Η ομαδική έκθεση “A Certain Blue of the Sea” σε επιμέλεια της ιστορικού τένχης Δρ Σωζήτα Γκουντούνα λαμβάνει χώρα στην Ιόνιο Βουλή Κέρκυρας με την υποστήριξη του Δήμου Κέρκυρας απο τις 4 Ιουλίου 2017 έως και το τέλος Ιουλίου.

Η έκθεση εστιάζει στη σύζευξη του Τουρισµού µε τον Πολιτισµό, που είναι το σήµα κατατεθέν της Κέρκυρας και θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Corfu Challenge 2017 που διοργανώνεται από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Marina Gouvia, με τη συνεργασία του International Maxi Association (IMA) και της Maxi 72 Class. Βασικοί στόχοι της έκθεσης είναι να αναδείξει το Ιόνιο και την Κέρκυρα ως χώρο έµπνευσης, δηµιουργίας και πολιτισµικού διαλόγου και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως έναν αστερισµό προορισµών µε πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Η ιστορία της τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του χρώματος και σε αυτήν την ιστορία, το μπλε παραπέμπει πάντα στην απεραντοσύνη, «το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα ​​από τις διαστάσεις», όπως περιέγραψε ο εικαστικός Yves Klein. Χρώματα όπως η ουλτραμαρίνα, το βαθύ μπλέ, προέρχεται από το lapis lazuli, έναν πολύτιμο λίθο που εδώ και αιώνες μπορούσε να βρεθεί μόνο σε μια οροσειρά στο Αφγανιστάν. Για εκατοντάδες χρόνια, το κόστος του lapis lazuli ξεπερνούσε ακόμη και την τιμή του χρυσού.

"A Certain Blue of the Sea"

Η μειωμένη όμως ευαισθησία και η αδυναμία αντίληψης για το μπλέ χρώμα στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ μπλε και κίτρινου, ιώδους και κόκκινου, μπλέ και πράσινου έχει ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα να παρουσιάζονται ως κόκκινα, ροζ, μαύρα, άσπρα, γκρίζα και τυρκουάζ. Ενώ, το μπλε εμφανίζεται πράσινο και το κίτρινο εμφανίζεται ιώδες ή ανοιχτό γκρί για εκείνους που έχουν χρωματική τύφλωση για το μπλε (τριτανοπία). Η οπτική αντίληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας του περιβάλλοντος, του κόσμου, καθώς και των οργάνων του σώματος. Το χρώμα είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της αντίληψής μας, ωστόσο, ο φυσικός κόσμος και ο κόσμος των αντικειμένων δεν περιέχουν χρώμα και δεν είναι όπως τα βιώνουμε. Το χρώμα δεν είναι μια φυσική ιδιότητα των αντικειμένων, επομένως, το αίμα δεν είναι κόκκινο, η θάλασσα δεν είναι μπλε, τα δέντρα δεν είναι πράσινα …

Η εμφάνιση του χρώματος ενός αντικειμένου μπορεί να μετατραπεί αν αλλάξει το χρώμα του φωτός που λάμπει πάνω του και το χρώμα του ορατού φωτός εξαρτάται από το μήκος κύματος του. Το λευκό φως αποτελείται από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου επειδή περιέχει όλα τα μήκη κύματος και περιγράφεται ως πολυχρωματικό φως. Το χρώμα λάμπει με το φως του ακτινοβόλου ήλιου και δημιουργεί ένα αμείλικτο θέαμα από καθαρή ορατότητα, έντονη φωτεινότητα που έχει την ικανότητα ακόμη και να μας τυφλώσει.

"A Certain Blue of the Sea"

Αντλώντας από τις διαφορετικές αντιλήψεις μας για το χρώμα, την έλλειψη έγχρωμων οραμάτων, αλλα ακόμη και από την «αχρωματοψια» (ολική χρωματική τύφλωση), οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της ομαδικής έκθεσης του “Corfu in Color” ανιχνεύουν τις διαφορετικές ερμηνείες του χρώματος ως αισθήσεις, αισθητικές εμπειρίες, ψυχολογικές ιδιότητες οπτικών εμπειριών, αλλα και ως αναπαραστάσεις των δομών του εγκεφάλου.