«Στίγματα» στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Στίγματα

Ιστορίες προσωπικές, ερωτικές, αίματος, επιβίωσης και εξουσίας

Οι ιστορίες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το μικρό και ευαίσθητο λουλούδι του κρόκου, του “κόκκινου χρυσαφιού”. Αγρότες, εργάτες, έμποροι, μεσάζοντες, γυναίκες και άντρες, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ιστορίες προσωπικές, ιστορίες ερωτικές, ιστορίες αίματος, επιβίωσης, εξουσίας.

Για τη συγγραφή του κειμένου, ο Δημήτρης Ντάσκας και η Θάλεια Γρίβα μίλησαν με κατοίκους του μικρού χωριού Κρόκος, λίγο έξω από την Κοζάνη, άντρες και γυναίκες από 25 έως 85 ετών, συνομιλίες που καταγράφηκαν και αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τα «Στίγματα».

Στίγματα

Η συλλογή και η καταγραφή αυτών των αφηγήσεων θύμισε τη διαδικασία διαλογής του κρόκου, τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη: άνθρωποι μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι, που μοιράζονται απλόχερα τα βιώματά τους, όσο τα χέρια τους ξεχωρίζουν τα άχρηστα πέταλα, από τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού. Αφηγήσεις προσωπικές για την κούραση και το κρύο, για τα γέλια και τη χαρά, για την αγάπη και το θάνατο. Ο κύκλος της ζωής αυτών των ανθρώπων, άμεσα συνδεδεμένος με τον κύκλο της ζωής του λουλουδιού.

Παράλληλα προχωρούσε η έρευνα στα αρχεία της πόλης, ακόμα και η μελέτη πολυάριθμων λογοτεχνικών κειμένων: πράγματι, από τον Όμηρο και τους αρχαίους τραγικούς, περνώντας από το Βυζάντιο, μέχρι τις μέρες μας, πολλοί συγγραφείς έχουν γοητευτεί από τις σχεδόν μαγικές ιδιότητες του άνθους αυτού. Έτσι, οι προσωπικές ιστορίες των κροκοκαλλιεργητών από το 1913 μέχρι σήμερα, συνάντησαν την ιστορία του κρόκου, που φαίνεται να στοιχειώνει το φαντασιακό ανθρώπων αλλά και θεών, εδώ και χιλιετίες.

Στίγματα

Η παράσταση «Στίγματα» γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα μιας τοπικής κοινωνίας και γι’αυτό, είναι ακριβώς τα μέλη της κοινωνίας αυτής που βγαίνουν επί σκηνής και παίρνουν το λόγο: πολίτες της Κοζάνης, απόφοιτοι των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης, άνθρωποι που οι μνήμες και τα βιώματα τους είναι παραπλήσια ή και ταυτόσημα με τους χαρακτήρες του έργου. Τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ομάδας “Η πόλη στη σκηνή” αναλαμβάνει η πολυσχιδής Σοφία Αντωνίου ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης, όπως άλλωστε και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, έχει η Ελένη Δημοπούλου.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ενισχύει για άλλη μια φορά έμπρακτα τη νέα ελληνική δραματουργία. Τα «Στίγματα» είναι το τέταρτο κατά σειρά νεοελληνικό έργο που κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο θέατρο αυτό μέσα σε διάστημα μόλις τριών χρόνων.

Στίγματα

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Αντωνίου
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Μουσική: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης
Σκηνικά-φωτισμοί: Richard Antony
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος

Παίζουν τα μέλη της ομάδας “Η πόλη στη σκηνή”: Αλεξία Αντωνιάδου, Κωνσταντίνα Βαϊνά, Μάνθος Βαϊσίδης, Ντόνα Βασιλοπούλου, Πελαγία Γιαλλουράκη, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Σόνια Κούτσιανου, Βάια Λαμπροπούλου, Φωτεινή Πατσιούρα, Χάρης Σισμανίδης, Λόλα Τσίτσαρη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.