13η Γιορτή Παραμυθιών

Μύθοι και παραμύθια από πολιτισμούς του κόσμου ανταμώνουν στην Κέα για να ακουστούν και να διαδοθούν

Για 13η συνεχόμενη χρονιά ξεδιπλώνεται το κουβάρι των παραμυθιών στην Κέα από τις 17 έως τις 26 Ιουλίου. Οι ήρωες των παραμυθιών ξεπροβάλλουν στις ακρογιαλιές, στις πλατείες, στα λιθόστρωτα μονοπάτια, στα αλώνια και στις πηγές της Κέας και αφηγούνται παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους.

Φέτος, το νησί της Κέας, φιλοξενεί τη διοργάνωση Federation for European Storytelling (FEST). Ογδόντα εκπρόσωποι οργανισμών, αφηγητές από είκοσι χώρες, από την Ευρώπη έως τον Καναδά και τη Νότια Κορέα, συναντιούνται στην Κέα, συνομιλούν, αφηγούνται ιστορίες και γιορτάζουν όλοι μαζί την οικουμενικότητα του παραμυθιού και την προφορικότητα. Μοιράζονται τη γνώση της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης και τη λαϊκή σοφία και ανταλλάσουν τις ιστορίες των λαών τους. Μύθοι και παραμύθια από πολιτισμούς του κόσμου και από τοπικές παραδόσεις σε κάθε γωνιά της γης, ανταμώνουν στην Κέα για να ακουστούν και να διαδοθούν.

Ερωτήματα από την Ισπανία για την αθανασία, τσιγγάνικες ιστορίες από την Ανδαλουσία για τη Σελήνη και το γιο της Φωτιάς, διλήμματα από την Αγγλία για επιλογές της ζωής και ιστορίες από τη Σουηδία για το πόσο σημαντικό είναι να τηρείς την υπόσχεση που δίνεις. Μια πριγκίπισσα από τη Γερμανία αρνείται να είναι θύμα της άτυχης μοίρας της και παίρνει τη ζωή στα χέρια της, ένας άντρας πλάθεται από γαλλικά και ιταλικά γυναικεία χέρια, ένας Ουαλός βασιλιάς κρύβει τα αλογίσια του αυτιά και ένα φίδι από την Κορέα μεταμορφώνεται σε άντρα για την αγάπη μιας γυναίκας. Η πανούργα κόρη του διαβόλου εξαπατά μια νύφη στην Τουρκία και ο αρχαίος σουμεριακός μύθος εξιστορεί τις περιπέτειες μιας θεάς που φτάνει στον κάτω κόσμο για να σώσει τον αγαπημένο της.

Σας περιμένουμε να ακούσουμε μέχρι πού είναι πρόθυμοι να φτάσουν πρίγκιπες από την Αυστρία, πώς το νερό έγινε αλμυρό και πώς ξαναγράφτηκε η ωραία κοιμωμένη στην Ολλανδία. Να απολαύσουμε την πετρόσουπα από το Βέλγιο και άλλη μια ιδιαίτερη πετρόσουπα, αφηγημένη στην παλιά μεικτή μεσογειακή γλώσσα Σαμπίρ. Σορβικές ιστορίες, αφήγηση με τραγούδι γιόντελινγκ, ο Γιάννης και ο Θάνατος από τη Σκωτία και άλλοι, πολλοί τρόποι να συναντήσουμε τον διάβολο στα δάση της Φινλανδίας. Ένας πατέρας χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο σε ναυάγιο στον Καναδά, μια πρόθυμη κόρη από την Ουγγαρία θυμίζει την αξία της οικογένειας πάνω από κάθε θησαυρό και μια παλιά ιρλανδική ιστορία μιλά για τη δυνατή φιλία δυο βασιλιάδων, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Ελληνικό πρόγραμμα αφηγήσεων
Ο μυθολογικός ήρωας της Κέας και τεχνίτης της μελισσοκομίας Αρισταίος, υποδέχεται όλους με τη γλύκα του μελιού και ανοίγει το ελληνικό πρόγραμμα αφηγήσεων της φετινής Γιορτής Παραμυθιών. Ο Μέγας Αλέξανδρος με τη βοήθεια του Καραγκιόζη σκοτώνει το καταραμένο φίδι. Η γενιά των Ατρειδών φανερώνει τον μυθολογικό της κύκλο, ο Μινώταυρος στην Κνωσό μπλέκει στο σκοτεινό του λαβύρινθο και ο δράκος του νερού ταξιδεύει στην αρχαία Κύπρο. Η ιστορία του Κωνσταντή, μια κυκλαδίτικη παραλλαγή του Αλαντίν, αποκαλύπτει τα σημαντικότερα εφόδια στη ζωή και τέσσερις άθλοι του Ηρακλή φωτίζουν το φόβο και το θάρρος. Η ελιά, το στάρι και το αμπέλι ακούγονται στο ρυθμό του πιο αρχέγονου μουσικού οργάνου, του ίδιου του σώματος. Ιστορίες και παραμύθια εμπνευσμένα από τους Ζαπατίστας και την Ανατολή φανερώνουν τα καλά κρυμμένα όνειρα στον κόρφο των ανθρώπων και η κυρά Θάλασσα αφηγείται παραμύθια αλμυρά, γεμάτα με τραγούδια μυρωδάτα. Οι ιστορίες της Κέας για το «Κείον το νόμιμον» και τις Αμαδριάδες, τον Λιόντα και τις εφτά πηγές της Ιουλίδας, ξεδιπλώνουν όλο το κουβάρι των ιστοριών της Γιορτής Παραμυθιών.

Κι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ακολουθήσει γλέντι στο κλείσιμο της Γιορτής, με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Συντελεστές

Αφηγητές
Αυστρία: Christa Schmollgruber, Silvia Freund
Βέλγιο: Kristine Marteleur
Γαλλία: Abbi Patrix, Nathalie Leone, Sam Cannarozzi
Γερμανία: Regina Sommer, Doerte Hentschel,  Janine Schweiger, Soogi Kang
Ελλάδα: Ανθή Θάνου, Γιώργος Ευγενικός, Κάτια Καντούρη, Σοφήλια Τσορτέκη, Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Άρτεμις Θεολόγη, Γιώργος Λάιος, Άσπα Παπαδοπούλου, Γεωργία Λαζάρου
Ηνωμένο Βασίλειο: Dafydd Davies, Jennifer Ramsay, Martin Manasse
Ιρλανδία: Jack Lynch, Nuala Hayes
Ισπανία: Maria Elena Pérez Fernández, Susana Tornero, Sonia Carmona Taria
Ιταλία: Antonietta Pizzorno
Καναδάς: Jérome Bérubé
Κύπρος: Σκεύη Τσιάκκα
Νότια Κορέα: Seung Ah Kim
Ολλανδία: Janneke Tanja, Hermine Van Helden, Esther Kornalijnslijper
Ουγγαρία: Csenge Zalka
Σουηδία: Marina Granlund, Johan Theodorsson
Τουρκία: Senem Donatan, Nazli Çevik Azazi
Φινλανδία: Markus Luukkonen

Μουσικοί
Ελλάδα: Αλέξανδρος Μακρής (Λαούτο), Εμμανουήλ Παλιάκης (Νέι, Κρητική λύρα, Τραγούδι), Ειρήνη Νικολακοπούλου (Βιολί, Τραγούδι), Αλέξανδρος Τσίτος (Βιολί, Λαούτο)
Ιταλία: Simone Mongelli (Κρουστά-Μουσική με το σώμα)

Θέατρο Σκιών: Θίασος Ηλία Καρελλά
Το σχέδιο της αφίσας της φετινής Γιορτής έχει φιλοτεχνήσει η ζωγράφος Μαρία Μιχαήλ.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός

Η Γιορτή Παραμυθιών οργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Κέας, την συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιμωνίδης ο Κείος», του Μουσείου Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και του Συλλόγου Γυναικών «Η Μελίτη».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.