Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Άκι Καουρισμάκι ανακοίνωσε επίσημα ότι εγκαταλείπει τη σκηνοθεσία. Τη δήλωση αυτή έκανε εν μέσω της 67ης Μπερλινάλε, όπου πιθανολογείται ότι θα του απονεμηθεί το βραβείο «Χρυσή Άρκτος», για την ταινία του «Αλλη πλευρά της ελπίδας».

«Το έχω ξαναπεί, αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματικά αντίο. Αυτή η ταινία θα είναι η τελευταία για εμένα», είπε στη δημόσια τηλεόραση της Φινλανδίας Yle. «Έχω κουραστεί. Θέλω να αρχίσω να ζω τη δικιά μου ζωή, επιτέλους», συνέχισε.

Η «Άλλη πλευρά της ελπίδας» αφηγείται τη διαδρομή ενός Σύρου ο οποίος ζητά άσυλο στη Φινλανδία και μας παρουσιάζει τη μάχη του νεαρού Χάλεντ προκειμένου να καταφέρει να γίνει αποδεκτός. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Σέρουαν Χάτζι, ένας Σύρος ηθοποιός που μετανάστευσε στη Φινλανδία.

Μετά το «Λιμάνι της Χάβρης» το 2011, που ήταν η πρώτη ταινία της τριλογίας, θα ακολουθούσε και μια τελευταία μεγάλου μήκους ταινία, η οποία όμως, σύμφωνα με το δημιουργό της, δεν θα γυριστεί.

Η «άλλη πλευρά της ελπίδας», που καταχειροκροτήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στη δημοσιογραφική προβολή της Μπερλινάλε, είναι ανάμεσα στα φαβορί για το μεγαλύτερο βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, που θα απονεμηθεί το Σάββατο (18 Φεβρουαρίου).

Ενδεικτικά έργα από τη φιλμογραφία του Άκι Καουρισμάκι:
Crime and Punishment, 1983
Calamari Union, 1985
Shadows in Paradise, 1986
Hamlet Goes Business, 1987
Ariel, 1988
Likaiset kädet (Les mains sales), 1989 (production for Finnish TV)
Leningrad Cowboys Go America, 1989
The Match Factory Girl, 1990
I Hired a Contract Killer, 1990
La Vie de Bohème, 1992
Take Care of Your Scarf, Tatiana, 1994
Leningrad Cowboys Meet Moses, 1994
Drifting Clouds, 1996
Juha, 1999
The Man Without a Past, 2002
Lights in the Dusk, 2006
Le Havre, 2011
The Other Side of Hope, 2017

Η πιο πρόσφατη μεγάλου μήκους ταινία του, Le Havre/Η Χάβρη (2011), κέρδισε 15 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 18.