Ένα αφιέρωμα στο ποιητικό σύμπαν του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του

To Τελλόγλειο Ίδρυμα έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά εκθέσεων συνεχίζει τα μεγάλα αφιερώματα σε δημιουργούς που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μετά τις εκθέσεις για τους Picasso, Miro, Lautrec, Goya, Beethoven κ.ά. παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του.

Η έκθεση συγκεντρώνει έναν πλούτο έργων, ερεθισμάτων και συμβολισμών με όχημα το λόγο και τις εικόνες του ποιητή να οδηγούν σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο φιλοδοξεί να τονώσει το ηθικό του Ελληνικού κοινού και να προβάλλει αξίες για ποιότητα, έμπνευση, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα αφιέρωμα στο ποιητικό σύμπαν του Οδυσσέα Ελύτη, όπως εκφράστηκε στην ποίηση και την εικαστική του δημιουργία, τις εικαστικές αναζητήσεις των δημιουργών της γενιάς του και σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το έργο του.

Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις άξονες:

– Τo σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή. Κοντά σε αυτά η έκθεση πλουτίζεται με χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

– Αποσπάσματα από αισθητικα δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Κανέλλης, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα.

– Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Καρέλλα, Μακρουλάκης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Λάππας, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λίτη).

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων μαρτυρούν, πέρα από τη διαφορετικότητα των πλαστικών τους διατυπώσεων, την αλήθεια του περιεχομένου τους, τη δική τους ξεχωριστή κυρίαρχη ή διακριτική ποιητική διάσταση. Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Την έκθεση επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του απο την ανάλογη έκθεση που προετοίμασε ο ίδιος το 2011 στο Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Ένας εικονογραφημένος ομότιτλος κατάλογος με αρχειακό και οπτικό υλικό συνοδεύει την έκθεση. Τα κείμενα του καταλόγου υπογράφουν οι κκ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αλέκος Φασιανός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιώργος Βέης, Γιάννης Κοντός και Τάκης Μαυρωτάς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Oι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, το λόγο και τη ζωγραφική δημιουργία του ίδιου και αγαπημένων του καλλιτεχνών. Στόχος είναι η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε συνάρτηση με την ποίηση και τα θεωρητικά του κείμενα, η παρατήρηση των έργων μεγάλων ζωγράφων, για τους οποίους έγραψε κείμενα ο Ελύτης, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, η κατανόηση της σχέσης ποίησης και ζωγραφικής.

Δράση στο Μουσείο

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης ανακοινώνουν τη δράση «Μαζί στην Τέχνη», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου, 12:00-14:00, στο χώρο του Τελλογλείου.

Η εκδήλωση-δράση απευθύνεται σε γονείς και παιδιά ηλικίας 2,5 έως 12 ετών και αποσκοπεί στην από κοινού συμμετοχή γονέων και παιδιών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την τέχνη.

Η θεματική της δράσης βασίζεται στο πλούσιο και αξιόλογο υλικό της έκθεσης «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική». Η έκθεση αποτελείται από τέμπερες, ακουαρέλες, κολάζ που προέρχονται από τον εικαστικό κόσμο του ποιητή, καθώς και δοκίμιά του για μεγάλους καλλιτέχνες, παλιότερες και νεότερες εκδόσεις του έργου του, ενθυμήματα, αρχειακό υλικό, πλούσιο χρονολόγιο, αλλά και ένα σύνολο έργων διακεκριμένων ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη.

«Μαζί», λοιπόν, μεγάλοι και μικροί θα παρατηρήσουν, θα ακούσουν και θα έρθουν σε επαφή με το ενδιαφέρον υλικό της έκθεσης και συγχρόνως θα πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο κατάλληλα για παιδιά και γονείς.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα, μια εικαστική δράση με παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα με στόχο τη γνωριμία και προσέγγιση του ποιητικού και ζωγραφικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη.

Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected] (Ονοματεπώνυμο, Ηλικία παιδιού, Αριθμό Τηλεφώνου) ή στο τηλέφωνο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου +30 2310359393.

Κόστος συμμετοχής: 2€ για τον γονέα και 1€ για το παιδί

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2,5 €
- 5 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.