Κορνήλιος Γραμμένος: “Repatriation Vol. 2” στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση»

Κορνήλιος Γραμμένος

Η τελευταία σειρά γλυπτικών έργων του εικαστικού

Η αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο: “Repatriation Vol. 2”. Η έκθεση, σε συνέχεια της περσινής (Repatriation Vol. 1), αποτελείται από την τελευταία σειρά γλυπτικών έργων του εικαστικού.

Η αναζήτηση της έννοιας της επιστροφής, του επαναπατρισμού μετουσιώνεται στα 12 γλυπτά της έκθεσης. Αν στην πρώτη ενότητα της έκθεσης επιχείρησε να χαρτογραφήσει την έννοια της εστίας, του οικείου, στην ενότητα Repatriation vol 2 προσδοκεί ένα άνοιγμα στον κόσμο. Τα γλυπτά φέρουν τις αναφορές που δομούν το προσωπικό του ταξίδι. Χρησιμοποιώντας το ξύλο, το χρώμα, το μάρμαρο και τον σίδηρο ιχνηλατεί και επαναπροσδιορίζει τις έννοιες που τον απασχολούν, να μεταδώσει μηνύματα και απόψεις που τον ώθησαν και τον ωθούν να αφουγκράζεται τον κόσμο.

Νιρβάνα-ξύλο-χρώμα
Νιρβάνα-ξύλο-χρώμα

Με κύρια πρόθεση τα έργα του να προσλαμβάνονται άμεσα από τον θεατή «να έχουν σκιά» όπως χαρακτηριστικά, επισημαίνει ο ίδιος, λέει «Αν ο σκοπός της τέχνης ήταν και ίσως να είναι ακόμα η διεύρυνση της συνείδησης μας για τον κόσμο, τότε τα έργα τέχνης ωραία θα ήταν μαζί με τις άλλες ιδιότητες τους να είναι άμεσα και ευανάγνωστα έτσι ώστε να δημιουργείται ένα νήμα μεταξύ του έργου και του θεατή ή να μην δημιουργείται, πράγμα μάλλον εξ ίσου σημαντικό και ενδιαφέρον.»

Τα γλυπτά του Κορνήλιου Γραμμένου μεταγράφουν με επιτυχία τον λατινικό αφορισμό Verum esse ipsum factum (“Αυτό που είναι αληθινό είναι ακριβώς αυτό που γίνεται”) καθώς ο εικαστικός στοχεύει να κατακτήσει περισσότερο την πεμπτουσία του θέματος, το νόημα που φέρει, παρά την απεικόνισή του.

Αυτοπροσωπογραφία ως ευτυχισμένος (μόλυβδος-χρώμα-μάρμαρο)
Αυτοπροσωπογραφία ως ευτυχισμένος (μόλυβδος-χρώμα-μάρμαρο)

Η ιδέα, η έννοια, δίνεται συμβολικά μέσα από τη σύνθεση των λεπτομερειών της βασικής κατασκευής. Ο καθεδρικός ναός, ο φιλόσοφος, ο σκύλος απεικονίζονται νοηματικά. Οι κατασκευές του, πειθαρχημένες αλλά και εύπλαστες, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. Οι καθαρές και λιτές φόρμες εμπεριέχουν τη γλυπτική και τη ζωγραφική σε ένα ενιαίο σύνολο. Το χρώμα χρησιμοποιείται, προσεκτικά και συγκροτημένα, ως δομικό στοιχείο. Ενεργοποιεί τη σύνθεση και εντείνει την αρμονία της ολότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γλυπτό “Nirvana”, όπου η συμμετρική αντιπαράθεση λευκού και μαύρου χρώματος μεταγράφει την έννοια της ηρεμίας, της ισορροπίας και της γαλήνης.

 

O Koρνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα από το 1977 έως το 1980 και Γλυπτική και Ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κολωνίας (Kölner Werkkunstschule, Meisterklasse) από το 1981 έως το 1988. Οι καλλιτεχνικοί του σταθμοί περιλαμβάνουν τη Ρώμη από το 1988 έως το 1991, τη Νέα Υόρκη από το 1991 έως 1992 καθώς και το Σαν Φρανσίσκο από το 1999 με 2000. Η διαδρομή του αποτελείται από μείζονες εκθέσεις με έργα που εκφράζουν την τέχνη του ποικιλοτρόπως, σε ένα γεωγραφικό φάσμα που εκτείνεται από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Mr Jazzman (ξύλο-μαλλί-ανοξείδωτος χάλυβας)
Mr Jazzman (ξύλο-μαλλί-ανοξείδωτος χάλυβας)

Έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις των γλυπτών του σε διαφορετικά μέρη όπως στο Palazzo Corvaja, στην Ταορμίνα το 1990, στην πλατεία Δεξαμενής στη Αθήνα το 1995, στο Λιμάνι της Πάτρας το 1996, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 1997 αλλά και στο 10 Δημοτικό σχολείο Βύρωνα στην Αθήνα το 2006. Ατομικές εκθέσεις του έγιναν στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας το 1987 και στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης το 1998,  στην Nica Gallery Inc στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια το 2000, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών το 2007, στην Galerie Beyer στη Δρέσδη το 2009 και στην Γκαλερί της Γιάννας Γραμματοπούλου στην Αθήνα το 2008, 2011, 2014 , 2017 και 2018. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.