8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας «Artfools»

Προβολές ταινίων, αφιερώματα, workshops

To 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, διεξάγεται στο διάστημα από τις 20 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, στο χώρο των Victoria Cinemas.

Μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας, η οργανωτική επιτροπή έχει ήδη σχεδιάσει τους βασικούς άξονες του φεστιβάλ, το οποίο εφέτος ενισχύει την παρουσία δημιουργών ταινιών στη Λάρισα, παράλληλα με την πρόσκληση ανθρώπων του κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας θα κινηθεί στους παρακάτω άξονες: Το Διεθνές διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους, με προβολές ταινιών από την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο γενικότερα, το Ελληνικό διαγωνιστικό, με ταινίες ελλήνων δημιουργών, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών, τα αφιερώματα και τα εργαστήρια-σεμινάρια-master class.

Τα Victoria cinemas θα είναι και φέτος ο κεντρικός χώρος των προβολών, το Γαλλικό Ινστιτούτο όπου θα γίνουν αρκετά αφιερώματα και εκθέσεις, το Μικρό Θέατρο, το Stage και άλλες μικρότερες αίθουσες οι οποίες διατίθενται για το φεστιβάλ, ώστε να γίνεται πράξη το «όλη η πόλη ένα απέραντο σινεμά».

Αφιερώματα:
– Τρίτη 23 Φεβρουαρίου

«Το Σινεμά των Βίκιγκς». Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας
Στα πλαίσια της τιμώμενης κινηματογραφικά χώρας που για φέτος είναι η Νορβηγία εντάσσεται το αφιέρωμα στον Νορβηγικό Κινηματογράφο με το γενικό τίτλο «Το Σινεμά των Βίκιγκς». Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 18:30 ,θα προβληθεί η ταινία, The Liverpool 85min. (με αγγλικούς υπότιτλους) και στις 20:30 η ταινία Pioneer111 min. Οι ταινίες θα προβληθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας με ελεύθερη είσοδο.

Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο «Μικρό Θέατρο». Το αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο συνεχίζεται στο “Μικρό Θέατρο” στα πλαίσια της συνεργασίας του με το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας την Τρίτη 23/02 στις 20:30 με την πολυβραβευμένη ταινία του Νίκου Κούνδουρου.

Μπάυρον: Μπαλάντα ενός δαιμονισμένου (1992). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Κωνσταντινίδης Φώτης,Κούνδουρος Νίκος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Βακούσης Μάνος, Λάγγος Βασίλης, Σορμαινης Μανώλης Σακελλαρίου Άκης, Sotnikova Vera

Σύνοψη της υπόθεσης:
Ο ποιητής λόρδος Μπάυρον (Μάνος Βακούσης) αποφασίζει να αγωνιστεί μαζί με τους Έλληνες επαναστάτες στο Μεσολόγγι εναντίον των Τούρκων. Αναλαμβάνει την ηγεσία μιας στρατιωτικά άπειρης μονάδας που απαρτίζεται από Έλληνες και ξένους αγρότες ή περιθωριακούς της εποχής. Ο Μπάυρον φλέγεται από τον πυρετό και έρχεται αντιμέτωπος με οράματα και φαντάσματα του παρόντος και του παρελθόντος. Μέσα στη δίνη της επανάστασης, ο ποιητής γίνεται ένα με την καταστροφή και τη φρενήρη πορεία των πραγμάτων, οδηγούμενος προς το θάνατό του.

Αφιέρωμα στον David Bowie – Stage
Aφιέρωμα στον David Bowie στον πολυχώρο Stage, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στις 19:00. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Labyrinth»,«The Man Who Fell to Earth», «The Hunger».

O David Jones (το πραγματικό όνομα του David Bowie) γεννήθηκε στο Μπριξτον του Ανατολικού Λονδίνου στις 8 Ιανουαρίου του 1947,και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 2016. Ξεκίνησε παίζοντας σαξόφωνο σε διάφορες μπάντες στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Περνώντας στην θέση του τραγουδιστή ένα βράδυ για τις ανάγκες μιας εμφάνισης. Τίποτα δεν δείχνει να τον ξεχωρίζει απο το μουσικό κλίμα της εποχής. ώσπου το 1969 ο … Μajor Tom προσγειώνεται στα charts της εποχής, ανοίγοντας τον δρόμο σε αυτόν τον διανοούμενο καλλιτέχνη, να πλουτίσει την δισκογραφία με διαμάντια τεράστιας και σπάνιας αξίας, ειδικά την περίοδο 1969-1980 (Space oddity,The Man Who sold the world,Hunky Dory,Ziggy Stardust,Alladin Sane,Diamond Dogs,Young Americans,Station To Station, η τριλογία Low-Heroes-Lodger,Scary Monsters). Οι περσόνες που επινόησε και υποδύθηκε θεατρικές σκηνικές εμφανίσεις, η το ανδρόγυνο image αποτυπώθηκαν σε αρκετές ταινίες όπως «The Man Who Fell to Earth», «Merry Christmas», «Mr. Lawrence», «The Last Temptation of Christ», «Labyrinth», «The Linguini Incident» κ.α.

Αφιέρωμα στον εναλλακτικό κινηματογράφο «Τα μικρά διαμάντια του Μπάστερ Κήτον».
Στο Kaveh Kanes, στις 19:00, θα προβληθούν οι ταινίες:
The Boat (27’), The electric house (23’), The paleface (20’), Cops! (18 ‘), The frozen north, The Playhouse (20 ‘), The ballonatic (23’ ), One week (18 ‘) , The scarecrow, The navigator (59 ‘).

– Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου
Προβολή της ταινίας Shiri, στις 18:30
• ΠροβολήτηςταινίαςBrotherhood of War, στις 20:30

Όλες οι προβολές θα γίνουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με είσοδο ελεύθερη για όλους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.