«Αναφορά περιπτώσεων»: Μια διαλογική συσχέτιση ανάμεσα σε κείμενα και εικόνες

ομαδική έκθεση «αναφορά περιπτώσεων» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Mία έκθεση εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Αλέξανδρου Σχινά

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «αναφορά περιπτώσεων» σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2017.

Η ομαδική έκθεση «αναφορά περιπτώσεων» είναι αποτέλεσμα μιας διαλογικής συσχέτισης ανάμεσα σε κείμενα και εικόνες. Μία συλλογή πεζογραφημάτων, η αναφορά περιπτώσεων του Αλέξανδρου Σχινά (1924-2012), έκδοση από καιρό εξαντλημένη, γίνεται η αφορμή για μια προσωρινή συγκατοίκηση εικαστικών έργων, τα οποία ο επιμελητής έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια στα εργαστήρια καλλιτεχνών, στα σπίτια και στα αρχεία τους.

Η «αναφορά περιπτώσεων» είναι μία έκθεση που λειτουργεί πειραματικά· ως σύνοψη και δοκιμή: ο διάλογος μεταξύ κειμένων και έργων υφίσταται μόνο στο μυαλό του επιμελητή. Προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους και χρόνους, τα έργα της έκθεσης συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα πλέγμα αναμνήσεων, συζητήσεων, ψυχικών διαθέσεων, υπόγειων σχέσεων και συμβάντων. Μπορεί στη σύγχρονη τέχνη να συναντάμε συχνά έργα που συνιστούν άμεσες αναφορές σε ιστορίες, εδώ όμως συμβαίνει το αντίθετο: τα πεζογραφήματα του Σχινά είναι αυτά που «προσεγγίζουν» τα εικαστικά έργα.

Σάββας Χριστοδουλίδης, Prelate
Σάββας Χριστοδουλίδης: “Prelate”

Οι θέσεις των έργων στον χώρο έχουν οριστεί σύμφωνα με τα περιεχόμενα του βιβλίου καθώς και με κριτήρια που διαμορφώνονται μέσα από τον βαθμό συγγένειας, πραγματικό ή υποθετικό, των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Κάθε ένα από τα 18 πεζογραφήματα της επαυξημένης έκδοσης που κυκλοφόρησε από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας το 1989 – τα οποία ο συγγραφέας χωρίζει σε τρεις ενότητες: «Περιπτώσεις κατασκευής κόσμων», «Περιπτώσεις εμπλοκής του Εγώ μέσα στο Άλλο», «Περιπτώσεις από το ελάχιστο ως το τίποτα»– αντιστοιχεί σε ένα ή / και περισσότερα έργα των καλλιτεχνών.

Όπως το δυσεύρετο βιβλίο του Σχινά, τα έργα της έκθεσης «αναφορά περιπτώσεων» είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και στην πλειονότητά τους δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί ποτέ στην Αθήνα – επισημαίνονται έτσι περιπτώσεις έργων που διαφεύγουν την προσοχή μας και χρήζουν προσεκτικής μελέτης. Αυτή η αναθεωρητική-διεισδυτική ματιά, που γεννά την περισυλλογή και το ξάφνιασμα, είναι και η ουσία της παρούσας επιμελητικής πρότασης.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες:

Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Αλεξίου, Γιάννης Βαρελάς, Λυδία Δαμπασίνα, Λάζαρος Ζήκος, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Βαλέριος Καλούτσης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Παναγιώτης Λουκάς / Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ανδρέας Λυμπεράτου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μανώλης Μπαμπούσης, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Αλίκη Παλάσκα, Ραλλού Παναγιώτου, Ρένα Παπασπύρου, Άσπα Στασινοπούλου, Χρήστου Τζίβελος, Νίκου Τρανός, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.