Αλέξανδρος Βασμουλάκης: Mind Mischief

Αλέξανδρος Βασμουλάκης

Ένα κολλάζ πληροφοριών πολλαπλών αναγνώσεων για την ευθραστότητα

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Βασμουλάκη με τίτλο Mind Mischief.

O Αλέξανδρος Βασμουλάκης εξερευνά την μη-παραστατατική ζωγραφική, τα ασαφή όριά της και το felix culpa. Η δουλειά του αποκαλύπτει ένα διφορούμενο όριο ανάμεσα στο υπάρχον και το μη υπάρχον, τη φιγούρα και την απουσία της, το πραγματικό και το φαντασιακό. Ο καλλιτέχνης τραβά τον θεατή σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο από παράδοξα και δυνατότητες, παρά αντικειμενικότητες και διαβεβαιώσεις.

Θέλοντας να αποδώσει ένα κολλάζ πληροφοριών πολλαπλών αναγνώσεων, ο Βασμουλάκης προσθέτει αναρίθμητα στρώματα απεικονίσεων στον καμβά. Χρησιμοποιώντας στοιχεία Κυβισμού και Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, σε συνδυασμό με καρτούν αναφορές, δημιουργεί συνθέσεις βασισμένες στον κατακερματισμό των επιμέρους στοιχείων τους. Χάρη και μέσω αυτού του «δημιουργικού κατακερματισμού», ξετυλίγεται το ενδιαφέρον του Βασμουλάκη για την ευθραυστότητα: κομμάτια από παλαιότερα έργα κόβονται και επικολλώνται πάνω σε νεότερα, θυμίζοντας σύγχρονους, ανάγλυφους παλίμψηστους.

«Δεν έχει τόσο να κάνει με ενδελεχή προετοιμασία, όσο με το ν’ αφήνεις τα πράγματα να συμβούν, γεγονός που δίνει χώρο στη φαντασία, τη μεταμόρφωση και το αφηρημένο». Προσφέροντας την παιχνιδιάρικη και έμμεση απόκρισή του στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης αντίληψης, ο Βασμουλάκης υποστηρίζει ότι η περιέργεια δεν είναι τίποτα περισσότερο από αγνή ανυπακοή.

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και τη VSUP Ακαδημία Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου της Πράγας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Los Angeles και το και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως (i.e. No Country for Young Men, Bozar, Brussels; Like New!, Benaki Museum Athens; International Mural Exhibition, Shenzhen, China; ARENA Center of Contemporary Art Torun, Poland). H δουλειά του έχει συμπεριληφθεί σε επιλεγμένες εκδόσεις (Thames & Hudston, TASCHEN, GESTALTEN μεταξύ άλλων). Για πάνω από μία δεκαετία επικεντρώθηκε στις τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων με αναθέσεις δημοσίων έργων σε πόλεις, όπως: Βερολίνο, Σέντζεν, Τελ Αβίβ, Αθήνα, Πόρτσμουθ, Λουμπλιάνα, Σταβάνγκερ, Σαραγόσα, κ.ά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.