Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με νυχτερινή συναυλία στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μαγικοί ψίθυροι της τζαζ από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη στη Θεσσαλονίκη

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Τζιοβάνι Μιραμπάσι, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα σε συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας στη γαλλική πρωτεύουσα, προερχόμενος από την Ταϊλάνδη, και ο κοσμοπολίτης βιρτουόζος του βιμπράφωνου Χρήστος Ραφαηλίδης, ο οποίος ζει και εργάζεται στην αμερικανική μητρόπολη, ταξιδεύοντας συχνά στην Ευρώπη, συναντώνται στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

Το σχήμα που έχουν συγκροτήσει υπό την επωνυμία «Whisper Magic», θα δώσει υπαίθρια συναυλία, η οποία θα αρχίσει στις 23.00 και θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μαγικοί ψίθυροι της τζαζ από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη στη Θεσσαλονίκη
Συνήθης τόπος των κοινών εμφανίσεων των δύο μουσικών είναι το Sunset/Sunside Jazz Club, στο Παρίσι

Πολυσυλλεκτικές εμπειρίες

Επί 90 λεπτά της ώρας οι δύο καλλιτέχνες θα προσφέρουν στους θεατές πολυσυλλεκτικές εμπειρίες ρυθμού και μελωδίας, ερμηνεύοντας δημοφιλείς και ανθεκτικές στο χρόνο συνθέσεις των δεκαετιών 1920-1950, που γράφτηκαν για το Μπρόντγουεϊ, το αμερικανικό μουσικό θέατρο και την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ. Πρόκειται για αγαπημένες δημιουργίες της τζαζ μουσικής, που έχουν ενταχθεί στη Βίβλο Αμερικανικού Τραγουδιού (Great American SongBook) και θεωρούνται κλασικές και διαχρονικές (jazz standards). Παράλληλα, θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις, εμποτισμένες με επιρροές από τη groove και latin μουσική, ισορροπώντας μεταξύ λυρισμού και πάθους, γνώσης και δεξιοτεχνίας.

Σε διαφορετικές ηπείρους

Έχοντας στο ενεργητικό τους σειρά ατομικών ή συλλογικών εμφανίσεων σε διαφορετικές ηπείρους και πόλεις του κόσμου, από τη Σεούλ, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο έως τη Ρώμη, τη Γενεύη, τη Βοστώνη και την Ατλάντα, οι δύο μουσικοί άρχισαν να συνεργάζονται τον Ιανουάριο 2015 δίνοντας σειρά συναυλιών στο Παρίσι. Συνήθης τόπος των κοινών εμφανίσεών τους είναι το Sunset/Sunside Jazz Club, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων συναυλιακών χώρων τζαζ μουσικής στη Γαλλία.

 Μαγικοί ψίθυροι της τζαζ στη Θεσσαλονίκη │ Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο κοσμοπολίτης βιρτουόζος του βιμπράφωνου Χρήστος Ραφαηλίδης ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη

Γεννημένος στην Περούτζια το 1970, ο πιανίστας Τζιοβάνι Μιραμπάσι (Giovanni Mirabassi) έχει ως έδρα του το Παρίσι. Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία τριών ετών, ενώ επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την τζαζ μουσική στην ηλικία των δέκα ετών. Είναι αυτοδίδακτος, καθώς έμαθε να χειρίζεται τα πλήκτρα του πιάνου ακούγοντας συνθέσεις των Bud Powell, Art Tatum, Oscar Peterson, Chick Corea και Keith Jarrett, δημιουργίες άλλων μουσικών, που χρησιμοποιούσαν όργανα διαφορετικά του πιάνου, όπως των Charlie Parker, Astor Piazzolla, Elton John και Charles Mingus, και συνθέσεις λόγιας μουσικής, όπως αυτές των Bach και Brahms. Ιδιαίτερα σημαντική επίδραση έχει δεχτεί από τον Enrico Pieranunzi, τον οποίο θεωρεί έναν από τους πιο σημαντικούς τζαζ πιανίστες του κόσμου.
Σε ηλικία δεκαεπτά ετών έδωσε την πρώτη σημαντική συναυλία, συνοδεύοντας τον Chet Baker στην Περούτζια. Την ίδια περίοδο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως επικεφαλής συγκροτήματος, συγκεντρώνοντας διάφορους μουσικούς της ιταλικής σκηνής, οι οποίοι συνέπραξαν, για να παρουσιάσουν δικές του συνθέσεις.

Το 1992 αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Εκεί συναντά τον Aldo Ciccolini, ο οποίος του παραδίδει τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Η διδασκαλία αυτή θα διαρκέσει τρία χρόνια. Το 2001 θέτει σε κυκλοφορία το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο «Avanti» παίζοντας σόλο. Αυτή η ηχογράφηση, η οποία ήταν αφιερωμένη επί αρκετά χρόνια στα επαναστατικά τραγούδια, συνιστά την πραγματική εκκίνηση της καριέρας του (Django d’Or το 2002 για τους καλύτερους νέους ταλαντούχους μουσικούς και Victoires Du jazz το ίδιο έτος, με πωλήσεις 20.000 CDs). Κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια ο Τζιοβάνι Μιραμπάσι αναδεικνύεται στους πλέον δημοφιλείς μουσικούς της τζαζ στη Γαλλία και κατακτά με τις εμφανίσεις του την Ιαπωνία. Σήμερα έχει στο ενεργητικό του δεκάδες CDs και DVDs, είτε ως επικεφαλής συγκροτημάτων (leader) είτε ως συνοδός μουσικός (sideman), ενώ έχει δώσει – και συνεχίζει να δίνει – σειρά συναυλιών σχεδόν σ΄ όλον τον κόσμο.

Γεννημένος στην Κοζάνη, ο βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης έχει ως έδρα του τη Νέα Υόρκη. Οι πρώτες αναμνήσεις της ζωής του συνδέονται με τη μουσική, καθώς η επιρροή του μεγαλύτερου αδελφού του τον οδήγησε στην εκμάθηση πιάνου σε ηλικία 7 ετών. Σε ηλικία 14 ετών άρχισε τις σπουδές στον τομέα των κλασικών κρουστών, ενώ στην ηλικία των 20 ετών είχε ήδη συνεργαστεί με μερικές από τις καλύτερες ορχήστρες στην Ελλάδα. Ωστόσο, αποφάσισε να στραφεί εξ ολοκλήρου στην τζαζ λίγο αργότερα, όταν άκουσε τον πιανίστα George Gables να παίζει ξυπόλητος, συνοδευόμενος από το συγκρότημα του Βilly Cobham.

Μετακόμισε στη Βοστόνη, με υποτροφία από το Μουσικό Κολλέγιο Berklee και εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του, παρέα με τον Ed Saindon. Το αστείρευτο πάθος του για δημιουργία τον οδήγησε στη Νέα Υόρκη, όπου μαθήτευσε στο Manhattan School of Music, στο πλευρό του διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστα Joe Locke. Μετά την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου, άρχισε να διεισδύει στη νεοϋορκέζικη τζαζ σκηνή. Απέκτησε την προσωπική φωνή του, ως μουσικός και ως συνθέτης, με τη δημιουργία των «Manhattan Vibes», ενός συγκροτήματος σύγχρονης τζαζ, το οποίο αποκάλυψε την εκκολαπτόμενη αγάπη του για τη μουσική της Λατινικής Αμερικής και άλλων μουσικών του κόσμου. Το ομώνυμο CD του συγκροτήματος συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Jazz Times στις 10 καλύτερες ηχογραφήσεις μουσικής τζαζ για το 2002. Την άνοιξη του 2007 έκανε σειρά εμφανίσεων με την ορχήστρα «Epitaph» του Charles Mingus, υπό το μαέστρο Gunther Schuller. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου έπαιξε με την ορχήστρα τζαζ του Lincoln Center και τον Wynton Marsalis στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη.

Από τις πιο πρόσφατες αξιοσημείωτες εμφανίσεις του είναι αυτές με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και με τον Ιταλό αστέρα Jovanotti και τον Έλληνα ερμηνευτή Αλκίνοο Ιωαννίδη κατά τις πρόσφατες ηχογραφήσεις τους. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται, επίσης, η συνεργασία του με το Μίμη Πλέσσα, η οποία έχει αποδώσει δύο έργα, το άλμπουμ «Ηχώ/Echo: η μουσική του Μίμη Πλέσσα» και τη συλλεκτική ηχογράφηση «We Two».
Η τελευταία συνεργασία του φέρει τον τίτλο «Point Two» και σχετίζεται με τον μπασίστα Πέτρο Κλαμπάνη, με τον οποίο ο Χρήστος Ραφαηλίδης διοργάνωσε περιοδεία στην Ευρώπη και την Αμερική. Το εν λόγω ντουέτο αποτελεί και τον κορμό του νέου σχήματος της Δήμητρας Γαλάνη με την επωνυμία «Χρόνος». Κατά την τρέχουσα περίοδο ασχολείται με την ηχογράφηση και την επικείμενη κυκλοφορία νέου δίσκου με τίτλο «Near & Dear», σε συνεργασία με τους Mike Pope (μπάσο) και Maurizio Zottarelli (τύμπανα).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.