Οι εκδόσεις Κασταλία και η Ελλάδα της δεκαετίας του 1930

H δραστηριότητα των εκδόσεων Κασταλία από την ίδρυσή τους έως το 1941

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Οι εκδόσεις Κασταλία και η Ελλάδα της δεκαετίας του 1930», από τις 2 Δεκεμβρίου, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.

Οι εκδόσεις Κασταλία ιδρύονται στις αρχές της δεκαετίας του ’30 από το γερμανορώσο Έρμαν Κάουφμαν, ο οποίος ήρθε το 1920 στην Αθήνα, όπου άνοιξε το γνωστό βιβλιοπωλείο στην οδό Σταδίου. Είναι μια ταραγμένη περίοδος για την Ελλάδα, καθώς ακόμη είναι ορατές οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 1929-1930, ενώ η βενιζελική κυριαρχία της προηγούμενης δεκαετίας φαίνεται να κάμπτεται.

Σε αυτές τις συνθήκες και με την κρίση να έχει πλήξει και την εκδοτική δραστηριότητα, ο Κάουφμαν αποτολμά το ξεκίνημα ενός εκδοτικού οίκου με φιλόδοξους ποιοτικούς στόχους. Ίσως  ακολουθεί τα βήματα του Gaston Gallimard, ο οποίος την ίδια δεκαετία προσπαθεί να αναδείξει νέους λογοτέχνες με ποιοτικές εκδόσεις ή απλώς επιδιώκει να εκφράσει τις πρωτοποριακές τάσεις της εποχής. Ο νέος εκδοτικός οίκος συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της λογοτεχνίας: Τερζάκης, Θεοτοκάς, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Μυριβήλης, Βενέζης κ.ά της γενιάς του ’30 εκδίδουν τα έργα τους στην Κασταλία, ενώ μεταξύ των συνεργατών συγκαταλέγεται και ο Κ. Θ. Δημαράς.

Οι εκδόσεις Κασταλία μεσουρανούν τα χρόνια 1934-1936. Στο διάστημα αυτό εκδίδουν περίπου 28 τίτλους, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των βιβλίων με καλό χαρτί, σχέδια γνωστών καλλιτεχνών, αριθμημένα αντίτυπα κ.λπ. Είναι η περίοδος που η Ελλάδα βαδίζει με αργά και σταθερά βήματα προς τη δικτατορία του Μεταξά, περνώντας από νέες εκλογές (1934), διαδοχικά στρατιωτικά κινήματα (εκείνο του Πλαστήρα το 1935 και εκείνο της βραχύβιας δικτατορίας του Κονδύλη), την παλινόρθωση της μοναρχίας (1935) και το θάνατο μεγάλων πολιτικών που είχαν κυριαρχήσει τις προηγούμενες δεκαετίες (Βενιζέλος, Τσαλδάρης, Παπαναστασίου, Δεμερτζής).

Τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, οι εκδόσεις Κασταλία θα περιορίσουν σημαντικά της εκδοτική τους παραγωγή και τελικά θα κλείσουν το 1941, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Η έκθεση καταγράφει τη δραστηριότητα των εκδόσεων Κασταλία από την ίδρυσή τους έως το 1941. Παρουσιάζονται τα βιβλία των εκδόσεων, φωτογραφίες και χειρόγραφα των συγγραφέων, φωτογραφίες της Ελλάδας του 1930, από τις συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.