Ζοομ στο παρασκήνιο: Οι μικροί ρεπόρτερ της Στέγης

Έφηβοι από 12 έως 16 ετών γίνονται δημοσιογράφοι, φωτογράφοι & γραφίστες, φτιάχνοντας τη δική τους εφημερίδα για μια εκδήλωση ή φεστιβάλ

Η αίθουσα των εργαστηρίων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μεταμορφώνεται σε… newsroom με άρθρα, φωτογραφίες και σχέδια να απλώνονται πάνω στο τραπέζι. Δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια, φωτογραφικές μηχανές, μέχρι και τέμπερες, εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκ του μηδενός τα πιο ευφάνταστα εφημεριδάκια.

Και οι έφηβοι ρεπόρτερ γνωρίζουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης –σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, χορογράφους, εικαστικούς– και παρακολουθούν βήμα-βήμα πώς χτίζεται μια παράσταση. Αλλά και γιατί οι ίδιοι γίνονται δημιουργοί: κάνουν συνεντεύξεις, γράφουν άρθρα, εκφράζονται μέσω της δημιουργικής γραφής, φωτογραφίζουν καρέ-καρέ την παράσταση και τους πρωταγωνιστές της, ζωγραφίζουν και σχεδιάζουν, φτιάχνουν ακόμη και δικές τους γραμματοσειρές στο τρελό ατελιέ που στήνεται κάθε φορά, ώστε να συναρμολογηθεί ένα τεύχος κομμένο και ραμμένο από τους ίδιους.

Το Zoom είναι ένα όχημα για να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά καλλιτεχνικά επαγγέλματα και να αντιληφθούν τη σημασία του να θέτεις εσύ ο ίδιος ερωτήματα, να σκέφτεσαι δημιουργικά και να συνεργάζεσαι στο πλαίσιο μιας ομάδας. 

Κάθε χρονιά, στο Zoom στο Παρασκήνιο πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι εννέα συναντήσεων. Ο κάθε κύκλος αφιερώνεται σε μια συγκεκριμένη παράσταση, φεστιβάλ ή εκδήλωση της Στέγης. Φέτος, οι έφηβοι του Ζοοm θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αναλύσουν δύο μεγάλα κείμενα: το διήγημα «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού, που ανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου, και τον «Δον Ζουάν», σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Μετά το Θέατρο, ακολουθεί η Μουσική, με τους ARTéfacts ensemble και το UrbanDig Project, στη συναυλία «Μουσική για το Νέο Κόσμο», που αντλεί έμπνευση και υλικό από τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Εκεί θα ξεχυθούν οι έφηβοι ρεπόρτερ για να αποτυπώσουν, παράλληλα με τις συναυλίες, τη φυσιογνωμία μιας ιστορικής περιοχής της Αθήνας.

Φωτογραφίες: ©Stavros Petropoulos

Συντελεστές

Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου, δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος, γραφίστας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

72 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.