ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

97 εκθέματατα συγκροτούν ένα πανόραμα της νεοελληνικής θρησκευτικής τέχνης

Η έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας», η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την MVN Consultants παρουσιάζεται από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, οργανώνει θεματικές εκθέσεις µε ιδιαίτερο κάθε φορά επιστημονικό ενδιαφέρον, που σχετίζονται µε τα εκθέματά του, τις εκφάνσεις του βυζαντινού και του μεταβυζαντινού πολιτισμού γενικότερα και του αντίκτυπου που είχε στη νεότερη και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Φυσικό σύνορο ανάμεσα στον ανθρώπινο κόσμο (κυρίως ναός) και τον επουράνιο (Ιερό Βήμα), το τέμπλο συνιστά συμβολικό σημείο συνάντησης του νοητού και του αισθητού, του επέκεινα και του εφήμερου. Ειδικότερα, τα εκκλησιαστικά τέμπλα (εικονοστάσια) συγκροτούν τις πιο χαρακτηριστικές και επιβλητικές αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές ενότητες του εσωτερικού χώρου των νεοελληνικών ναών. Στο πλαίσιο της Έκθεσης επιχειρείται μια ανάγνωση του τέμπλου ως σύνθετη λατρευτική, καλλιτεχνική και πολιτισμική αναπαράσταση, παρακολουθώντας την εξέλιξή του μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ναών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Ενενήντα επτά εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Φ. Κόντογλου, ο Ν. Εγγονόπουλος, ο Σπ. Βασιλείου, ο Κ. Παρθένης, ο Γ. Γλιάτας, ο Ρ. Κοψίδης συγκροτούν ένα πανόραμα της νεοελληνικής θρησκευτικής τέχνης.

Σε γόνιμο διάλογο µε τους δασκάλους εκτίθεται το έργο των σύγχρονων δημιουργών Μ. Καµπάνη, Γ. Κόρδη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Π. Σάµιου, π. Σ. Σκλήρη και Στ. Φαϊτάκη, όχι αποκλειστικά µε λειτουργική σημασία, αλλά µε προσωπικό χαρακτήρα και όρους αμιγώς ζωγραφικούς. Επιπλέον, εκτίθενται σχέδια των Ν. Ανδραβιδιώτη, Γ. Νοµικού και Ε. Στίκα για ξυλόγλυπτα τέµπλα, που σµίλεψαν οι ξυλογλύπτες Θ. Νοµικός και µέλη της οικογένειας Ανδραβιδιώτη.

Τα εκθέματα προέρχονται από το δεύτερο τμήμα της σπουδαίας Συλλογής Βελιµέζη, τις προσωπικές Συλλογές των Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και Αλεξάνδρου Γερ. Μακρή, από πολλές άλλες ιδιωτικές Συλλογές και αρχεία, μουσεία, ναούς και μονές.

Η έκθεση πραγματοποιείται µε τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, τη συμβολή της MVN Consultants και στελεχών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στον σχεδιασμό και τη διοργάνωσή της. Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Μια νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνοδεύει την έκθεση, η οποία περιέχει επιστημονικά κείμενα έχοντας ως κεντρικό άξονα το τέμπλο, με υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Η πολυτελής αυτή έκδοση, σε επιμέλεια του κ. Χρήστου Φ. Μαργαρίτη, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ περιέχει και συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες, ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες εκδηλώσεις. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.