Η Eυρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Eυρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Μία μεγάλη γιορτή για τη μουσική με το «Different Perfect Trio»

Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής θα χτυπήσει και στη Θεσσαλονίκη που και φέτος θα πλημμυρίσει με το ρυθμό και τη δύναμη της Μουσικής. Πιστή στο στόχο της προώθησης της ζωντανής μουσικής, της υποστήριξης νέων αλλά και καταξιωμένων δημιουργών, η διοργανώτρια μουσικών events/festival Αλεξάνδρα Καλέτσαρη επιμελείται το εναρκτήριο πρόγραμμα της φετινής μουσικής γιορτής στο Eightball  (Λαδάδικα), την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 22:00, παρουσιάζοντας ένα μουσικό τρίο, τους «Different Perfect Trio» σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι «Different Perfect Trio», θα αγγίξουν τις ειδυλλιακές νότες Ελλήνων συνθετών σε ηχόχρωμα τζαζ, και θα κάνουν μια στάση στην εποχή του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και τη ρετρό εποχή. Από αυτή τη γιορτή που έρχεται κάθε χρόνο μαζί με το καλοκαίρι, με το θερινό ηλιοστάσιο, δεν θα λείψει ο ευρωπαϊκός αέρας με γαλλικό, ιταλικό και ισπανικό ρεπερτόριο και γνώριμους τζαζ ήχους.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco, Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, του Κέντρου Unesco για τις Γυναίκες και την ειρήνη στα Βαλκάνια, της Εταιρείας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, και εντάσσεται στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής Ελλάδος υπό το γενικό συντονισμό του Εθνικού Δικτύου Διοργανωτών της ΕΓΜ.

 

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν  για το κοινό.

Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Στην Ελλάδα, οι συναυλίες, δράσεις και εκδηλώσεις κάθε χρονιάς φέρνουν ένα ουσιαστικό μήνυμα αρμονίας, ενότητας και συνεργασίας, σε μια περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών για την χώρα μας.

Συντελεστές

«Different Perfect Trio»
Iωάννα Παρισίδου – φωνή
Πωλίνα Κατσαβούνη – σοπρ. + τεν. σαξόφωνο, φωνή
Άγγελος Ποιμενίδης – πλήκτρα

Επιμέλεια/Συντονισμός: Αλεξάνδρα Καλέτσαρη
Artwork: Άρης Σομπότης

Με την υποστήριξη του Ομίλου Νέων Επιστημόνων & Επαγγελματιών – Humans.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.