Αφιέρωμα: Γαλλικό Χρώμα ΙΙΙ

Ταινίες από το παρελθόν της Γαλλίας έρχονται στο παρόν της Θεσσαλονίκης

Οι δεσμοί του σινεφίλ κοινού στην Ελλάδα με το γαλλικό σινεμά είναι ισχυροί και κρατούν δεκαετίες. Η γαλλική κινηματογραφική σχολή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους έλληνες θεατές, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία των μεγάλων Γάλλων auteurs, ανεξαρτήτως γενιάς. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει από τις 23 έως τις 26 Απριλίου 2015, μια επιλογή αγαπημένων γαλλικών ταινιών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία όχι μόνο στη γαλλική, αλλά στην παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή: Από το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ” του Αλέν Ρενέ και το Η νύφη φορούσε μαύρα” του Φρανσουά Τρυφώ, στο φιλμ Το μίσος” του Ματιέ Κασοβίτς και το Ανάμεσα στους τοίχους” του Λοράν Καντέ.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

– Η ταινία Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ” του Αλέν Ρενέ (1961), με εικαστικές αναφορές στη ζωγραφική και ειδικά στο έργο του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και του Ρενέ Μαγκρίτ, απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

– Στο Η νύφη φορούσε μαύρα” (1968) ο Φρανσουά Τρυφώ αποτίνει έναν φόρο τιμής στον «δάσκαλο» Αλφρεντ Χίτσκοκ, γυρίζοντας την ταινία με τον τρόπο και τη μέθοδο του μετρ.

– Για την ταινία του “Το μίσος” (1996) ο Ματιέ Κασοβίτς κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ το “Ανάμεσα στους τοίχους” του Λοράν Καντέ, απέσπασε το 2008 τον Χρυσό Φοίνικα στην διοργάνωση της Κρουαζέτ.

Πρόγραμμα προβολών:

23/04 Πέμπτη
19:00 Ανάμεσα στους τοίχους
21:30 Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ

24/04 Παρασκευή
19:00 Το μίσος
21:30 Η νύφη φορούσε μαύρα

25/04 Σάββατο
19:00 Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ
21:30 Το μίσος

26/04 Κυριακή
19:00 Η νύφη φορούσε μαύρα
21:30 Ανάμεσα στους τοίχους

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

1 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.