25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η έκθεση συμπληρώνει ένα πλήρες έτος παρουσίασης

H περιοδική έκθεση 25 γλυπτών της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης παρατείνεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2019. Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών πήρε αυτή την απόφαση με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η έκθεση καθώς και την ιδιαίτερη εκπαιδευτική της χρησιμότητα. Έτσι, η έκθεση θα συμπληρώσει ένα πλήρες έτος παρουσίασης στο Ηράκλειο.

Στις πτέρυγες της Γλυπτοθήκης του Ιστορικού Μουσείου (ισόγειο), επιλεγμένα έργα της γλύπτριας ―μικρά ζώα και πουλιά, εργαλεία και πολεμιστές―  χάρτινα και μεταλλικά, εκτίθενται ανάμεσα στα λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά της βυζαντινής και της ενετικής περιόδου, σε έναν πρωτότυπο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Η έκθεση, που οργανώθηκε με την πολύτιμη συμβολή της Αλεξάνδρας Τσουκαλά, κόρης της γλύπτριας, συνιστά μια συμπυκνωμένη καταγραφή του έργου της Μελά που μυεί τον επισκέπτη στην τεχνοτροπία της readymade γλυπτικής.

Την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο (ελληνικά, αγγλικά), που διανέμεται δωρεάν, μ’ ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη σχετικά με την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του ’60.

Λίγα λόγια για την Ναταλία Μελά

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Ο πατέρας της, Μιχαήλ, αξιωματικός του πυροβολικού, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και εκεί παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου.

Παράλληλα, πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη. Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο στην οδό Μουρούζη 5, στο οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα. Το 1946 πήρε το Α’ βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Το 1951 παντρεύτηκε με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη έκανε μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- 5 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.