“A Certain Blue of the Sea”: Οι διαφορετικές ερμηνείες του χρώματος ως αισθήσεις

A Certain Blue of the Sea στην Ιόνιο Βουλή Κέρκυρας

Το Ιόνιο και η Κέρκυρα ως χώροι έµπνευσης και δηµιουργίας

Η ομαδική έκθεση “A Certain Blue of the Sea” σε επιμέλεια της ιστορικού τένχης Δρ Σωζήτα Γκουντούνα λαμβάνει χώρα στην Ιόνιο Βουλή Κέρκυρας με την υποστήριξη του Δήμου Κέρκυρας απο τις 4 Ιουλίου 2017 έως και το τέλος Ιουλίου.

Η έκθεση εστιάζει στη σύζευξη του Τουρισµού µε τον Πολιτισµό, που είναι το σήµα κατατεθέν της Κέρκυρας και θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Corfu Challenge 2017 που διοργανώνεται από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Marina Gouvia, με τη συνεργασία του International Maxi Association (IMA) και της Maxi 72 Class. Βασικοί στόχοι της έκθεσης είναι να αναδείξει το Ιόνιο και την Κέρκυρα ως χώρο έµπνευσης, δηµιουργίας και πολιτισµικού διαλόγου και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως έναν αστερισµό προορισµών µε πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Η ιστορία της τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του χρώματος και σε αυτήν την ιστορία, το μπλε παραπέμπει πάντα στην απεραντοσύνη, «το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα ​​από τις διαστάσεις», όπως περιέγραψε ο εικαστικός Yves Klein. Χρώματα όπως η ουλτραμαρίνα, το βαθύ μπλέ, προέρχεται από το lapis lazuli, έναν πολύτιμο λίθο που εδώ και αιώνες μπορούσε να βρεθεί μόνο σε μια οροσειρά στο Αφγανιστάν. Για εκατοντάδες χρόνια, το κόστος του lapis lazuli ξεπερνούσε ακόμη και την τιμή του χρυσού.

"A Certain Blue of the Sea"

Η μειωμένη όμως ευαισθησία και η αδυναμία αντίληψης για το μπλέ χρώμα στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ μπλε και κίτρινου, ιώδους και κόκκινου, μπλέ και πράσινου έχει ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα να παρουσιάζονται ως κόκκινα, ροζ, μαύρα, άσπρα, γκρίζα και τυρκουάζ. Ενώ, το μπλε εμφανίζεται πράσινο και το κίτρινο εμφανίζεται ιώδες ή ανοιχτό γκρί για εκείνους που έχουν χρωματική τύφλωση για το μπλε (τριτανοπία). Η οπτική αντίληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας του περιβάλλοντος, του κόσμου, καθώς και των οργάνων του σώματος. Το χρώμα είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της αντίληψής μας, ωστόσο, ο φυσικός κόσμος και ο κόσμος των αντικειμένων δεν περιέχουν χρώμα και δεν είναι όπως τα βιώνουμε. Το χρώμα δεν είναι μια φυσική ιδιότητα των αντικειμένων, επομένως, το αίμα δεν είναι κόκκινο, η θάλασσα δεν είναι μπλε, τα δέντρα δεν είναι πράσινα …

Η εμφάνιση του χρώματος ενός αντικειμένου μπορεί να μετατραπεί αν αλλάξει το χρώμα του φωτός που λάμπει πάνω του και το χρώμα του ορατού φωτός εξαρτάται από το μήκος κύματος του. Το λευκό φως αποτελείται από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου επειδή περιέχει όλα τα μήκη κύματος και περιγράφεται ως πολυχρωματικό φως. Το χρώμα λάμπει με το φως του ακτινοβόλου ήλιου και δημιουργεί ένα αμείλικτο θέαμα από καθαρή ορατότητα, έντονη φωτεινότητα που έχει την ικανότητα ακόμη και να μας τυφλώσει.

"A Certain Blue of the Sea"

Αντλώντας από τις διαφορετικές αντιλήψεις μας για το χρώμα, την έλλειψη έγχρωμων οραμάτων, αλλα ακόμη και από την «αχρωματοψια» (ολική χρωματική τύφλωση), οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της ομαδικής έκθεσης του “Corfu in Color” ανιχνεύουν τις διαφορετικές ερμηνείες του χρώματος ως αισθήσεις, αισθητικές εμπειρίες, ψυχολογικές ιδιότητες οπτικών εμπειριών, αλλα και ως αναπαραστάσεις των δομών του εγκεφάλου.

Συντελεστές

40 Εικαστικοί:

Σάντρα Χρήστου ~ Σοφία Χούσου ~ Γιούλα Χατζηγεωργίου ~ Ασπάσιος Χαρωνιτάκης ~ Κλεοπάτρα Χαρίτου~ Φίλιππος Τσιτσόπουλος ~ Αντώνης Τσακίρης ~ Δανάη Στράτου ~ Άγγελος Σκούρτης ~ Χριστίνα Σγουρομύτη ~ Νανά Σαχίνη ~ Γιώργος Σαμψωνίδης ~ Μαρίνα Προβατίδου ~ Άρτεμις Ποταμιάνου ~ Μπριζίτ Πολέμη ~ Χαρά Πιπερίδου ~ Αιμιλία Παπαφιλίππου ~ Αντωνία Παπατζανάκη ~ Νίκος Παπαδόπουλος ~ Νίκος Ναυρίδης ~ Μαργαρίτα Μυρογιάννη ~ Βένια Μπεχράκη ~ Ράνια Μπέλου ~ Μάρω Μιχαλακάκου ~ Λέων Μιχαήλ ~ Ηλιόδωρα Μαργέλου~ Χρήστος Κώστουλας (Captain) ~ Εσμεράλδα Κοσματόπουλος ~ Πέγκυ Κλιάφα ~ Μαρία Καραντζή ~ Ειρήνη Καραγιαννοπούλου ~ Νίκος Καναρέλης ~ Δημήτρης Ζουρούδης ~ Κατερίνα Ζαχαροπούλου ~ Κλειώ Γκιζελή ~ Μαρία Γεωργούλα ~ Αντώνης Βολανάκης ~ Κωστής Βελώνης ~ Ευγενία Αποστόλου ~ Λυδία Αδριώτη

Επιμέλεια Έκθεσης : Δρ Σωζήτα Γκουντούνα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.