Την Πέμπτη 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα κτήρια του Μουσείου

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από τις 16 έως τις 21 Μαΐου 2017.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα κτήρια του Μουσείου, τόσο στις μόνιμες όσο και στις περιοδικές εκθέσεις.

 

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1


Τιμητική εκδήλωση για την Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη
Τρίτη 16 Μαΐου 2017, 19:30

Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να αναδείξει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, για 14η συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη.

Θα μιλήσουν οι: Άγγελος Δεληβορριάς, Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη
Λουκία Λουίζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Πινακοθήκης Α. Γ. Λεβέντη

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Παναγίδου, Μορφωτικός Σύμβουλος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομη ταινία με τίτλο «Λεβέντειος Πινακοθήκη – Όραμα και Δημιουργία» και θα μιλήσουν επίσης σε βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις οι Paul Dujardin, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Bozar των Βρυξελλών και ο Wim Van Der Weiden, Chairman της European Museum Academy (ΕΜΑ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

«Συντηρητές υπό έκθεση»
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 12:00–17:00

Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να «διεισδύσουν» οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να «ανιχνεύσουν» την ιστορία τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Φαρενάιτ 451 – Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα»
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 14:00-14:30, 16:00-16:30, 18:00-18:30 & 20:00-20:30

Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017 που είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα. Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα με αριθμό ευρετηρίου ΓΕ 2701. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μ.Χ. Συγκαταλέγεται στη σημαντική δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου.

Με αφορμή αυτό το κινεζικό πιάτο, ο Δρ Γιώργος Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει τέσσερις ξεναγήσεις αποκαλύπτοντάς μας μια αμφιλεγόμενη διήγηση του ιστορικού Σίμα Τσιέν  (司馬遷,145/135–86 π.Χ.).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης


«Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00–12:00 & 14:00–15:00

Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων.
Συνοδοιπόρος σε αυτήν την περιήγηση θα είναι η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραϊτου.

Αριθμός ατόμων ανα ξενάγηση: 20 άτομα
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες-κρατήσεις:  Τ 2103251311, Δευτέρα – Πέμπτη 10:00 – 14:00

 

Μουσείο Μπενάκη  – Πειραιώς 138


Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη: «Οι “κρυμμένες” φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00–12:00 & 14:00–15:00

Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτήριο της οδού Πειραιώς όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Μουσείων, το προσωπικό του Τμήματος θα επιλέξει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες.

Θα ταξιδέψουμε στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρακολουθώντας τους περιηγητές φωτογράφους να αποτυπώνουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εισάχθηκε και αντιμετωπίστηκε το νέο «μέσο» αποτύπωσης εικόνων στην ελληνική κοινωνία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ξένοι φωτογράφοι στη διάδοση της τέχνης. Αφετηρία θα αποτελέσει το σπάνιο έργο του πρώτου έλληνα φωτογράφου Φίλιππου Μαργαρίτη. Παράλληλα, θα γίνονται αναφορές και σε θέματα που άπτονται της τεχνολογικής εξέλιξης του μέσου, καθώς και στους τεχνικούς περιορισμούς που υπήρχαν και οι οποίοι έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να διευρυνθεί η θεματογραφία.

Αριθμός ατόμων ανά ξενάγηση: 10 άτομα
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφόρίες – κρατήσεις: Τ 2107211033, Δευτέρα – Πέμπτη 11:00 – 16:00.

Athens Jewelry Week

«Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να ονοματίσεις»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 19:00–23:00
Παρασκευή 19 Μαΐου έως Κυριακή 21 Μαΐου, 11:00 – 16:00

Η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Athens Jewelry Week παρουσιάζει ένα διαδραστικό εργαστήριο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων που για το 2017 έχει θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Οι επισκέπτες θα κληθούν να παρακολουθήσουν μια προβολή/έκθεμα που θίγει/εικονογραφεί με συμβολικό τρόπο αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ζητήματα , τα οποία αποτελούν ταμπού ή δεν είναι «αποδεκτό» να ειπωθούν/ σχολιαστούν ευθέως. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να «αντιδράσουν» στην αισθητηριακή αυτή εμπειρία και να πάρουν θέση, μέσα από μία δημιουργική διαδικασία. Θα επιλέξουν υλικά που τους εκφράζουν, θα συνθέσουν εικόνες και συναισθήματα και θα δημιουργήσουν ένα φορέσιμο καλλιτεχνικό αντικείμενο-statement. Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουν την όλη εμπειρία, αφήνοντας το ίχνος τους στους τοίχους του μουσείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, την Πέμπτη 18 Μαΐου σε όλα τα καταστήματά του (Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3 και Πειραιώς 138) θα διαθέτει τα αντικείμενά με έκπτωση 10% , ενώ για τα μέλη η έκπτωση θα είναι 20%. Οι εκδόσεις του Μουσείου θα διατεθούν με έκπτωση 30% για όλους. Επιπλέον, το κατάστημα της Πειραιώς 138, καθώς και το benakishop.gr θα έχουν μεγάλες προσφορές σε επιλεγμένα είδη από την Πέμπτη 18 Μαΐου έως και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.