Αφιέρωμα στον Δημήτρη Κοντό (1931-1996)

Αφιέρωμα στο Δημήτρη Κοντό

Τα πιο σημαντικά ιστορικά έργα του Δημήτρη Κοντού

Το πρώτο αφιέρωμα της γκαλερί CAN για το 2017 εστιάζει στο έργο του Δημήτρη Κοντού (1931 – 1996) ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες που κινήθηκαν στο χώρο της αφαίρεσης. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα πιο σημαντικά ιστορικά έργα του Δ. Κοντού μαζί με πρόσφατα έργα των Ralph Hunter – Menzies, Γιώργου Κόντη, της Νίνας Παπακωνσταντίνου και της Βούλας Πριοβόλου.

Ο Κοντός ξεπέρασε τα παραδοσιακά όρια του πλαισίου σε έργα με δυναμική να προεκταθούν επ’ άπειρον στον τοίχο ή στον ελεύθερο χώρο, χρησιμοποίησε τη χειρονομιακή γραφή και καλλιέργησε την άμορφη και την εννοιολογική τέχνη – στις σειρές έργων του Μεταμορφώσεις και Ομογενέσεις – ενώ σε δημιουργίες όπως τα Παιχνίδια για Μεγάλα Παιδιά ή το Εικαστικό Μυθιστόρημα στόχευσε στη συμμετοχή του θεατή στο καλλιτέχνημα και αναδείχτηκε έτσι σε πρωτοπόρο καλλιτέχνη σε διεθνές επίπεδο. Τα έργα του αποπνέουν το ανανεωτικό και ανήσυχο καλλιτεχνικό του πνεύμα ενώ παραμένουν σύγχρονα και τολμηρά δείγματα μιας σκέψης και μιας γραφής χωρίς προηγούμενο στον ελληνικό και διεθνές εικαστικό χώρο.

 

Βιογραφικό

Μαθητής του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική κατά τα έτη 1950 – 1955, συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη (1956–1961), όπου το 1959 ίδρυσε το “Gruppo Sigma” μαζί με τους φίλους του Γιάννη Γαϊτη, Βλάση Κανιάρη, Κώστα Τσόκλη και Νίκο Κεσσανλή. Έχοντας ήδη παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, και κυρίως σε πόλεις της Ιταλίας, αλλά και σε Πανελλήνιες εκθέσεις από το 1960, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964, μετά από την παραμονή του στο Παρίσι κατά το διάστημα 1961-1963 και διορίστηκε στην έδρα Ελευθέρου Σχεδίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το 1974 εξασφάλισε υποτροφία από το Ίδρυμα Ford και το 1975 παρουσίασε την ατομική του έκθεση στην ιστορική γκαλερί «Δεσμός». Το 1984 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ αργότερα διετέλεσε και πρόεδρός του. Το 1996 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.