Δύο εκθέσεις για τους πρόσφυγες του ’22 και του σήμερα

Παρουσιάζονται οι εκθέσεις «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» και «Δρόμοι επιβίωσης»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαιδεμένου» παρουσιάζουν τις εκθέσεις «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» και «Δρόμοι επιβίωσης», στους εκθεσιακούς χώρους του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19.00.

«Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»

Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ξεκινώντας από το ιστορικό και το πολιτικό πλαίσιο της εποχής ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους καθώς και στην προσπάθειά τους για αποκατάσταση και ένταξη. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς στην Αττική. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέχονται από πολλά ιστορικά αρχεία και προσωπικές συλλογές.

Άποψη της Δραπετσώνας, Μουσείο Μπενάκη - Φωτογραφικό Αρχείο, Αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου

Άποψη της Δραπετσώνας, Μουσείο Μπενάκη – Φωτογραφικό Αρχείο, Αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου

«Δρόμοι επιβίωσης»

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το καλοκαίρι του 2016, περιλαμβάνει φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συμμετείχαν με τον τρόπο τους, την ευαισθησία τους και τη ματιά τους στο αναγκαστικό ταξίδι −στον δρόμο της επιβίωσης− των προσφύγων: Χάρης Ακριβιάδης, Βασίλης Ασβεστόπουλος, Mehmet Ayhan, Andrea Bonetti, Βασίλης Βερβερίδης, Χριστίνα Ζαχοπούλου, Αλέξανδρος Ζωντανός, Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Καρβουντζής, Γιάννης Κολεσίδης, Ελένη Κουρή, Μάρω Κουρή, Ηλίας Κουτουλογένης, Μανόλης Λαγουτάρης, Γιάννης Λιάκος, Μάριος Λώλος, Στέλιος Ματσάγκος, Ανδριανός Μελτζάνης, Στέλιος Μισίνας, Παναγιώτης Μοσχανδρέου, Τατιάνα Μπόλαρη, Λεωνίδας Μπακόλας, Γιάννης Μπεχράκης, Ορέστης Παναγιώτου, Γεωργία Παναγοπούλου, Χρύσα Πανουσιάδου, Γιάννης Παπανίκος, Λευτέρης Πιταράκης, Αντώνης Πασβάντης, Μιχάλης Πατσούρας, Θανάσης Σταυράκης, Γρηγόρης Σιαμίδης, Στέλιος Στεφάνου, Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Κώστας Τσιρώνης, Hodo Oldi, Ghulamullah Habibi, Barda Mohammed, Youssef Badawi, Barda Mohammed, Atef Safadi.

Εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή. Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης προσφύγων; Ποιοι είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι που ακολούθησαν; Πόσοι άνθρωποι μετακινήθηκαν;

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δρόμοι επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Κεντρική φωτογραφία:
Αριστερά
: Καθημερινή ζωή στην Δραπετσώνα, Αρχείο Γιώργου Χατζόπουλου
Δεξιά: Μυτιλήνη 6 Νοεμβρίου 2015 ©Bonetti Andrea

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.