Βραδιά Τιμής στο Σταύρο Κουγιουμτζή

Βραδιά Τιμής στο Σταύρο Κουγιουμτζή

Ο νέος ετήσιος θεσμός που θα αφιερώνεται κάθε χρόνο σ’ έναν άνθρωπο του χώρου της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία

Ένα νέο, ετήσιο θεσμό φιλοδοξεί να καθιερώσει από φέτος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Βραδιά Τιμής στο Σταύρο Κουγιουμτζή με τους: Γιώργο Νταλάρα, Μαρία Κουγιουμτζή, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέα Καρακότα, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, 21.30 στην Προβλήτα Α’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης όπου θα συμμετέχει η χορωδία ωδείου Τούμπας Κ. Ματσίγκου.

Η Βραδιά Τιμής θα είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σ’ έναν άνθρωπο του χώρου της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία, που μπορεί να είναι συνθέτης, στιχουργός ή ερμηνευτής.

Για τη φετινή – εναρκτήρια Βραδιά Τιμής επιλέχτηκε να τιμηθεί με μια μεγάλη συναυλία ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας αγαπημένος συνθέτης που φυσικά θα είναι πάντα «παρών» μέσα από τα τραγούδια του και το ξεχωριστό ήθος που διέθεταν τόσο αυτά όσο και η δική του αύρα.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 21.30, στον ιδιαίτερο χώρο της Προβλήτας Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Κουγιουμτζή, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας θα θυμίσουν τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, την ίδια ώρα που με φόντο τον Θερμαϊκό και την καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη, θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη στιγμιότυπα, συνεντεύξεις και άγνωστο υλικό από τη ζωή και το έργο του συνθέτη.

βραδιά τιμής

Σταύρος Κουγιουμτζής (1932 – 2005)

Μικρασιάτης στην καταγωγή, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Με το χώρο της μουσικής ήρθε σε επαφή σε ηλικία 15 ετών, οπότε κι άρχισε τις σπουδές του στη σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τραγούδι του το έγραψε το 1960. Ήταν το «Περιστεράκι», με το οποίο συμμετείχε ένα χρόνο αργότερα στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη.

Ακολούθησε μια σειρά από τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», καθώς και μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής: Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά. Το 1966 μπήκε δυναμικά και στο χώρο του θεάτρου, γράφοντας τη μουσική για το έργο του Γιώργου Θέμελη «Το ταξίδι», το οποίο ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.

Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Αθήνα κι άρχισε μια μεγάλη συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τον ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Καλατζή, ενώ αργότερα, «συναντήθηκε» με την Χαρούλα Αλεξίου, την Βίκυ Μοσχολιού, τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Άννα Βίσση. Αυτή την περίοδο έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου: «Κάπου νυχτώνει», «Πού ’ναι τα χρόνια», «Όλα καλά κι όλα ωραία», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς». Αν και εξαιρετικός στιχουργός των μεγαλύτερων επιτυχιών του, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς (Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλη, Μ. Ελευθερίου, Λ. Παπαδόπουλο) και ποιητές (Γ,Θέμελης, Ντ. Χριστιανόπουλος, Κ. Βάρναλης), δημιουργώντας για περισσότερο από 30 χρόνια κλασσικά λαϊκά τραγούδια, με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο.

Ακολούθησε μια ηθελημένη σιωπή 11 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων επέστρεψε στη γενέτειρα του. Κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα, επανήλθε το 1997, με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή υμνογραφία, που παρουσιάστηκαν και ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Νταλάρα, την Αιμ. Κουγουμτζή και χορωδία, με τον τίτλο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων». Πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, στις 12 Μαρτίου του 2005.

Συντελεστές

Σολίστ: Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Κουγιουμτζή, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας

Συμμετέχει : η χορωδία ωδείου Τούμπας Κ. Ματσίγκου

Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης

Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ματσίγγος

Επιμέλεια αρχειακού υλικού: Θανάσης Γιώγλου

Τεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουντουράς

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.