Διονυσιακό Καρναβάλι στη Νάξο

Έθιμα και παραδόσεις της Ναξιώτικης Αποκριάς συνδυάζονται με νέες δράσεις

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα αποκριάτικα γεγονότα της Ελλάδας: ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξυπνά τις αισθήσεις αναδεικνύοντας την πλούσια και ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Η αιγαιοπελαγίτικη αυλαία ανοίγει και η Νάξος, από την 1 Μαρτίου έως και την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, μεταμορφώνεται σε μια διαδραστική σκηνή, αναδεικνύοντας την πλούσια και ξεχωριστή πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά του τόπου τις απόκριες.

Συνδυάζοντας την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων με νέες δράσεις, το Διονυσιακό Καρναβάλι στη Νάξο παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων που ξυπνά τις αισθήσεις.

Από τα γραφικά χωριά, έως το μοναδικό Ενετικό Κάστρο, από τον μύθο του Διόνυσου και της Αριάδνης, έως τα χρώματα και ήχους των Κορδελάτων και των Κουδουνάτων, το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει: παραδοσιακά δρώμενα στα χωριά, αναβιώσεις διονυσιακών εθίμων, την θριαμβευτική Λαμπαδηφορία, τη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού καθώς και νέες εκπλήξεις.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • «Απόδραση από το Τυροκομείο», Χώρα Νάξου-Παραλία, 1 Μαρτίου-14 Μαρτίου

Νέα έκπληξη φέτος θα είναι η «Απόδραση από το Τυροκομείο» της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ). Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το ζωντανό παιχνίδι στα πρότυπα του διάσημου τηλεπαιχνιδιού Escape Room, θέλει παρέες (έως έξι άτομα ανά ομάδα) οι οποίες μπήκαν να κλέψουν τη μαγική συνταγή της Ναξιώτικης γραβιέρας.  Εκεί «φυλακίζονται». Για να αποδράσουν από το χώρο αναγκάζονται, υπό την πίεση του χρόνου, να λύσουν 7 γρίφους εντός 30 λεπτών. Εάν δεν τα καταφέρουν, τότε θα γίνουν βορά στα τυρο-ποντίκια.

  • Τσικνοπέμπτη, Φιλώτι, Πέμπτη 3 Μαρτίου

Στις 3 Μαρτίου το Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, φιλοξενεί την καθιερωμένη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, τα «Χοιροσφάγια», με μεζέδες και καλό κρασί.

  • Η Νάξος Τσικνίζει στην Αθήνα, Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, Αττική, Πέμπτη 3 Μαρτίου

Για όσους δεν μπορούν να έρθουν στη Νάξο, η ΕΑΣ Νάξου σε συνεργασία με τον δήμο Γαλατσίου φέρνει τις γεύσεις και το κέφι της Νάξου στην Αθήνα!  Τα κάρβουνα θα ανάψουν στις 8 το πρωί και η λέσχη αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου θα προσφέρουν δωρεάν ναξιώτικες νοστιμιές (Ναξιώτικα κρέατα, πατάτες, γραβιέρα, σαλάτες, κρασί). Το γλέντι θα απογειωθεί με το μουσικό συγκρότημα της Ελένης Λεγάκη.

  • «Αρπαγή  του Διόνυσου από τους Τυρρηνούς Πειρατές», Θεατρική Παράσταση, Χώρα Νάξου-Παραλία, Παρασκευή 11 Μαρτίου, 21:00

Οι φεστιβαλικοί ρυθμοί ανεβαίνουν το βράδυ της Παρασκευής λίγα μόλις μέτρα από τον Ναό του Απόλλωνα (Πορτάρα) με την εντυπωσιακή θεατρική αναπαράσταση της «Αρπαγής του Διόνυσου από τους Τυρρηνούς Πειρατές» στην παραλία της Χώρας.  Ακολουθεί το χορευτικό παιχνίδι ανάμεσα στους Σάτυρους και τις Μαινάδες.

  • Λαμπαδηφορίες, Κάστρο Χώρας Νάξου – Παραλία, Σάββατο 12 Μαρτίου, 21:00

Από τις κορυφαίες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ντόπιων και επισκεπτών είναι οι Λαμπαδηφορίες.  Με αφετηρία το Ενετικό Κάστρο οι ενδιαφερόμενοι λαμπαδηφόροι έχοντας μαζί τους ένα άσπρο σεντόνι συγκεντρώνονται στη Σχολή Ουρσουλινών. Εκεί ξεκινάει η διαδικασία ντυσίματος και βαψίματος λαμβάνοντας έτσι το “βάπτισμα του πυρρός”.  Στη συνέχεια λαμβάνουν τη δάδα ολοκληρώνοντας τη στολή. Αφού ετοιμαστούν όλοι, αρχίζει το έθιμο: μια λαοθάλασσα ατόμων, ντυμένοι με άσπρα σεντόνια και βαμμένα πρόσωπα ξεκινάνε την πομπή προς την παραλία.  Με τη συνοδεία ήχων από τύμπανα, και κρατώντας δάδες αναμμένες, δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

  • Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού, Χώρα Νάξου-Παραλία, Κυριακή 13 Μαρτίου, 11:00

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το πρωί της Κυριακής με τη Μεγάλη Παρέλαση. Βασισμένη και εμπνευσμένη από το μύθο του «Διόνυσου και της Αριάδνης», αποτελεί αφορμή για μια καρναβαλική αναπαράσταση του μύθου από ομάδες καρναβαλιστών που θα δημιουργήσουν εικόνες γεμάτες χορό, κέφι και γερές δόσεις παρωδίας όπως απαιτεί το πνεύμα των ημερών. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Μεγάλη Παρέλαση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή στο τηλέφωνο 6977387578.

Απόκριες στα χωριά της Νάξου

Ξεχωριστή θέση τις μέρες των απόκρεων έχουν τα πολλά γραφικά χωριά της Νάξου και οι κάτοικοι που με ζήλο διατηρούν τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα. Μια περιήγηση στα ορεινά και πεδινά χωριά (ειδικά την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα) ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Κυρίαρχο στοιχείο φυσικά σε όλα τα Ναξιώτικα γλέντια, στα χωριά αλλά και στην πόλη, είναι η χαρακτηριστική τοπική μουσική και χοροί. Θα χορέψετε την αποκριάτικη βλάχα, το συρτό και το μπάλο. Θα ακούσετε τους ήχους της τσαμπούνας και του τουμπακιού, του λαούτου και του βιολιού. Θα γλεντήσετε ως αργά το βράδυ.

  • Ήχοι και Χρώματα των Κουδουνάτων, Κορδελάτων και Φουστανελάδων
    7,8,11,12,13 Μαρτίου

Οι πλατείες γεμίζουν με παραδοσιακές φορεσιές και χρώματα, νησιωτικά ακούσματα και χορούς. Στα ορεινά όπως η Απείρανθος, το Φιλώτι και η Κόρωνος, οι συγκλονιστικοί «Κουδουνάτοι» ξαφνιάζουν. Άντρες ζωσμένοι με κουδούνια και κρατώντας τη «σόμπα» (διονυσιακός φαλλός), προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο στα σοκάκια του χωριού για να υποδεχτούν την εαρινή περίοδο και να εξορκίσουν τα κακά πνεύματα. Στα πεδινά χωριά Άγιος Αρσένιος, Τρίποδες, Γαλήνη, Εγγαρές, Μέλανες, Κουρουνοχώρι και Κυνίδαρο, οι εντυπωσιακοί «Κορδελάτοι» και «Φουστανελάδες» επισκέπτονται τα γειτονικά χωριά για να χορέψουν τις γυναίκες του χωριού. Η περιοδεία καταλήγει σε κεντρικό σημείο ή μαγαζί του χωριού όπου ξεκινάει το γλέντι με κεράσματα σπιτικών εδεσμάτων.

Αναλυτικά:

  • Δευτέρα 7 Μαρτίου, από τις 10:00: Κορδελάτοι από τις Μέλανες θα επισκεφτούν τα χωριά Κύνιδαρο και Κουρονοχώρι και την Τρίτη 8 Μαρτίου θα επισκεφτούν τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη.  Γλέντι και τα δύο βράδια στις Μέλανες.
  • Παρασκευή 11  Μαρτίου, από τις 10:00: Φουστανελάδες από τον Κυνίδαρο θα επισκεφτούν τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη και το Σάββατο 12 Μαρτίου θα επισκεφτούν τις Μέλανες.
  • Παρασκευή 11 Μαρτίου, από τις 10:00: Οι Φουστανελάδες από τη Γαλήνη θα επισκεφτούν τα χωριά Μέλανες και Κυνίδαρο και το Σάββατο 12 Μαρτίου θα επισκεφτούν τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη.
  • Κυριακή 13 Μαρτίου: Οι Κορδελάτοι, από τις 13:00, θα βρίσκονται στα χωριά Τρίποδες και  Αγερσανί, ενώ στις 16:00 θα απολαύσετε τους Κουδουνάτους στην Aπείρανθο.
  • Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στο Σαγκρί, στο Φιλώτι, στον Άγιο Προκόπη και στον  Κυνίδαρο θα απολαύσετε τα καθιερωμένα Κούλουμα, με φασολάδα και άλλα νόστιμα, νηστίσιμα φαγητά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.