Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate

Το σημαντικότερο πανεπιστημιακό πνευματικό αγώνισμα έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate, η μεγαλύτερη διοργάνωση debate σε όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τις 27 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 4 Ιανουαρίου 2016, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Τη διοργάνωση του πρωταθλήματος έχει αναλάβει η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος, η μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την προώθηση του debate στην εκπαίδευση.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν 1300 φοιτητές από περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά ιδρύματα από 70 χώρες, με στόχο την ανάδειξη του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Debate αλλά και τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, μέσω της ανταλλαγής απόψεων, την περαιτέρω ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, του δομημένου λόγου και της επιχειρηματολογίας μεταξύ νέων. Παράλληλα, η εκδήλωση αποσκοπεί στη διάδοση της ρητορικής στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση.

Η εκδήλωση αυτή θα φέρει στη Θεσσαλονίκη νέους από όλο τον κόσμο, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να προβληθεί παγκοσμίως η πόλη, αλλά και η Ελλάδα στο σύνολό της. Κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 1000 debate, για σημαντικά θέματα της παγκόσμιας, αλλά και ελληνικής επικαιρότητας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα πρωτάθλημα υψηλών προδιαγραφών και ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και να απολαύσουν στοιχεία της ελληνικής φιλοξενίας. Η εκδήλωση, πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια από τους καλύτερους νέους ομιλητές παγκοσμίως, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και βραδιά γυναικών με στόχο την ενθάρρυνση της ίσης συμμετοχής τους στο χώρο του debate και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με την παρουσία και την ισότητα των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον εργασιακό χώρο και την κοινωνία γενικότερα, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο μεγάλος τελικός του Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι χώροι διεξαγωγής του Πρωταθλήματος
Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει από το καθαρά διαγωνιστικό τμήμα, μέχρι ξεναγήσεις στην πόλη και ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για τον ελεύθερο χρόνο των συμμετεχόντων. Οι χώροι που φιλοξενούν όλες τις δράσεις του τουρνουά περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο Capsis, τη Δ.Ε.Θ., την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Δείτε το τρέιλερ του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate

Τι είναι το Debate
To debate, το σημαντικότερο πανεπιστημιακό πνευματικό αγώνισμα παγκοσμίως, είναι ένας αγώνας επιχειρημάτων και πειθούς γύρω από ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Τα θέματα των αγώνων δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά στις ομάδες των ομιλητών (αποτελούμενες από δύο άτομα), ενώ αφορούν συνήθως σε θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας, πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Μετά την ανακοίνωση των θεμάτων πραγματοποιείται κλήρωση για τη θέση (υπέρ ή κατά) που θα κληθεί να υποστηρίξει η κάθε ομάδα και στη συνέχεια οι ομάδες προετοιμάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ομιλίες τους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι ομιλητές αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους για τη θέση που τους έχει κληρωθεί, αντικρούοντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων σε ολιγόλεπτους λόγους. Οι παίκτες αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους ανεξαρτήτως των προσωπικών τους απόψεων, ενώ τον νικητή αναδεικνύει μια ομάδα κριτών που αξιολογεί την τεκμηρίωση και παρουσίαση των επιχειρημάτων κάθε ομάδας.

Πέρα από το αγωνιστικό του μέρος, το debate έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της. Επιτρέπει την καλλιέργεια σημαντικών ικανοτήτων μέσω της μη τυπικής μάθησης (non-formal education) και διδάσκει τους συμμετέχοντες κριτική σκέψη και λογική επιχειρηματολογία. Επίσης διδάσκει τη σωστή έρευνα, τόσο ακαδημαϊκού επιπέδου όσο και σε επίπεδο επικαιρότητας, για τη δημιουργία τεκμηριωμένων και ορθών θέσεων.

Σχετικά με το WUDC
Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate – WUDC είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση debate σε όλο τον κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες διεθνείς εκδηλώσεις για φοιτητές παγκοσμίως. Η παρθενική διοργάνωση φιλοξενήθηκε από την Πανεπιστημιακή Ένωση της Γλασκώβης τον Ιανουάριο του 1981, με 43 ομάδες από 7 έθνη. Έκτοτε έχει εξελιχθεί με αλματώδεις ρυθμούς σε μια εκδήλωση που φιλοξενεί εκατοντάδες ομάδες από διεθνή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου διαγωνίζονται τακτικά, μεταξύ των οποίων η Οξφόρδη, το Cambridge, το Harvard, το Yale, το MIT, το Stanford, το Monash, το Πανεπιστήμιο του Sydney και δεκάδες ακόμα πανεπιστήμια παγκοσμίου κλάσης. Ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Debate είναι ένας από τους πιο τιμητικούς τίτλους που μπορούν να απονεμηθούν σε ένα φοιτητή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.