωγραφικά  έργα του Μ. Vera. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται αναδιπλούμενα βιβλία σχεδίων, που ακολουθούν πιστά αρχαία ζωγραφικά πρότυπα και συνοδεύονται από σχόλια του καλλιτέχνη. Πρόκειται ουσιαστικά για την καταγραφή κάποιων σκέψεων και προβληματισμών του, όπως προέκυπταν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των συγκεκριμένων έργων.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα εκτίθενται εξήντα ένα σύγχρονα έργα στα οποία ο καλλιτέχνης, αναγνωρίζοντας τις παραστάσεις των αγγείων ως πεδία δημιουργικής έμπνευσης σε ένα πρώτο επίπεδο, τις αποτυπώνει λεπτομερώς και στη συνέχεια τις εντάσσει σε ευφάνταστες σύγχρονες συνθέσεις, κάποιες από τις οποίες αγγίζουν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα ή απλά αποτυπώνουν σκηνές από τη σύγχρονη καθημερινότητα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.