Βραδιά του Ερευνητή

Μια γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα σε εκατοντάδες πόλεις στην Ευρώπη και σε 10 πόλεις σε όλη την Ελλάδα

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Γίνε και εσύ ερευνητής», η φετινή βραδιά επιστρέφει και πάλι στον κήπο του Δημοκρίτου στην Αγία Παρασκευή και στους ειδικά διαμορφωμένους επιστημονικούς του χώρους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί  και σε εννέα πόλεις σε όλη την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδος, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Πύλος,  στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διαρκέσει από τις 17.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε ρόλο συντονιστή, ενώνει τις δυνάμεις του με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), τo Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και άλλους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς και υποδέχονται το κοινό σε μια πολυδιάστατη επιστημονική εκδήλωση τη Βραδιά του Ερευνητή, που φέτος γιορτάζει την 11η επέτειό της.

Τι θα δείτε:
Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα παρουσιαστούν 10λεπτες ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες  για ερευνητικά ζητήματα αιχμής, διανθισμένες με μουσικές παρεμβάσεις, όπου οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές – μουσικές τους δεξιότητες. Σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά και κυρίως στον εξωτερικό χώρο, τα ερευνητικά κέντρα «εκτίθενται» μέσα από multimedia προβολές, διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις, ρομπότ και άλλα επιστημονικά εκθέματα, ενώ οι ερευνητές συνομιλούν με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση, πληροφορική, ρομποτική, βιολογία, «νέα υλικά» και πολλά άλλα. Το κοινό θα επισκεφτεί τα εργαστήρια και τον μεγάλο πυρηνικό αντιδραστήρα  και θα ταξιδέψει από τα ενδότερα του ατόμου και τα βάθη των θαλασσών μέχρι τα αστέρια και το διάστημα μέσα από πολυδιάστατες προβολές, τηλεσκόπια και εκθέματα  των ερευνητικών κέντρων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (βαθυσκάφος, τηλεσκόπια, φορητό πλανητάριο κ.ά).

Οι μικροί φίλοι, θα απολαύσουν τις ρομποτικές δραστηριότητες που έχει ετοιμάσει ο Δημόκριτος και το Αθηνά, θα «περιεργαστούν» τον Troopy, το ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκεύασε ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος νεαρός μαθητής από την Καβάλα, Δημήτρης Χατζής, θα πάρουν μέρος σε πειράματα χημείας, επιστημονικά δρώμενα για τον καιρό, τους κομήτες και τους αστερισμούς, τη θάλασσα, τους υπολογιστές, θα παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας και εργαστήρια νομισματικής και επιγραφικής.

Η τέχνη και η επιστήμη «συναντιούνται» μέσα από εικαστικές συνθέσεις, αστροφωτογραφίες και φωτογραφίες εμπνευσμένες από τη ζωή του ερευνητή, Graffiti, Stand up Science παρουσιασμένα από τους ίδιους τους ερευνητές. Τέλος η βραδιά θα κλείσει με πάρτι και ζωντανή μουσική στον κήπο του Δημοκρίτου, από ερευνητές-μουσικούς σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.