«Οίκαδε-eve-(going) home»

Τρεις καλλιτέχνες συνομιλούν με έργα της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης ως γείτονες-στην-τέχνη

Ο Δήμος Λέσβου παρουσιάζει την έκθεση «Οίκαδε-eve-(going) home», σε επιμέλεια Δρος. Αθηνάς Χατζή. Η έκθεση αποτελείται από επιλογή έργων από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης σε δημιουργική γειτνίαση με έργα σύγχρονης τέχνης των καλλιτεχνών Νικόλα Βαμβουκλή, Αιμιλίας Γιαννοπούλου και Μιχάλη Σιφναίου.

Αιμιλία Γιαννοπούλου, La maison morte, 2017

Η έκθεση αποτελεί συνεργασία με το Μουσείο Εlgiz, στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, και εγκαινιάζεται στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης – Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η επιμελητική άποψη διαμορφώνεται με βάση τους δύο άξονες της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης: Τους γείτονες και τις οικίες. Δύο αίθουσες συνιστούν ένα συνεχές, ενώ τρεις καλλιτέχνες προσκαλούνται να συνομιλήσουν με έργα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης ως γείτονες-στην-τέχνη. Όπερ πρακτικά μεθερμηνευόμενον: Δύο γειτονικές αίθουσες, μία δύσκολη σχέση.

Η πρώτη αίθουσα αναδεικνύει έργα της μόνιμης συλλογής και υπενθυμίζει το σταθερό χαρακτήρα του χώρου. Η δεύτερη αίθουσα δομείται με την αντιθετική λογική γεμάτο σπίτι-άδειο σπίτι, παρουσία-απουσία. Η στηριζόμενη σε μία horror vacui αντίληψη του χώρου εγκατάσταση του Βαμβουκλή παρουσιάζεται σε σχέση παράθεσης με κελύφη ανθρώπινης παρουσίας και παλαιότερα σύμβολα της οικίας-ως-κατοικίας: αποτοιχισμένες ντουλάπες (Σιφναίος) και γαμήλια στέφανα ειρωνικά τοποθετημένα σε μία λειψανοθήκη (Γιαννοπούλου).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.