To Βιβλίο του Εαυτού μου

«To Βιβλίο του Εαυτού μου» στο Βiοs

Μια περφόρμανς σε κεφάλαια σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή

«Ναι, και σκέφτομαι όλα αυτά και σκέφτομαι εσένα όπως δύο μοναχικοί αστροναύτες μέσα στο ψυχρό διάστημα
εδώ που κάθομαι αργά τη νύχτα μόνος και σκέφτομαι όλα αυτά» – Jonas Mekas

O Χρήστος Πασσαλής, μέλος της ομάδας Βlitz, και σε συνεργασία με τους Eλένη Βεργέτη, Νίκο Φλέσσα και Βάσια Ατταριάν, επιχειρεί να στήσει από τις 07 Ιανουαρίου στο Βiοs μια ιδιαίτερη παράσταση/περφόρμανς χωρισμένη σε κεφάλαια με το γενικό τίτλο «Το βιβλίο του εαυτού μου».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης «To Βιβλίο του Εαυτού μου» είναι μια θεατρική «σειρά», που κατ’αναλογία με τις λογοτεχνικές ή τηλεοπτικές σειρές παρουσιάζει περιοδικά τα κεφάλαιά του. Η παρουσίαση των κεφαλαίων αυτών δεν διατηρεί τη χρονική συνέχεια της ιστορίας, αλλά αντιθέτως, η διαδοχή τους είναι άτακτη, υπακούοντας περισσότερο σε μια συναισθηματική παρά σε μια λογική συνέχεια ή/και στις ανάγκες της καλλιτεχνικής ομάδας, όπως αυτές υπαγορεύονται από την εποχή, τόσο προσωπικά όσο και πολιτικά. «To Βιβλίο του Εαυτού μου» θα συνεχίσει να γράφεται στα χρόνια που ακολουθούν, με νέα κεφάλαια κάθε χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα κεφάλαια του «To Βιβλίο του Εαυτού μου» που αντιστοιχούν σε 2 παραστάσεις διαφορετικές τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς το περιεχόμενο και θα παρουσιαστούν εναλλάξ στο χώρο του bios είναι:

Κεφάλαιο 7 Πίστη & Κεφάλαιο 12 Αγάπη (μέρος Α) (Κάθε Πέμπτη & Σάββατο)
Κεφάλαιο 33 Αγάπη (μέρος Β) / Τι είπε η Αντιλόπη (Κάθε Παρασκευή & Κυριακή)

Το Βιβλίο αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που χάνει τον εραστή της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την απώλεια, καθώς επίσης και τις προσπάθειές της να τον βρει, ακόμα και αν αυτό παραβιάζει όλους τους κανόνες βάσει των οποίων σκεφτόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με flashback που παρουσιάζουν το παρελθόν της ηρωίδας, με επεισόδια από τη μέχρι τώρα ζωή της.

Μοιάζοντας άλλοτε με παράξενο παραμύθι, άλλοτε με ιστορία βγαλμένη από το σινεμά του John Cassavetes ή του Lars von Trier, αλλάζοντας διαρκώς ύφη και θεατρικά είδη, στόχος του βιβλίου είναι η περιγραφή των υπόγειων περιοχών του εαυτού και της ερωτικής επιθυμίας.

Τα πρώτα αυτά κεφάλαια του Βιβλίου γράφονται επηρεασμένα από τις ταινίες του Derek Jarman και του Jonas Mekas, τα κείμενα του László Krasznahorkai και του J. M. G. Le Clézio, τις φωτογραφίες του Roger Ballen.

Περίληψη κεφαλαίων 7+12

Η Ε. η ηρωίδα του Βιβλίου έχει χάσει τον εραστή της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Βρίσκεται σε έναν παράξενο χώρο, μέσα σε έναν λαβύρινθο γεμάτο με φωριαμούς και ταριχευμένα ζώα. Το σώμα του νεκρού εραστή της είναι εκεί, μαζί της. Μια τηλεόραση ακούγεται κάθε τόσο.

Η ηρωίδα του Βιβλίου εκτελεί τις προσωπικές της τελετές, εξομολογείται σε έναν αόρατο θεό και προετοιμάζεται για να αποχαιρετήσει τον εραστή της για πάντα. Η ιστορία της διακόπτεται από την είσοδο μιας ομάδας τουριστών.

Περίληψη κεφαλαίου 33

Η Ε. αποφασίζει να εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο και να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, προκειμένου να συναντήσει τον νεκρό εραστή της.

Μια Αντιλόπη της δίνει συμβουλές. Στον Κάτω Κόσμο θα συναντήσει τους 3 Κριτές και τη Σκιά του εραστή της.
Το Κεφάλαιο 33 είναι βασισμένο στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και στον μύθο της θεάς Ιστάρ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής
Δραματουργία: Eλένη Βεργέτη, Νίκος Φλέσσας, Βάσια Ατταριάν
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλένη Βεργέτη, Βάσια Ατταριάν
Φωτισμοί: Χρήστος Πασσαλής
Σκηνικά: Χρήστος Πασσαλής
Κοστούμια: Bασιλεία Ροζάνα
Μουσική επιμέλεια / ηχητικός σχεδιασμός: Χρήστος Πασσαλής

Ερμηνείες
Στα Κεφάλαια 7 Πίστη & 12 Αγάπη (μέρος Α’) ερμηνεύουν οι Ελένη Βεργέτη και Φιντέλ Ταλαμπούκας
Στο Κεφάλαιο 33 Αγάπη/Τι είπε η Αντιλόπη (μέρος Β’) ερμηνεύει η Ελένη Βεργέτη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 18 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.