9o Φεστιβάλ Αφήγησης

Δέκα βραδιές αφήγησης με δέκα αφηγητές από το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ Διάβαση

Το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ Διάβαση διοργανώνει το 9o Φεστιβάλ Αφήγησης με παραμύθια για μικρούς και μεγάλους και αφηγητές, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά, αφιλοκερδώς και στηρίζουν το φετινό φεστιβάλ. Δέκα βραδιές αφήγησης, δέκα αφηγητές, δέκα Παρασκευές, από τις 8 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ Διάβαση ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997, ως ένας μόνιμος και σταθερός χώρος επικοινωνίας του θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα από πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Η ύπαρξη ενός Πολιτιστικού Στεκιού μέσα στη Θεραπευτική Κοινότητα, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και της γειτονιάς, των ανθρώπων της τέχνης, διαφόρων πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων. Είναι φυτώριο νέων καλλιτεχνών που τους παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα έναν ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Μέσα από αυτή την δημιουργική ανταλλαγή, επιτυγχάνεται η γνωριμία με το ΚΕΘΕΑ Διάβαση, καταρρίπτονται προκαταλήψεις για τα εξαρτημένα άτομα και ενισχύεται η σημασία της ψυχικής απεξάρτησης, της κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών και της αλληλεγγύης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των αφηγήσεων:

– Παρασκευή 8 Μαΐου
«Λάλησε πουλί μου, ν’ ανοίξει η αγκαλιά της γης…»
Ιστορίες ξεχωριστές, παραμύθια απ’ τα μέρη της Αφρικής που κινούνται μέσα από  το αφρικάνικο ξεχωριστό συμβολικό στοιχείο, μεταφέρουν κάτι απ’ τον μαγευτικό κόσμο της υποσαχάριας ηπείρου, εκεί που μπορούν να συμβούν τα πιο παράξενα, τα πιο ιδιαίτερα, τα πιο μαγικά, μα τόσο ανθρώπινα.

Αφήγηση: «Ιπτάμενο χαλί»
Η Βέρα Αισώπου, η Μαρία Σιταροπούλου, η Λίλλυ Τριαντάρη και η Χρύσα Πορίχη προέρχονται από τους χώρους της εκπαίδευσης, της τέχνης και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Αφηγούνται από το 2010 σε μικρούς και μεγάλους ιστορίες  της λαϊκής παράδοσης του κόσμου. Συναντήθηκαν πάνω στο ιπτάμενο χαλί των παραμυθιών το 2013 και από τότε σεργιανίζουν παρέα και λένε ιστορίες.

– Παρασκευή 15 Μαΐου
«Όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να πετούν: Νέγρικα παραμύθια και μουσικές της σκλαβιάς»
Παραμύθια λαϊκά της σκλαβιάς, ειπωμένα απ’ τα μέρη του αμερικάνικου νότου, ιστορίες ανυπότακτες, σαν τα όνειρα του κόσμου, που έσπασαν τις αλυσίδες τόπου και χρόνου, για να βρεθούν με μουσικές και να μεταφέρουν μηνύματα ελευθερίας και ελπίδας.

Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
O Δημήτρης Β. Προύσαλης σπούδασε παιδαγωγικά, Βιβλιοθηκονομία, Λαογραφία και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολείται με τη συλλογή, καταγραφή, μελέτη και ανάλυση, του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει οργανώσει διημερίδες για το λαϊκό παραμύθι και πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με προσεγγίσεις λαογραφικές, ανθρωπολογικές, φιλολογικές και παιδαγωγικές  για το λαϊκό παραμύθι, τη δύναμη και λειτουργία της αφήγησης και τη θέση του αφηγητή, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά. Έχει εκδώσει εννιά βιβλία με λαϊκό παραμυθολογικό περιεχόμενο (2001-2014) και ένα παιδικό διήγημα.

Μουσική: Nick Tsiamtsikas Blues Band
Μια μπάντα που ακολουθεί πιστά τη σκηνή των Blues, ηλεκτρικών και ακουστικών, με σεβασμό στην ιστορία της μουσικής που γέννησε το Rock N’ Roll, το Rock, τη Soul και ενέπνευσε σχεδόν όλα τα είδη, σ ολόκληρο τον κόσμο. Η μπάντα, ιδιαιτέρως την τελευταία πενταετία, έχει στο δυναμικό της έντονη παρουσία στις μουσικές σκηνές της Αθήνας, μικρά και μεγάλα κλάμπ των προαστίων και περιοδείες στην περιφέρεια σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις. Η χροιά της φωνής του Νίκου Τσιαμτσίκα, κυριαρχεί στην εκτέλεση κομματιών των Muddy Waters, B.B. King, Buddy Guy, Junior Wells, Willie Dixon και δεκάδων άλλων δημιουργών και σε αρμονία με την Blues ηλεκτρική κιθάρα του Βαγγέλη Μαγκλάρα, αποδίδουν τη μουσική σκηνή των Chicago Blues κερδίζοντας με κάθε εμφάνιση νέους φίλους. Ορόσημα αποτελούν το μπάσο του Δημήτρη Μάλλη και τα τύμπανα του Γιάννη Αντωνόπουλου.

– Παρασκευή 22 Μαΐου
«Χαραμάδες» – Παραμύθια πορείας απ’ το σκοτάδι στο φως
Μια παραμυθού κι ένας μουσικός αφηγούνται ιστορίες που είπαν πριν από χρόνους και καιρούς και λένε ακόμα οι σαμάνοι κι οι παραμυθάδες του κόσμου, από τις στέπες της Σιβηρίας ως τις όχθες του Γάγγη και την κοντινή Ανατολή. Πέντε παραμύθια που μιλάνε για δύσκολα περάσματα απ’ το σκοτάδι στο φως, όλα από την προφορική παράδοση. Για μεγάλους και μεγάλα παιδιά.

Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη
Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

– Παρασκευή 29 Μαΐου
«Σε καιρούς Μιζέριας, λόγια παρήγορα…»
Παραμύθια όλο νοήματα και παρήγορα μηνύματα για καιρούς κρίσης και δυσκολιών, όπου η κυρα-Μιζέρια αναλαμβάνει τον δικό της ρόλο στην κίνηση του κύκλου της ζωής και συναντά μάνες που σκορπίσαν παραμύθια, άλλα γαντζωμένα με το χρόνο τον ανθρώπινο κι άλλα κρυμμένα σε αυτιά γαϊδουρινά, για να βρει ο κόσμος γιατρειά μα και κουράγιο να αντιμετωπίσει όσα δύσκολα αντέχονται.

Αφήγηση: «Άκου να δεις»
Η ομάδα αφήγησης αποτελείται από τη εκπαιδευτικό Αποστολία Καφφέ και την ψυχολόγο  Σοφία Σιμοπούλου που αφηγούνται από το 2014 ιστορίες που σημαίνουν πολλά για τις ίδιες και ίσως για όσους τις περιμένουν ν’ ακουστούν. Η παιδαγωγική αξιοποίηση στην τάξη και η θεραπευτική προσέγγιση της αφήγησης είναι δυο από τις βασικές τους κατευθύνσεις.

– Παρασκευή 5 Μαΐου
«Από τα πιο ψηλά βουνά, στης θάλασσας τα βάθη. Κι από του δράκου τη σπηλιά, στα ξέφωτα στα δάση»
Υπάρχει άραγε ένα μέρος που μπορεί να κρυφτεί η αγάπη; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από ένα καθρέφτη που βλέπει τα πάντα; Είναι πιο δύσκολο να αναμετρηθείς με τη ζήλια των άλλων ή με έναν ολάκερο δράκο; Τι έγινε με κείνη την καρακάξα που ήθελε να κλέψει το φαΐ από τα περιστέρια; Γιατί έκαναν πόλεμο τα ζώα και τα πουλιά; Ποιος νίκησε, η αρκούδα ή ο τρυποφράκτης; Βασιλοπούλες, μάγισσες, δράκοι,  αετοί, παλικάρια, και μαϊμούδες μας προσκαλούν στον μαγικό τους κόσμο, για να αναζητήσουμε μαζί το χρυσάφι των παραμυθιών, τη σοφία του λαού.

Αφήγηση: «Παραμυθανθός»
Μουσική:  Κώστας Ακτύπης
Η αγάπη της Ομάδας αφήγησης «Παραμυθανθός» για τα παραμύθια οδήγησε τα μέλη της  (Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά) να μαθητεύσουν στην τέχνη της αφήγησης. Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστούν το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης αφηγούνται ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους.

– Παρασκευή 12 Ιουνίου
«
Ερωτα ανίκητε…»
Βραδιά αφήγησης και τραγουδιού – Παραμύθια και αρχαίοι μύθοι για τον έρωτα τον ανίκητο στη μάχη, τα φωτεινά και τα σκοτεινά μονοπάτια του, τις δροσερές πηγές του που αναβλύζουν ζωή.

Νίκη Κάπαρη – Αφήγηση / Γιάννης Ψειμάδας – τραγούδι,μουσικές ατμόσφαιρες
Η Νίκη Κάπαρη -παιδαγωγός- και ο Γιάννης Ψειμάδας -μουσικός- δημιουργούν το 2000 την ομάδα Παραμυθοσέντουκο. Ερευνούν και συλλέγουν ελληνικά λαϊκά παραμύθια, τα οποία ζωντανεύει μέσα από την αφήγησή της η Νίκη Κάπαρη και σχολιάζει μουσικά και ηχητικά ο Γιάννης Ψειμάδας. Αγαπούν να δείχνουν τη δουλειά τους σε βιβλιοθήκες και μουσεία γιατί θεωρούν τους χώρους αυτούς ιδιαίτερα ζωντανούς και θέλουν να φέρνουν μικρούς και μεγάλους σε επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό που αυτοί οι χώροι κουβαλούν, αποπνέουν και εμπνέουν.

– Παρασκευή 19 Ιουνίου
«Των Ινδιάνων ιστορίες»
Παραμύθια για τα ανεξιχνίαστα του κόσμου μυστήρια, για ήρωες που φοβούνται, για ήρωες που νικούν.

Aφήγηση: Kάτια Καντούρη
H Kάτια Καντούρη είναι αφηγήτρια, εκπαιδευτικός και μουσειολόγος, απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με το οποίο συνεργάζεται στενά από το 2007. Έχει οργανώσει και υλοποιήσει διάφορες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Υπήρξε εργαστηριακός συνεργάτης στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας, εργάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, συμμετείχε σε διάφορες ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες, διεθνή φεστιβάλ αφήγησης. Εργάζεται ως νηπιαγωγός.

– Παρασκευή 26 Ιουνίου
«Παραμύθια αγάπης κι Έρωτα»
Παραμύθια απ’ της καρδιάς τα βάθη για τα πάθη τα ανθρώπινα, κείνα που σκορπάει ο Έρωτας και κείνα που γιατρεύει η Αγάπη. Αλήθειες κρυμμένες μέσα στα ψέματα των παραμυθιών, δοκιμασμένες στις περιπέτειες απίστευτης επιμονής, αθωότητας μα και βεβαιότητας, πως στο τέλος το μπόλι της ζωής θα νικήσει.

Αφήγηση: Υφάντρες των παραμυθιών
Οι Υφάντρες των Παραμυθιών (Μαρούσα Απειρανθίτου, Άννα Γιάνκου -δασκάλα ειδικής αγωγής, Βασιλική Κοφινά -υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Αρμός, Λουκία Σουγιά-απόφοιτη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου) μετά την αρχική τους εκπαίδευση (μια πορεία που συνεχίζεται), έκαναν τα πρώτα βήματά τους στην αφήγηση τον Νοέμβριο του 2011. Από τότε, σε διάφορες γωνιές της πόλης, μοιράζονται την ομορφιά και τη σοφία των λαϊκών παραμυθιών με ακροατές που τα ‘χουν τόσο ανάγκη, όσο κι αυτές.

– Παρασκευή 3 Ιουνίου
«Σκόρπια του κόσμου παραμύθια»
Ιστορίες λαϊκές μαγικές. Κουβέντες όλο σοφία και ζωή του κόσμου του πλατιού, μα κι εκείνου που μέσα μας φωλιάζει κι αναζητά να φωτιστεί και να φωτίσει. Παραμύθια δίχως κουκιά και ρεβίθια, που σκορπούνε γνώση, αλήθεια και μια πνοή που ανασαίνει μέσα από το λόγο του χτες για να στεριώσει καλύτερα το σήμερα.

Αφήγηση: Αγγελική Γεωργίτση, Αναστασία Κουκουζέλη

– Παρασκευή 10 Ιουνίου
«Παραμύθια του χτες για ανθρώπους του σήμερα»
Παραμύθια προφορικής παράδοσης και ιστορίες λαϊκές που ταξιδεύουν στους καιρούς έξω από τον χρόνο. Λόγια δοκιμασμένα από πολλούς και που αφορούν όλους εκείνους που τα άκουσαν κι όσους θελήσουν ν’ ανοίξουν την καρδιά τους για να φωλιάσει η πείρα των παλιών. Υποθέσεις-εμπειρίες των άλλων μα ίσως και δικές μας, διαπροσωπικές, κοινωνικές μα κατά βάθος ανθρώπινες, ένας λόγος-γέφυρα από τα χτες στα σήμερα.

Αφήγηση: «Παραμυθοπεράσματα»
Η ομάδα Αφήγησης «Παραμυθοπεράσματα» (Τασούλα Κοντορούδα, Παναγιώτης Κόκκορης, Κώστας Λιναρδάτος, Ελεάνα Χατζάκη, Ιωάννα Φώκου) έχει ξεκινήσει τη σχέση της με τα παραμύθια και την αφήγησή τους από το 2013. Αφηγείται ιστορίες που επιλέγει με ευθύνη, σεβασμό κι μεράκι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.