1ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: I Have a dream: Ενωμένη Δεύτερη γενιά

Ένα φεστιβάλ για την προάσπιση των δικαιωμάτων της δεύτερης γενιάς μεταναστών

Το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΠΟΛΥΡΙΖΟΝ, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – INNOVATHENS, διοργανώνει το 1ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ «I Have a dream: Ενωμένη Δεύτερη γενιά» τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη.

Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία μιας ενωτικής πλατφόρμας για τη δεύτερη γενιά, που θα ενδυναμώσει και θα συσπειρώσει ισότιμα τις οργανώσεις και ομάδες τόσο των νέων, όσο και των γηραιότερων μεταναστών/τριών, αλλά και των σχετικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αλληλέγγυων, σε ένα πλαίσιο πολυπολιτισμικής δημιουργικής κοινωνίας. Έτσι θα υπάρχει, σε τακτική βάση και σε πολλαπλά επίπεδα, μια εποικοδομητική και βιώσιμη συνεργασία με συγκεκριμένο πλαίσιο, για πιο δυναμική και αποτελεσματική κοινή δράση και θεσμική πίεση για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων της δεύτερης γενιάς.

Γνώμονας  είναι ο κοινός σκοπός: η προάσπιση των δικαιωμάτων της δεύτερης γενιάς, η αποδοχή και οι ίσες ευκαιρίες στην πράξη. Προς την κατεύθυνση αυτή διοργανώνεται η πρώτη ανοιχτή συζήτηση τη Δευτέρα 1 Ιουνίου από τις 15.00 έως τις 18.00, στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με καλεσμένες όλες τις σχετικές οργανώσεις που έχουν συμβάλει ενεργά σε αυτό το ζήτημα, για να συνδιαμορφώσουν και να συναποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Καλωσόρισμα:
Όλγα Δρόσου, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας & Μιχάλης Αφολαγιάν, Πολιτιστικό Κέντρο Anasa

Ομιλίες (με σειρά ιστορικής αναδρομής):
Μοαβία Αχμέντ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Αντισαλέμ Αμπεμπέ, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής
Νικόδημος Μάινα Κίνυουα, Asante
Γκρέις Νουόκε, Πολιτιστικό Κέντρο Anasa
Ανδρομάχη Παπαιωάννου, Generation 2.0 RED
Μαχμούντ Αμπντελρασούλ, Almasar
Γιονούς Μουχαμάντι, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Συντονισμός:
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων

Παρεμβάσεις:
Κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλληλέγγυοι/ες.

Θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα από νέους και νέες δεύτερης γενιάς, μετανάστες και πρόσφυγες:

– Αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού», 18.00 – 20.00:
Συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «Όχι στο ρατσισμό από την κούνια» από την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου με τη συμμετοχή της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών.

– Προαύλιο αίθουσας «Μηχανουργείο», 21.30 – 23.30:
Μουσικοχορευτική παράσταση από το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA και συναυλία με συγκροτήματα μεταναστών και προσφύγων:

– The Uniques (Greece – Nigeria, Uganda)
– Jerome aka The Source (Greece – Congo)
– Xenia Dalia (Greece – Jamaika)
– Yinka & The Fuzics (Greece – Nigeria- Albania)
– Sunsi (Greece – Albania)
– Miracle (Greece – Nigeria)
– Jeff Gonzales (Greece – Dominikan)

Χοροί από το Γεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος»
Μικρό θεατρικό δρώμενο από τη Σενεγαλέζικη κοινότητα
Βραζιλιάνικοι πολεμικοί χοροί από την ομάδα Capoeira Jacobina Arte Thessaloniki
Έκθεση από καλλιτέχνες graffiti 2ης γενιάς.

Επιπλέον, το τριήμερο από την 1η έως τις 3 Ιουνίου, αναδεικνύονται οι διέξοδοι που παρέχει η κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα σε νέους/ες δεύτερης γενιάς, μετανάστες/στριες και πρόσφυγες, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Είναι μεγάλη ανάγκη να υποστηριχτούν δημιουργικές μορφές επιχειρηματικότητας που προωθούν τη συμμετοχή και την ένταξη ευάλωτων ομάδων, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, διευρύνουν την δημοκρατία, κυοφορούν καινοτομίες, δημιουργώντας έτσι ένα νέο κύμα συνεργατισμού με κοινωνικό αντίκτυπο. Πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στο Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS, από τις 20.00 έως τις 21.30, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική Λύση»της Σοφίας Παπαχρήστου, το οποίο παρουσιάζει παραδείγματα διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Το ντοκιμαντέρ προλογίζουν η σκηνοθέτης και από τους συμπαραγωγούς: η Όλγα Δρόσου από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Μετά την προβολή, την συζήτηση συντονίζει ο Μιχάλης Αφολαγιάν από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΠΟΛΥΡΙΖΟΝ με καλεσμένη ομιλήτρια την Όλγα Θεοδωρικάκου από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΚΛΙΜΑΞ PLUS.

Την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Ιουνίου από τις 10.00 έως τις 14.00, διοργανώνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας με ειδικούς που θα απευθύνονται σε νέους/ες δεύτερης γενιάς, μετανάστες/στριες και πρόσφυγες που επιθυμούν να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στον Σύνδεσμο Σουδανών Προσφύγων, Αστυπάλαιας 2 και Πατησίων 224, Αθήνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA στο e-mail: [email protected] ή στο τηλέφωνο: +306932382313.

– Εκπαιδευτικά εργαστήρια «Δημιουργώντας μια κοινωνική επιχείρηση»

Τρίτη 2 Ιουνίου
10.00 – 12.00
: Τι είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις και τι μορφές υπάρχουν
Σοφία Αδάμ, Επιστημονικός συνεργάτης για θέματα κοινωνικής οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

12.00 – 14.00: Τομείς δραστηριότητας και επιχειρηματικό σχέδιο
Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Άνεμος Ανανέωσης»

14.00 – 15.00: Catering από το ΑNASA Pop-Up Mama Africa Restaurant

Τετάρτη, 3 Ιουνίου
10.00 – 12.00: Από την ιδέα στην πράξη: σχεδιασμός, λειτουργία και αντίκτυπος των κοινωνικών επιχειρήσεων
Τόνια Ηλιάσκου & Κωνσταντίνα Τσοέρερ, εκπρόσωποι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «180 Μοίρες»

12.00 – 13.00: Επιχειρηματικά εργαλεία
Kυριάκος Σκυφτός, Εκπαιδευτής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας

13.00 – 14.00: Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση: νομικό πλαίσιο και πράξη
Ανδριάνα Μαρδάκη, Δικηγόρος, εκπρόσωπος του πολιτιστικού οργανισμού «Κόσμο-πολιτισμός»

14.00 – 15.00: Catering από το ΑNASA Pop-Up Mama Africa Restaurant

Το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του αποκλεισμού, στον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών και στην ενδυνάμωση και ένταξη, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, των νέων Αφρικανικής καταγωγής που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είτε ήρθαν ως μετανάστες ή πρόσφυγες.

To Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας δραστηριοποιείται στους τομείς της οικολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής οικονομίας, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και της πολυπολιτισμικότητας, και αναδεικνύει εναλλακτικές λύσεις και πολιτικές για την βιώσιμη κοινωνικο-οικολογική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΠΟΛΥΡΙΖΟΝ αποσκοπεί στην ένταξη μεταναστών και προσφύγων μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προωθεί την απασχόληση και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, και προάγει το τοπικό και συλλογικό συμφέρον.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.