Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τίτλο «Ανείπωτες ιστορίες στο πανί», με ελεύθερη είσοδο

Ανακαλύψτε την ιστορία του σινεμά, παίρνοντας μια γεύση από την έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι» και δείτε ένα φιλμ-αριστούργημα στο Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου).

Φέτος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει ως θέμα των δράσεων του εορτασμού το σκεπτικό «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με βάση λοιπόν αυτή τη θεματική, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 το Μουσείο Κινηματογράφου προσκαλεί το κοινό να περιηγηθεί στους χώρους του συμμετέχοντας σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Ανείπωτες ιστορίες στο πανί», με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του μουσείου, επίσκεψη στη θεματική έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι», κινηματογραφικό εργαστήρι, καθώς και την προβολή της ταινίας Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος που βρίσκεται εντός του μουσείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Πέμπτη 18/5
08:30 – 16:00:
Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους του και στην έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»

Παρασκευή 19/5
08:30 – 22:00:
Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους του και στην έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»

18:00: Οργανωμένη ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο

19:00: Κινηματογραφικό εργαστήρι: με αφορμή κινηματογραφικές αφίσες και σκηνές από σπουδαίες ταινίες που πραγματεύονται τις αμφιλεγόμενες πλευρές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, οι επισκέπτες παρακινούνται να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

20:00: Προβολή της ταινίας Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»
Θέμα της έκθεσης είναι το φαγητό στον ελληνικό κινηματογράφο: από το προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου στα Χτυποκάρδια στο θρανίο του Α. Σακελλάριου έως τις αισθησιακές μπουκιές της Έλενας Ναθαναήλ στο Φόβο του Κ. Μανουσάκη και τα μπαχάρια της Πολίτικης Κουζίνας του Τ. Μπουλμέτη, το ελληνικό σινεμά σε όλη του την πορεία εκτός από ήχους και εικόνες είχε πάντα και μια δική του μυρωδιά και γεύση. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Λίγα λόγια για την ταινία:
Ida
(Πολωνία, 2013, ασπρόμαυρη, 80΄)

Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι / Paweł Pawlikowski. Σενάριο: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz. Με τους: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig.

Πολωνία 1962. Η Anna, μια ορφανή μαθήτρια καλόγρια μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, τη θεία της Wanda. Η αδερφή της μητέρας της, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την ίδια, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ida. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και που ανήκουν πραγματικά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.