Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου 2017 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική

Τα σχολεία άνοιξαν και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου 2017 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Παιδιά 2 – 3, 5 ετών

Παίζοντας με ρυθμό

Σε όλα τα εργαστήρια φέτος ο ρυθμός θα είναι ο οδηγός και οι υπόλοιποι θα τον ακολουθούν. Παιχνίδια με ήχους, ιστορίες με διαφορετικό ρυθμό, μουσικές απ’ όλο τον κόσμο, ρυθμικές κινήσεις του σώματός και έργα που έχουν κίνηση και ρυθμό συνθέτουν το γαϊτανάκι των φετινών εργαστηρίων. Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικούς ήχους, θα παίξουν με υλικά δημιουργώντας ρυθμικές συνθέσεις και θα συμμετέχουν στα παραμύθια κρατώντας το ρυθμό.

 

Τριαλαριλαριλαρό, τριαλαριλαριλαλέρο…
Μουσική και χρώματα!

Κάποτε στη χώρα των χρωμάτων ξέσπασε πόλεμος για το ποιος θα γίνει αρχηγός. Όλα τα χρώματα έγιναν μια μουτζούρα και ο ουρανός θύμωσε και θέλησε να τα σβήσει… Ευτυχώς, αυτό δεν έγινε κι αυτός ο κόσμος έχει ακόμα χρώματα και μπορούμε να παίξουμε με αυτά!

Την Κυριακή 8 και 15 Οκτωβρίου σε αυτό το εργαστήρι, με αφορμή το παραμύθι των χρωμάτων και τα έργα των J.Pollock  και W. Kandinsky, παίζουμε με τα χρώματα και τη μουσική. Αφήνουμε το σώμα μας να ακολουθήσει ρυθμούς απ’ όλο τον κόσμο και το χέρι μας να τραβήξει jazz γραμμές, να σχηματίσει κλασικά σχήματα και να ζωγραφίσει punk χρώματα. Παίζουμε με τα δάχτυλα, τα πινέλα, τα σφουγγάρια και τις τέμπερες, αφηνόμαστε να ακολουθήσουμε τον ρυθμό, ζωγραφίζουμε καθιστοί, στα γόνατα και όρθιοι για να δημιουργήσουμε, στο τέλος, τη δική μας ιστορία.

Στο πρώτο εργαστήρι γονείς και παιδιά θα νιώσουν την πραγματική σημασία της φράσης: «Είναι η διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα που μετράει». Τα φοβερά δυάρια μας διασκεδάζουν περισσότερο με το να ανακαλύπτουν διαφορετικούς τρόπους να χρησιμοποιήσουν τις μπογιές παρά με το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Παίζουν, τσαλαβουτούν, βάζουν όλο τους το χέρι μέσα στην μπογιά  και με ενθουσιασμό κοιτούν το αποτέλεσμα των κινήσεων τους!

Παιδιά 4 – 5 Ετών

Νομάδες – Περιπλανητές του κόσμου

Από τις τούνδρες της Μογγολίας στην έρημο Σαχάρα, από τις πεδιάδες της Οκλαχόμα στα βουνά του Αφγανιστάν, από την Πίνδο στην Τασμανία και από την Αρχαιότητα στο Τώρα. Σε όλα αυτά τα μέρη θα περιπλανηθούμε στο φετινό μας εργαστήριο, μαζί με τις νομάδες του κόσμου. Θα ακολουθήσουμε τα καραβάνια τους, θα στήσουμε τις σκηνές τους, θα ακούσουμε τις ιστορίες και τις μουσικές τους και θα δούμε πώς ζουν και ποιες ήταν οι συνήθειές τους.

Η ζωή και οι συνήθειες των νομάδων θα μας δώσουν έμπνευση για να φτιάξουμε μακέτες, σκηνές, γλυπτά, καραβάνια, στολίδια, υφαντά και άλλα πολλά. Θα παρατηρήσουμε τα μοτίβα τους, θα δούμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, θα κατανοήσουμε τα μυστικά μηνύματά τους και, στη συνέχεια, θα τα συνθέσουμε όλα αυτά στα δικά μας έργα. Στο τέλος κάθε εργαστηρίου οι γονείς θα γίνονται βοηθοί σε μία δραστηριότητα.

Σκύθες. Καλπάζοντας με τις Αμαζόνες!

Την Κυριακή 14 και 22 Οκτωβρίου, ξεκινώντας το ταξίδι μας με τους Νομάδες, μεταφερόμαστε στην Αρχαιότητα. Εκεί στις στέπες της Ευρασίας, συναντάμε τις πρώτες νομαδικές φυλές από έφιππους βοσκούς και καβαλάρηδες, τους Σκύθες. Τους ακολουθούμε στις πολεμικές τους εφορμήσεις, όπου άντρες και γυναίκες καλπάζουν δίπλα δίπλα, ισάξιοι πολεμιστές.

Βλέπουμε τις  Σκύθισσες πολεμίστριες με την αγωνιστικότητα και την ανεξαρτησία τους να δίνουν έμπνευση για τον μύθο των Αμαζόνων και ορμάμε μαζί τους στα πεδία των μαχών. Και αφού κοπάσει η λαίλαπα του πολέμου, επιστρέφουμε στις σκηνές για να αναπαραστήσουμε πάνω σε μέταλλο όλα όσα είδαμε και να φτιάξουμε τα δικά μας πολεμικά βραχιόλια.

Τα παιδιά, με τη μέθοδο της εγχάραξης και της εμπίεστης τεχνικής, φτιάχνουν εικόνες σε μαλακές μεταλλικές επιφάνειες και βλέπουν πώς μπορούν με τη βοήθεια μιας σφραγίδας και ενός ξύλου, να αποτυπώσουν πάνω σε μια επιφάνεια ολόκληρες ιστορίες. Στο τέλος οι γονείς θα βοηθήσουν να επενδύσουμε αυτά τα βραχιόλια για να τα φορέσουμε και να είμαστε έτοιμοι για τις μάχες μας!

 

Παιδιά 5 – 7 & 7 – 10 ετών

Ένα Μουσείο στα μέτρα μου

Το θέμα των φετινών εργαστηρίων είναι τα μουσεία του κόσμου. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και Κυριακή 22 Οκτωβρίου, μικρά και μεγάλα μουσεία, γνωστά και λιγότερο γνωστά. Μουσεία τέχνης, αρχαιολογικά, αλλά και άλλα πρωτότυπα, περίεργα και μοναδικά μουσεία.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να  ανακαλύψουν όλα αυτά τα μουσεία, να μάθουν για τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε αυτά και χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και να γνωρίσουν το έργο γνωστών, και όχι μόνο, καλλιτεχνών.

Τα μουσεία θα «έρθουν» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από περιηγήσεις, αφηγήσεις, προβολές, παιχνίδια ρόλων και κατασκευές. Τα παιδιά θα… φέρουν τα μουσεία στα μέτρα τους δημιουργώντας, με έναν ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, τα δικά τους  έργα, τις δικές τους εκθέσεις και τα δικά τους μουσεία με πολλά και διάφορα υλικά, φαντασία και παιχνίδι. Ελάτε να γνωρίσουμε τα μουσεία του κόσμου μαζί!

Art Brut museum – Τέχνη έξω από τα μουσεία

Η «άσχημη τέχνη» γεννήθηκε από αυτοδίδακτους καλλιτέχνες που ζούσαν συνήθως έξω από τα κοινωνικά πλαίσια. Η καλλιτεχνική δημιουργία αφορούσε μόνο τους ίδιους και χωρίς να επηρεάζονται από καλλιτεχνικές παραδόσεις, χρησιμοποιούσαν απλά ή και περίεργα υλικά για να αποτυπώσουν την εικόνα σε πρωτοφανείς χώρους.

Πως είναι άραγε να ζωγραφίζεις αυθόρμητα σε επιφάνειες όπως ο τοίχος και να δημιουργείς «άσχημη» τέχνη; Τι σημαίνει «άσχημη» τέχνη και πόσο «άσχημη» είναι τελικά;

Σε αυτό το εργαστήριο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτοδίδακτους καλλιτέχνες, να ανακαλύψουμε πόσες εικόνες μπορεί να κρύβονται μέσα σε μία. Θα πειραματιστούμε με τη λεπτομέρεια με σκοπό να εκφράσουμε και να αποτυπώσουμε τις παρορμήσεις μας με πολλαπλές εικόνες σε μια φανταστική, «άσχημη» εικαστικά ιστορία.

 

Sagrada Familia Museum
Χτίζω παίζοντας

Τί σημασία έχει η μορφή μιας κατασκευής και τι συναισθήματα και σκέψεις επικοινωνεί;

Στη Βαρκελώνη υπάρχει ένα μουσείο που απεικονίζει και διηγείται την ιστορία της κατασκευής του εντυπωσιακού ναού Sagrada Familia που βρίσκεται μέσα σε αυτόν, οραματιστής του οποίου υπήρξε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Antoni Gaudi.

Σε αυτό το εργαστήριο, θα γνωρίσουμε τον Gaudi και την απίθανη αρχιτεκτονική του ναού. Παίζοντας με την άμμο, θα ανακαλύψουμε μορφές, θα δημιουργήσουμε θεμέλια και θα χτίσουμε πάνω σε αυτά τη δική μας Sagrada Familia.

Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

 

Γονείς και παιδιά 6 – 12 ετών

Διαδρομές στο Μουσείο

Διαδραστικές ξεναγήσεις

Ποιες ιστορίες κρύβονται στα αντικείμενα του Μουσείου; Τι λείπει από τα κυκλαδικά ειδώλια; Τι σχέση έχει ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα στοιχεία της φύσης; Τα γουρουνάκια με τα παιδιά;  Ο αθλητισμός με τους θεούς; Ο κισσός με τη διασκέδαση; Τι μαγικές δυνάμεις μπορούσε να έχει ένα πήλινο αγγείο;  Σε ποιο νησί έβρισκαν οι αρχαίοι τα πιο πολύτιμα υλικά της εποχής τους;  Πώς περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στην αρχαία Αθήνα;

Φέτος, οι Διαδρομές στο Μουσείο γίνονται κάπως πιο… μυστηριώδεις. Συμμετέχουμε σε ειδικές αποστολές, μπαίνουμε  σε ρόλους, αποκρυπτογραφούμε μηνύματα και γενικότερα αξιοποιούμε όλα μας τα χαρίσματα για να λύσουμε τους γρίφους  που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.