Οι «Συμφωνικές Ροκ Μεταμορφώσεις» επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένας μουσικός διάλογος με τον Philip Glass, τον David Bowie, τον Brian Eno και τους Deep Purple

Η συναυλία «Συμφωνικές ροκ μεταμορφώσεις ΙΙ» των Μουσικών της Καμεράτας υπό τον Γιώργο Πέτρου που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Απριλίου, ακυρώνεται.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του πάντα δραστήριου Γιώργου Πέτρου, επανέρχονται το Σάββατο 28 Απριλίου (20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα συμφωνικής ροκ μουσικής γεμάτο εκπλήξεις, όπου οι κλασικές δημιουργίες του David Bowie και των Deep Purple συναντούν τους ήχους της συμφωνικής ορχήστρας μέσα από την πένα του Philip Glass και του Jon Lord.

Στις 24/9/1969 η θρυλική ροκ μπάντα Deep Purple συνέπραξε στο Royal Albert Hall με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον σπουδαίο βρετανό συνθέτη και μαέστρο Malcolm Arnold. Η ιστορική αυτή σύμπραξη έμελλε να αποτελέσει την πρώτη συνάντηση της ροκ με την κλασική μουσική, όχι μόνο σε επίπεδο ηχητικού συγκερασμού αλλά σε επίπεδο πρωτογενούς δημιουργίας. Το συναρπαστικό «Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα» σε μουσική του Jon Lord, οργανίστα των Purple, και στίχους του Ian Gillan, τραγουδιστή του γκρουπ, σόκαρε τόσο τους οπαδούς του δημοφιλούς συγκροτήματος, όσο και τους «πουριτανους» λάτρεις της κλασικής μουσικής, αλλά αγαπήθηκε ως η επιτομή της τέχνης της μεγάλης ροκ μπάντας.

Το έργο αντιστάθηκε στη φθορά του χρόνου και σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και σοβαρότερα βήματα crossover στην ιστορία της μουσικής, μια αντιπροσωπευτική παρακαταθήκη των δημιουργικών πειραματισμών των 70s. Το «Κοντσέρτο» του Jon Lord έκανε λαμπρή καριέρα ανά τον κόσμο με ερμηνείες από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και βιρτουόζους σολίστ της ροκ μουσικής. Ο Lord δημιουργεί ένα μεγαλειώδες έργο με εκλεκτικό ύφος, που κινείται από τον εξπρεσιονισμό του Μάλερ και την πολυρυθμία του Στραβίνσκι στο λίκνισμα των μπλουζ και στην αχαλίνωτη δεξιοτεχνία του κλασικού ροκ.

Το «Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα» αποτελείται από τρία μέρη: στο πρώτο, ορχήστρα και σολίστ δημιουργούν μια ανταγωνιστική σχέση. Στο λυρικό δεύτερο μέρος κυριαρχούν δύο υπέροχες μελωδίες που μεταμορφώνονται, αναπτύσσονται και στη συνέχεια εξελίσσονται σε ένα μεγαλειώδες blues με τη συμμετοχή της ανθρώπινης φωνής. Στο μέρος αυτό η ορχήστρα και οι σολίστ ανακαλύπτουν σχέσεις διαλόγου και σύμπνοιας. Στο εντυπωσιακό τρίτο μέρος, η ορχήστρα ενώνεται με τους σολίστ σε ένα τελικό συμφιλιωτικό tour de force.

Με τους Μουσικούς της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής συμπράττουν ως σολίστ ο δημοφιλής frontman του συγκροτήματος MEΛISSES, Χρήστος Μάστορας, και η Ειρήνη Κετικίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, μια σημαντική ελληνίδα δεξιοτέχνης με εξαιρετικές σπουδές στο Λονδίνο, που η ποιότητα της δουλειάς της ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας. Ο Κωστής Βήχος στο ηλεκτρικό μπάσο και ο διακεκριμένος ντράμερ Γιάννης Σταυρόπουλος συμπληρώνουν την εξαίρετη ομάδα των σολίστ.

Το 1977, ο David Bowie, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, σε συνεργασία με τον πολυσχιδή δημιουργό Brian Eno, ηχογραφεί τον δίσκο «Heroes» που επρόκειτο να γίνει η επιτομή του προοδευτικού ροκ. Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συμφωνιστές, ο Philip Glass, εμπνέεται από τα θέματα του «Heroes» και, χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές ανάπτυξης, δημιουργεί το 1996 την υπέροχη 4η Συμφωνία του. Σπονδυλωτό έργο από έξι αυτοτελή μέρη, η 4η Συμφωνία περιέχει θέματα από το «Heroes» του Bowie και γεννάει σαν σπόρος ένα ολοκαίνουριο έργο οδηγώντας μας σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι στον μινιμαλισμό, τη φαντασία και τη δημιουργική τόλμη.

Το πρόγραμμα

PHILIP GLASS
Συμφωνία αρ. 4 «Heroes»

(βασισμένη σε θέματα από το ομώνυμο άλμπουμ των David Bowie και Brian Eno)
Heroes
Abdulmajid
Sense of Doubt
Sons of the Silent Age
Neuköln
V2 Schneider

DEEP PURPLE
Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα

Μουσική John Lord │Στίχοι Ian Gillan
I. Moderato-Allegro
II. Andante
III. Vivace-Presto

 

Συντελεστές

Χρήστος Μάστορας φωνή
Ειρήνη Κετικίδη ηλεκτρική κιθάρα
Γιώργος Πέτρου Hammond organ
Κωστής Βήχος ηλεκτρικό μπάσο
Γιάννης Σταυρόπουλος ντραμς

Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

9 €
- 35 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.