«Αντώνης Στάβερης – Ζωγραφική» στο Ναύπλιο

Αντώνης Στάβερης | Ζωγραφική

Η Αττική με μια προσωπική νέο-εξπρεσιονιστική γλώσσα και ακουαρέλες με μικρές και μεγαλύτερες φυτικές συνθέσεις

Η Fougaro Gallery Nafplion, σε συνεργασία με την Ελισάβετ Σακαρέλη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ναύπλιο τη ζωγραφική του Αντώνη Στάβερη. Η μεγάλη έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 19: 00 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Η ενότητα της έκθεσης καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δουλειάς του καλλιτέχνη από το 2010 έως και σήμερα.

Ξεκινώντας από φωτεινά τοπία του Πειραιά και του Περάματος, ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα στο νυχτερινό Βερολίνο, ο καλλιτέχνης «επισκέπτεται» με νέα ματιά την αστική – και μη – Αττική, αποδίδοντάς τη με μια προσωπική νέο-εξπρεσιονιστική γλώσσα. Ηλεκτρικοί ουρανοί και φορτισμένοι ορίζοντες, φωτεινές συστάδες, οργιαστική βλάστηση και μικρές λεπτομέρειες αναλύονται κι επανεφευρίσκονται σχηματικά, αρθρώνονται αφαιρετικά, καθώς πάντα η μορφή του ανθρώπου νοηματοδοτεί τις σκηνές με την παρουσία ή την απουσία της.

Επιπλέον, μία ενότητα που ξεκίνησε μέσα στο 2016, και εμπλουτίστηκε ειδικά για την έκθεση στο Φουγάρο, αποτελούν οι ακουαρέλες που απεικονίζουν μικρές και μεγαλύτερες φυτικές συνθέσεις. Αν και με την πρώτη ματιά τα έργα αυτά παραπέμπουν σε νεκρές φύσεις με φυτά, ο Αντώνης Στάβερης ανεβάζει την ένταση σε ένα ζωγραφικό είδος «χαμηλών τόνων», με όπλο το παιχνίδι με το φώς και τα χρώματα. Τολμηροί συνδυασμοί από διαφορετικές υφές, συγγενείς και αναπάντεχοι χρωματικοί τόνοι και εναλλαγές σε κλίμακες και μεγέθη μετατρέπουν αυτά τα έργα σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες «προσωπογραφίες» φυτών.

Παράλληλα με το άνοιγμα της έκθεσης, το Φουγάρο εγκαινιάζει εντός της Gallery ένα πωλητήριο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρίσκουν πρωτότυπα έργα, prints, πολλαπλά, αντικείμενα τέχνης, καταλόγους εκθέσεων, εκδόσεις  και memorabilia από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Ο Αντώνης Στάβερης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας (1992-1998) με δάσκαλο τον Δημήτρη Μυταρά. Το 1998 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στην École Nationale Superieure des Beaux-Arts στο εργαστήριο του Vladimir Velickovic. Από το 2001 έως το 2009 συνεργάστηκε με την Ομάδα Τέχνης «Σημείο». Το 2010 κέρδισε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών. Κατά την περίοδο 2010-2011 διέμενε και εργάζονταν στη Cité internationale des arts Paris στη Γαλλία. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.