29ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό

Μουσικοί και καλλιτέχνες από oκτώ διαφορετικές χώρες

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την τέχνη και τον πολιτισμό, το οποίο ιδρύθηκε το 1988 από τον πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό Γιώργο Μάνεση, ανοίγει για 29η συνεχόμενη χρονιά τις πόρτες του – με ελεύθερη είσοδο – στους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας και της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, παρουσιάζοντας μουσικούς και καλλιτέχνες από oκτώ διαφορετικές χώρες στο χώρο του κτήματος Μάνεση.

 

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

 

29 Ιουλίου – Το μουσικό σύνολο Amberlink, αποτελούμενο από τις Ιταλίδες σοπράνο και μέτζο σοπράνο Antonella Orefice και Monica Minareli, τις πιανίστες Stacey και Stefie Koulouris, τον βαρύτονο Δημοσθένη Σταυριανό και τον φλαουτίστα Νίκο Χαλκιά θα ταξιδέψει το κοινό σε αιθέριες άριες και οργανικά κομμάτια από την Αναγέννηση και το μπαρόκ μέχρι τον 20ό αιώνα.

30 Ιουλίου – Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τον σύλλογο χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες σε επιμέλεια Γιάννη Κόνιαρη.

2 Αυγούστου – Το σύνολο μουσικής δωματίου Trio Provenzo με τρεις νέους μουσικούς, τον Φίλανδρο Καρρά (κλαρινέτο), τον Ανδρέα Σπυρόπουλο (φαγκότο) και την  Έλενα Λαζαρέτου (πιάνο) ερμηνεύουν έργα της ρομαντικής περιόδου (Mendelssohn, Brahms κ.α.).

3 Αυγούστου – Μικροί μαθητές πιάνου, βιολοντσέλου και τραγουδιού θα ανέβουν στη σκηνή του φεστιβάλ δίνοντας μια νότα νεανικής χάρης και φρεσκάδας.

4 Αυγούστου –  Ο σολίστ του πιάνου Aulon Bino θα ερμηνεύσει έργα J.S. Bach (Chaconne) καθώς και το περίφημο Κοντσέρτο για πιάνο & ορχήστρα αρ. 3 του L.v. Beethoven (συνοδεία στο δεύτερο πιάνο της Σοφίας Κόκκορη), ενώ στην συνέχεια η νομικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) Άρτεμις Χατζή θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Κλιματική αλλαγή – τι είναι και γιατί μας αφορά».

6 Αυγούστου – Ο σολίστ και καθηγητής πιάνου στην Tampa των Η.Π.Α. Γρηγόρης Ζαμπάρας θα ανέβει στη σκηνή του φεστιβάλ για ένα ρεσιτάλ.

7 ΑυγούστουΟ Λαμιώτης κιθαριστής Δημήτρης Τούτσικας, με παρτενέρ στο πιάνο την Κατερίνα Βανού θα ερμηνεύσουν έργα Βιεννέζων συνθετών για τον σπάνιο αυτόν συνδυασμό οργάνων: την Grande Sonate Brillante op. 102 του Anton Diabelli (1781-1858) η οποία θα ακουστεί για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους στην πλήρη της μορφή, καθώς και το Grosses Duo σε λα ελάσσονα του Ferdinand REBAY (1880-1953), το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στη συνέχεια η μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ερευνήτρια Ζωή Ξαρλή, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Άνθρωπος και περιβάλλον στα ελληνικά γράμματα – από τους μύθους και τον Όμηρο έως τον Παπαδιαμάντη και τον Ελύτη».

8 Αυγούστου – Η αυστριακή βιολοντσελίστα και καθηγήτρια στο Ωδείο της Βιέννης Aristea Caridis με παρτενέρ την Χιλιανή βιολοντσελίστα Paula Urtubia Gea θα ερμηνεύσουν έργα μπαρόκ και ρομαντισμού για δύο τσέλα, συνοδεία πιάνου από τον Aulon Bino.

10 Αυγούστου – Νέοι μουσικοί παρουσιάζουν έργα από το μπαρόκ και τον κλασικισμό έως τον ύστερο ρομαντισμό. Ο Πύρρος Μαρματάκης (διπλωματούχος πιάνου με άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο) ερμηνεύει στο πιάνο έργα Bach, Debussy και Liszt, ενώ ο Αιμίλιος Μπαρτζής θα ερμηνεύσει στο βιολί έργα Bach, Bruch (1ο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα) και Beethoven. Στην συνέχεια η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής κα. Ιωάννα Μαρή, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Πως να είμαστε πάντα ευτυχισμένοι».

14 Αυγούστου – Το πιανιστικό ντούο των Παναγιώτη Γιαννακάκη και Μαρίας Γιαβρούμη, σολίστ με σημαντική διεθνή καριέρα, θα ερμηνεύσει γνωστά και πολυαγαπημένα έργα για 4 χέρια των Mozart, Poulenc κ.α. ενώ στη συνέχεια η Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σκενδέρη-Τριγκάκη θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ύπνος και διαταραχές του μεταβολισμού».

15 Αυγούστου – Η Ελληνίδα βιολοντσελίστα Κατερίνα Γιαννιτσιώτη, μέλος σημαντικών Γερμανικών ορχηστρών και συνόλων, με παρτενέρ τον Aulon Bino στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν έργα σε μορφή παραλλαγών από το μπαρόκ μέχρι τον ρομαντισμό (Marais, Beethoven, Schumann κ.α.).

Πέραν των ομιλιών που συνοδεύουν τις βραδινές παραστάσεις, από 1 έως 5 Αυγούστου (10: 00 – 12: 00 καθημερινά, ανοιχτά στο κοινό), θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εργαστήρια πάνω στην παιδαγωγική του πιάνου από τον διδάκτορα μουσικής του πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία) Γιάννη Γρηγοράκη, τον σολίστ και καθηγητή πιάνου στις Η.Π.Α. Γρηγόρη Ζαμπάρα, τον μεταφραστή και ερευνητή Στέφανο Θεοδωρίδη και την πιανίστα και αρχιμουσικό Σοφία Κόκκορη, ενώ από 1 έως 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια Οικογενειακής Συστημικής Αναπαράστασης (Family Constellation) από τον Νορβηγό ψυχολόγο Steffen Svendsen και δραματοθεραπείας από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Ouriel Zohar. Τέλος, από 7 έως 14 Αυγούστου το φεστιβάλ φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της ελληνικής καταγωγής αμερικανίδας εικαστικού Christine Olga Smith με τίτλο «Τα παιδιά του Μωριά ήλιο μαζεύουν τώρα».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.