Συμφωνία των Άλπεων

Το βαθιά υπαρξιακό έργο του Ρίχαρντ Στράους από την ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την εμβληματική «Συμφωνία των Άλπεων» του Ρίχαρντ Στράους, που μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας και αναζήτησης απαντήσεων για τη ζωή, τα ανθρώπινα όρια και τη σχέση μας με τη Φύση.

Ο Στράους έγραψε αυτό το βαθιά υπαρξιακό έργο συνεπαρμένος από τη φιλοσοφία του Νίτσε και ιδιαίτερα από την έννοια της «θέλησης για δύναμη» (Will to Power), ως της κυριότερης κινητήριας δύναμης του ανθρώπου. Παρόλη την ονομασία «Συμφωνία», πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγαλειώδες συμφωνικό ποίημα που απαιτεί τεράστιο αριθμό μουσικών επί σκηνής, ώστε να περιγράψει γλαφυρά με τις μελωδίες του όλη τη διαδρομή του οδοιπόρου, από την ελπιδοφόρο ανάβαση προς την κορυφή και το αίσθημα μεγαλοπρέπειας εκεί ψηλά, ως τη βιαστική κατάβαση με ανεστραμμένα πλέον τα συναισθήματα και την τελική γαλήνη που προσφέρει η φιλική κοιλάδα. Κάθε ένα από τα 22 συνολικά μέρη του έργου περιγράφει μία ώρα της ημέρας στο βουνό.

Η «Συμφωνία των Άλπεων» χρησιμοποιήθηκε μετά το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου ως σύμβολο του πόθου ολόκληρης της ανθρωπότητας για το πέρασμα σε μία νέα εποχή, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Βεβαία, οι τεράστιες απαιτήσεις του έργου σε μουσικό δυναμικό έκαναν την παραγωγή του αρκετά δαπανηρή, γεγονός που σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσχέρειες μίας Ευρώπης που μόλις είχε βγει από τον πόλεμο, συνετέλεσε στο να εκτελείται σχετικά σπάνια τα πρώτα χρόνια «ζωής» του.

Πρόγραμμα:
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Συμφωνία των Άλπεων, έργο 64

Συντελεστές

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.