Περισσότεροι από 70 φωτογράφοι και σπουδαστές της σχολής Pragma Seminars εκθέτουν ομαδικά υπό τον ίδιο τίτλο, με σκοπό ακριβώς αυτό: να δείξουν μια διαφορετική ανάγνωση της καθημερινότητάς τους.

Τον κόσμο τους, αλλιώς.

©Giannis Velentzas

©Giannis Velentzas

Στην έβδομη, συνεχόμενη ετήσια έκθεση που διοργανώνεται από τον Θάνο Παπαδόπουλο και την ομάδα του Pragma Seminars, το -εκ των πραγμάτων- ετερόκλητο σύνολο των εικόνων, παρά την πολυθεματικότητά του μπορεί -και πρέπει- να αντιμετωπιστεί συνολικά.

Να ιδωθεί σαν μια φωτογραφική ιστορία ενός χρόνου με αρχή, μέση και τέλος, που αποπειράται να «ερμηνεύσει τον κόσμο, να υπονοήσει εικόνες μέσα από εικόνες, να πράξει αλόγιστα γιατί έτσι οφείλει στους πάντες...», αλλιώς.

«αλλιώς
ανάποδα, όχι στραβά

από την άλλη πλευρά, την αντιδιαμετρική, αυτή των εκατόν ογδόντα μοιρών απέναντι, την αντίθετη
εκεί που, ιδανικά αποστασιοποιημένοι, μπορούμε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά

αλλιώς

να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, να υπονοήσουμε εικόνες μέσα από εικόνες, να πράξουμε αλόγιστα γιατί έτσι οφείλουμε στους πάντες, να αμεροληπτήσουμε γιατί αυτή, η αποδώ πλευρά είναι της καλής προαίρεσης, να επικρατήσει ό,τι μέχρι τώρα ήταν λανθάνον και να σύρει κι άλλα και μετά περισσότερα κι ακόμη πιο πολλά και να μην υπάρχει τέλος σ’ αυτό τον καλό πακτωλό

για να υπάρξουν τα πράγματα

αλλιώς
για να είναι
οι Σεπτέμβρηδες προάγγελοι συναρπαστικών χειμώνων
για να μην είναι
μελαγχολικά μεθεόρτια καλοκαιριών

γιατί, εβδομήντα φωτογράφοι, ισάριθμες φωτογραφίες και μία σχολή, επί μήνες έβλεπαν, πατούσαν το κουμπί, άκουγαν, μιλούσαν και σώπαιναν, ξεχώριζαν την ήρα από το σιτάρι

άδραξαν
έδρεψαν
και τώρα εκθέτουν

αλλιώς»

Aggelos Sotiropoulos

Aggelos Sotiropoulos

Kεντρική φωτογραφία: ©Chrysalena Antonopoulou