Στο Δρόμο της Ελπίδας – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα

Ένα ομαδικό ταξίδι στη λέξη «πρόσφυγας» με όχημα διαφορετικές μορφές τέχνης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες ψηλαφίζει το καίριο θέμα των προσφύγων και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου «Στο Δρόμο της Ελπίδας – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα» από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, ενώ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου ανοίγει όλους τους χώρους του σε δράσεις αφιερωμένες στο προσφυγικό.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη ενώ όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να προσφέρει την οικονομική του ενίσχυση για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Έκθεση: Στο Δρόμο της Ελπίδας – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα
Από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και οι δύο εκθεσιακοί χώροι του ΙΜΚ θα γεμίσουν με έγχρωμες φωτογραφίες από το μεγάλο οδοιπορικό των προσφύγων  στη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, την Ειδομένη. Θα γεμίσουν με την τυχαία και στιγμιαία αποτύπωση ανθρώπων τσακισμένων, οι οποίοι είτε με βλέμμα θολό είτε με μία σπίθα αισιοδοξίας και ένα κρυφό χαμόγελο, αντιμετωπίζουν το φακό, που αποκαλύπτει τελικά την ελπίδα για ζωή. Για μία παρένθετη πατρίδα. Μανάδες με παιδιά, ηλικιωμένοι, νέοι, όλοι σαν όλους μας, ελπίζουν ότι ίσως να μπορέσουν και πάλι να ονειρεύονται τα βασικά: ζωή, ασφάλεια, δουλειά, παιδεία, ειρήνη, μέλλον.

Σημειώνει η Δήμητρα Στασινοπούλου (απόσπασμα): «Οι εικόνες αυτών των ανθρώπων είναι μαθήματα ζωής για όλους μας και τα χαμόγελα που βλέπουμε στα πρόσωπά των παιδιών είναι η ελπίδα για το αύριο – μας θυμίζουν ότι ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη και αγάπη, και ότι πρέπει να δώσουμε αγώνα για τα αυτονόητα ιδανικά της ζωής του ανθρώπου. Δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, ξέρουν τα προβλήματά μας και συνεχίζουν το επικό ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη με αξιοπρέπεια και καρτερικότητα, αβέβαιοι για το τι τους περιμένει εκεί, αλλά χαρούμενοι που τα κατάφεραν ως εδώ. Η απελπισία τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με την απίστευτη αντοχή και τις ελπίδες τους.

Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της αυτή την προσφυγική κρίση που βιώνουμε και η οποία είναι η χειρότερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ροές των προσφύγων και μεταναστών δεν σταματούν στα σύνορα αλλά μόνο στην πηγή – στις χώρες που σήμερα τους αναγκάζουν να φύγουν.

Τους «αποχαιρέτησα» με μια εδραιωμένη πεποίθηση ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε στην ώρα της μεγάλης ανάγκης τους όσο μπορούμε περισσότερο, αλλά και βαθιά συγκινημένη από τα λόγια ευγνωμοσύνης για την καλοσύνη των Ελλήνων, που άκουσα από τόσους πολλούς».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 20:00, έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν προσωπικότητες της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας που έχουν ίδια γνώση του προσφυγικού θέματος: ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας και ιδρυτής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, ο κ. Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, η κ. Μαρία ΔημητρακοπούλουΣιούνα, πρ. μέλος της Θεσμικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι καλλιτέχνες – συνεργάτες του ΙΜΚ, ο Γιώργος Κοτανίδης ηθοποιός και η Κάρμεν Ρουγγέρη  σκηνοθέτης.

Η Δήμητρα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε για είκοσι χρόνια στον τραπεζικό τομέα και αργότερα στην οικογενειακή επιχείρηση στη Ρουμανία. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία χρόνια. Το Δεκέμβριο του 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Ρουμανία της Καρδιάς μου, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο UNESCO. Από τότε, η αγάπη της για τα ταξίδια σε γωνιές του πλανήτη και η ανάγκη της να μοιράζεται τις εικόνες που τη συνόδευαν επιστρέφοντας, την οδήγησε στην έκδοση βιβλίων για το Μπουτάν, την Ινδία, τη Βιρμανία και τους Παπούα στη Νέα Γουινέα. Φωτογραφίες της έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την έννοια του Πρόσφυγα επικεντρώνοντας  στην ανθρώπινη πλευρά του θέματος, μέσα από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς νεότερων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, ανοίγει όλους τους χώρους του και διοργανώνει την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, από τις 17:30 έως τις 22:00, μία ευρύτερη συνάντηση καλλιτεχνών και επιστημόνων, με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθεί το πρόγραμμα, συνοπτικά:

– Παρελθόν

17.30 – 19.15: προβολή ταινίας «Τρωάδες»
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη)
Κινηματογράφος

– Κρίση

18.15 – 19.15: θεατρική παράσταση «Ατρείδες: τετράδια κρίσης»

Μια πειραματική παράσταση για την ενίσχυση του φορέα ΜΕΤΑδραση και του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Α’ Αθήνας
Δραματουργική Επεξεργασία: Ραφίκα Σαουίς
Χώρος Black Box  

– Παρόν

Ομιλίες:

20.00 – 21.00: «Θα έμενες εδώ;» – Αφγανός, 21 ετών, μεγαλωμένος στο Ιράν
Δημήτρης Σκλεπάρης
, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Γιατί έρχονται; Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η «διεθνής κοινότητα»
Σωτήρης Ρούσσος
, Αναπληρωτής Καθηγητής παν/μίου Πελοποννήσου και υπεύθυνος Κέντρου Μεσογειακών Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ)

Σκοτώνοντας το Θεατή
Χρήστος Αγγελάκος
, Συγγραφέας
Θέατρο

– Ήχοι:

21.00 – 22.00: οπτικοακουστική performance «Ear to the ground/Αφουγκράζοντας το χώμα»
Oι Αudio.Visual.Text αφηγούνται την ιστορία εκείνων που αφουγκράζονται το χώμα. Με τη χρήση ενός CCTV (κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης), sound design και μουσικής, τέσσερις περφόρμερ θα εγκαταστήσουν στη σκηνή ένα αρνητικό τοπίο.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της performance γίνεται χρήση στροβοσκοπικών προβολέων ενώ ο ήχος είναι ιδιαίτερα δυνατός.
Θέατρο

– Ποίηση

19.20 – 20.00: Performance «Τα σπίτια που είχα μου τα πήρανε»
Σκηνοθεσία: Πέτρος Γάλλιας
Αίθριο

– Ντοκουμέντο

Προβολή βίντεο: «Samim’s Journey»
Το ταξίδι των προσφύγων προς την Ελλάδα όπως το κατέγραψαν οι ίδιοι.
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Αίθριο

– Εικόνες

Έκθεση Φωτογραφίας – Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο Δρόμο της Ελπίδας: Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
Εκθεσιακός 1ου& 2ου ορόφου

– Σχέδια

Έκθεση Σκίτσου: Τα συρματοπλέγματα της ντροπής
Μιχάλης Κουντούρης: σκίτσα Δημοσιευμένα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο περιοδικό δρόμου Σχεδία
Φουαγιέ Ισογείου

– Απελευθέρωση

Εικαστική εγκατάσταση – performance: Σκάλα
Νικόλαος Σταθόπουλος, Φίλιππος Βασιλείου
Φουαγιέ Ισογείου

– Αλληλεγγύη
17.00 – 22.00: Γιορτή για Παιδιά και Γεύμα για 30 Οικογένειες Προσφύγων
Το νέο εστιατόριο Clap the restaurant στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ο επιχειρηματίας Χρήστος Σοκόλης θέλοντας να προσφέρουν χαρά σε παιδιά προσφύγων και τις οικογένειές τους διοργανώνουν μια ιδιαίτερη γιορτή με φαγητό, μουσική και παιχνίδι.  (Η επιλογή των 30 οικογενειών πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων)
Clap the restaurant

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, 17:00 – 22:00

Πρόσφυγας = …
Ένα ομαδικό ταξίδι με όχημα διαφορετικές μορφές τέχνης
Όλοι οι χώροι του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.