Το πλήρες φάσμα του έρωτα στη σύγχρονη τέχνη

Την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, εγκαινιάζεται η έκθεση «ΣεξοΜανία», μέρος του Open Call για το 4o Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας | RE-culture 4, με 21 καλλιτέχνες –Καλυψώ Αδαμίδου, Βίκυ Αλιπράντη, Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος, Δημήτρης Βαβούρας, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Έλλη Βέλλιου, Κώστας Βλαχόπουλος, Νίκος Βρούβας, Γρηγορία Βρυττιά, Έλενα Εφέογλου, Αουρέλια Καβαλιαουσκάιτε, Γιάννα Καλή, Μαρία Κουτρουμάνη, Χρήστος Κυριαζίδης, Πολυξένη Μαρλίτση, Μόκα, Κωνσταντίνος Παρδάλης, Πασκεβίζιον, Χρυσάνθη Πετρά, Δημήτρης Πρωτοπαπάς, Θεοδώρα Φουντουλάκη– και συνολικά 74 έργα τους υπό την επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου και την αρχιτεκτονική επίβλεψη της Κλεοπάτρας Τσίρλη στα πρώην Δημοτικά Λουτρά Πάτρας.

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Μεγακλής Ρογκάκος σημειώνει: «Η Σεξομανία είναι μία αντισυμβατική έκθεση που ερευνά τη σημερινή ανεξέλεγκτη ερωτική επιθυμία όπως εκφράζεται στο πρωτόγνωρο φαινόμενο της διαδικτυακής σεξουαλικής εξάρτησης με την ανώνυμη, και άρα απενοχοποιητική, πρόσβαση στο “κυβερνοσέξ”, που αποτελεί για όλο και περισσότερα άτομα μία μορφή διαφυγής από τη συχνά γκρίζα και κοινότοπη ερωτική τους πραγματικότητα. Είναι ελπιδοφόρο ότι σήμερα 21 νέοι καλλιτέχνες (μέχρι 40 ετών) στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, ανεξαρτήτως των παγκοσμιοποιημένων τάσεων, ενδιαφέρονται όχι τόσο για την επιφανειακή αναπαράσταση του σεξ, όσο για τις εκφράσεις, τους μηχανισμούς, και τις προεκτάσεις του. Τα έργα τους που παρουσιάζονται αδιακρίτως και χωρίς λογοκρισία στη Σεξομανία προβάλουν και αναδεικνύουν το πλήρες φάσμα του αντικειμένου – την υποκειμενική μοναδικότητα του έρωτα, τη γοητευτική διάσταση της διαστροφής, και την κριτική θέση του στην αξιολόγηση του πολιτισμού μας. Η απουσία κανόνων και ορίων στην τέχνη δίδει στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ελεύθερα με αρετή, ειλικρίνεια και τόλμη ό,τι αδυνατούν να εξηγήσουν με τα λόγια ή να μοιραστούν με τις πράξεις τους. Οι απενοχοποιημένες σκέψεις τους βρίσκουν εύγλωτη έκφραση στις εικαστικές τέχνες.»

Η «ΣεξοΜανία» συνοδεύεται από έναν πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα των επιμελητών για όλες τις επι μέρους εκθέσεις του RE-culture 4.

Εικόνα: Δημήτρης Βαβούρας (Πτολεμαΐδα, γ. 1993), «Ένα φιλί θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους» (2016), Μολύβι και λάδι σε καμβά (70×60). 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.