28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ταινίες σε πρώτη προβολή & αφιερώματα από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, δίνοντας τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να δει πρώτο, νέες ταινίες που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά.

Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, οι κινηματογράφοι Ααβόρα και ΛαϊςΤαινιοθήκη της Ελλάδος μετατρέπονται στο meeting point για τους σινεφίλ, με περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία, με 11 νέες ταινίες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή: The Treasure του Corneliu Porumboiu, The Wednesday Child της Lili Horvathova, Babai του Visar Morina,  Home Care του Slavek Horak, L’ ombre des femmes του Philippe Garrel, The Violators της Helen Walsh, Enclave του Doran Radovanovic, και The Reaper του Zvonimir Juric, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν δύο πολυαναμενόμενες ταινίες, το Invisible του Δημήτρη Αθανίτη, και το Κυπαρίσσι του Βυθού του Νίκου Κορνήλιου.

Τέλος η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνιστικό Τμήμα, θα είναι Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου. Tο Βραβείο FIPRESCI θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα δώσει το δικό της βραβείο, το οποίο θα απονείμει τριμελής επιτροπή. Το κριτήριο του κοινού θα αποτυπωθεί από την πενταμελή επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνουν ταινίες σε πρώτη προβολή από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, αφιερώματα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες (από τον Orson Welles και τον Bertrand Tavernier, μέχρι τον Τζον Κασσαβέτη και τον Βασίλη Βαφέα), ένα πρωτότυπο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, με 8 επιφανή μέλη της να προτείνουν και να προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία.

Το καθιερωμένο αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά θα παρουσιάσει φέτος τους Αιγυπτιώτες Κινηματογραφιστές που σφράγισαν με τις ταινίες τους τον εγχώριο κινηματογράφο.

Στα 28 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαγιέβεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόζι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βάρνα και Μαξ φον Σίντοβ, μεταξύ άλλων.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.