Κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2017

Πέντε διαφορετικές ταινίες - αντιπροσωπευτικά δείγματα της ικανότητας της κινηματογραφικής αφήγησης να εκσυγχρονίζεται

To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής Spentzos Film και Seven Films παρουσιάζουν τον Κύκλο Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2017. Οι προβολές πραγματοποιούνται την Πέμπτη 1, 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Για να χαρακτηρίσει κανείς σήμερα τον ισπανικό κινηματογράφο, πρέπει να εστιάσει στην ποικιλία των ειδών του, των θεμάτων του και των τρόπων παραγωγής του που τον καθορίζουν στο παγκόσμιο σκηνικό. Ο Κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2017, που παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για δεύτερη συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει πέντε πολύ διαφορετικές ταινίες, τρεις μυθοπλασίας και δύο ντοκυμαντέρ, οι οποίες αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ικανότητας της κινηματογραφικής αφήγησης να εκσυγχρονίζεται, ως δημιουργικός και παραγωγικός τομέας.

Αναλυτικά:

Πέμπτη 1/11:  Η μεγάλη μου νύχτα (2015), του Álex de la Iglesia.
Κωμωδία, Διάρκεια: 93΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Ο άνεργος Χοσέ βρίσκει, στα μέσα Αυγούστου, έκτακτη δουλειά ως κομπάρσος στη μαγνητοσκόπηση ενός πρωτοχρονιάτικου τηλεοπτικού προγράμματος. Εκατοντάδες άνθρωποι σαν κι αυτόν βρίσκονται, επί μιάμιση βδομάδα, κλεισμένοι, μέρα νύχτα, στο στούντιο, παριστάνοντας βλακωδώς τους χαρούμενους την υποτιθέμενη παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ο αστέρας του τραγουδιού, Αλφόνσο, είναι ικανός για όλα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η εμφάνισή του θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή προβολή. Ο ανταγωνιστής του ο νεαρός λατίνος τραγουδιστής Αντάν, πέφτει θύμα κάποιων νεαρών θαυμαστριών του, που θέλουν να τον εκβιάσουν, αλλά κανείς δεν ξέρει ότι η ζωή του Αλφόνσο είναι σε κίνδυνο. Υπάρχει θέση για τον έρωτα μέσα σ’ αυτό το ανεξέλεγκτο χάος;

Πέμπτη 8/11:  Αλμυρά όνειρα (2015), του Alfredo Navarro.
Ντοκυμαντέρ, Διάρκεια: 71΄. Κατάλληλη για άνω των 7 ετών.
Το ντοκυμαντέρ διηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων από τη Νοβέλντα που αγωνίστηκαν για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, παρά τις πάμπολλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν καθ’ οδόν. Ο Αλεχάντρο είναι ένα τυφλό αγόρι που παίζει πιάνο. Η Ιρένε είναι μια νεαρή με δισχιδή ράχη. Ο Σιμόν, αθλητής που θέλει να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη για να τελειοποιήσει το Μουάι Τάι, την πολεμική τέχνη που ασκεί επαγγελματικά. Ο Μαριάνο είναι οδηγός φορτηγού, που ονειρεύεται να μάθει να παίζει κιθάρα στα 62 του. Η ταινία υμνεί το πνεύμα της υπέρβασης και τη δύναμη του ατόμου, που, όταν όλα μοιάζουν χαμένα, ξέρει να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και προκλήσεις.

Πέμπτη 15/11:  Ευτυχισμένα 140 (2014), της Gracia Querejeta.
Ψυχολογικό θρίλερ, Διάρκεια: 98΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Η Έλια κλείνει τα 40 και, για να το γιορτάσει, συγκεντρώνει φίλους και συγγενείς σ’ ένα πολυτελές εξοχικό σπίτι, όπου τους ανακοινώνει πως έχει κερδίσει 140 εκ. στο ΛΟΤΤΟ. Από εκείνη τη στιγμή η ατμόσφαιρα βαραίνει κι ενώ στην αρχή φαινόταν πως όλοι ήταν χαρούμενοι, αρχίζουν τους τσακωμούς και τις δολοπλοκίες, με στόχο να πάρουν τα λεφτά της τυχερής.

Πέμπτη 22/11:  Στα πρόθυρα (2015), του Hermes Paralluelo.
Ντοκυμαντέρ, Διάρκεια: 98΄. Κατάλληλη για όλους.
Ο Αντόνιο και η Φελίσα είναι παντρεμένοι 60 χρόνια και ζουν σ’ ένα μικρό χωριό του Τερουέλ. Οι δυνάμεις τους εξασθενούν και η όλο και πιο εύθραυστη υγεία τους, τους εμποδίζει να φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Σαν απειλή εμφανίζεται η πιθανότητα να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να πάνε στο γηροκομείο. Η ταινία δείχνει την αγάπη στα γηρατειά, τον φόβο που νοιώθουν οι άνθρωποι να αφήσουν τη ζωή τους σε ξένα χέρια και να χάσουν την ανεξαρτησία τους.

Πέμπτη 29/11:  Τρούμαν (2015), του Cesc Gay.
Δραματική κωμωδία, Διάρκεια: 103΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Ο πενηντάρης ηθοποιός Χουλιάν, έκανε ό,τι ήθελε σε όλη του τη ζωή. Τώρα, άρρωστος πια, σκέφτεται να κάνει το ίδιο και σχετικά με τον θάνατό του. Ενώ οργανώνει το τέλος του, ο καλύτερός του φίλος, ο Τομάς, φτάνει ξαφνικά από τον Καναδά. Διοργανώνουν μια γιορτή αποχαιρετισμού και θα κάνουν ένα μονοήμερο ταξίδι στο Άμστερνταμ για να δει για τελευταία φορά τον γιο του Νίκο. Κι όλα αυτά, ενώ ο Χουλιάν προσπαθεί να βρει μια λύση για τη μεγαλύτερη ανησυχία του: να βρει ένα καινούριο σπίτι για τον σκύλο του, τον Τρούμαν..

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.