Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των δεκατριών μυθιστορημάτων που είναι υποψήφια για το βραβείο Booker 2017, τη σημαντικότερη ετήσια λογοτεχνική διάκριση στον αγγλόφωνο κόσμο. Πρόεδρος της φετινής επιτροπής είναι η βαρόνη Λόλα Γιανγκ.

Στη μακρά λίστα των βραβείων πρωταγωνιστεί η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, η οποία με το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο θεός των μικρών πραγμάτων», κέρδισε το βραβείο Booker τον Οκτώβριο του 1997 (το πρώτο αγγλόφωνου Ινδού συγγραφέα που ζει στην Ινδία).

Αυτή τη φορά βρίσκεται στη λίστα των υποψήφιων για το βραβείο των 50.000 στερλινών με το βιβλίο «The Ministry of Storm Happiness». Μιλώντας στον Guardian, η Ρόι είπε ότι της πήρε δύο δεκαετίες για το δεύτερο μυθιστόρημα επειδή: «η μυθοπλασία παίρνει το χρόνο της, δε βιάζεται». Με ένα γενναίο, επίκαιρο, τρομακτικό μυθιστόρημα, γράφει για το φύλο και τις transgender αλήθειες σε μια Ινδία που βυθίζεται στον σκοταδισμό.

Η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι

Η κριτική επιτροπή του Man Booker παρέλαβε περισσότερους από 150 τίτλους βιβλίων, ανάμεσα σε αυτούς φιγουράρουν η Άλι Σμιθ, η Ζέιντι Σμιθ, ο Σεμπάστιαν Μπάρι, ενώ μετά το «άνοιγμα» της επιτροπής στους Αμερικανούς συγγραφείς το 2014, φέτος ανταγωνίζονται τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα των αμερικανικών γραμμάτων, ο Πολ Όστερ με το «4321», ο Τζορτζ Σόντερς με το «Lincoln in the Bardo» και ο Αφροαμερικανός Κόλσον Γουάιτχεντ με το «Τhe Underground Railroad», βιβλίο που του χάρισε και το Πούλιτζερ λογοτεχνίας. Η επιτροπή σημείωσε ότι φέτος το ένα τρίτο των υποψηφιοτήτων προέρχεται από τις ΗΠΑ.

O Aμερικανός συγγραφέας Κόλσον Γουάιτχεντ

Τα δυο νέα ονόματα της λίστας είναι η 29χρονη Φιόνα Μόζλι με τον Elmet από το Ηνωμένο Βασίλειο και η 38χρονη Αμερικανίδα Έμιλι Φρίντλυντ με το History of Wolves. Πρόκειται για τα πρώτα μυθιστορήματα και των δυο συγγραφέων. Η λίστα συμπληρώνεται με τον βραβευμένο συγγραφέα Τζον Μακγκρέγκορ και το μυθιστόρημα Reservoir 13, με το Home Fire της Καμίλα Σάμσι και το Bones του Ιρλανδού συγγραφέα Μάικ Μακόρμακ, που κέρδισε το βραβείο Goldsmiths το περασμένο έτος.

Η επιτροπή θα ξαναδιαβάσει τη μακρά λίστα με τα 13 μυθιστορήματα και θα καταλήξει στα έξι της βραχείας λίστας στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου και θα είναι ο επόμενος σε μια μακρά λίστα νικητών του βραβείου από το 1969, ο οποίος συμπεριλαμβάνει ονόματα όπως της Χίλαρι Μαντέλ, της Άιρις Μέρντοχ και του Ίαν Μακ Γιούαν.

Περσινός νικητής ήταν ο Πολ Μπέτι, ο πρώτος Αμερικανός νικητής του βραβείου, με το βιβλίο του The Sellout ( Ο Πουλημένος), το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο περυσινός νικητής, έχει τώρα πουλήσει πάνω από 360.000 φυσικά αντίγραφα, με τις πωλήσεις την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του βραβείου να αυξάνονται κατά 65%.

Η μακρά λίστα αναλυτικά:

4321 του Paul Auster (Faber & Faber)

Days Without End του Sebastian Barry (Faber & Faber)

History of Wolves της Emily Fridlund (Weidenfeld & Nicolson, Orion Books)

Exit West του Mohsin Hamid (Hamish Hamilton, Penguin Random House)

Solar Bones του  Mike McCormack (Canongate)

Reservoir 13 του Jon McGregor (4th Estate, HarperCollins)

Elmet της Fiona Mozley (JM Originals, John Murray)

The Ministry of Utmost Happiness της Arundhati Roy (Hamish Hamilton, Penguin Random House)

Lincoln in the Bardo του George Saunders (Bloomsbury)

Home Fire της Kamila Shamsie (Bloomsbury)

Autumn της Ali Smith (Hamish Hamilton, Penguin Random House)

Swing Time της Zadie Smith (Hamish Hamilton, Penguin Random House)

The Underground Railroad του Colson Whitehead (Fleet, Little, Brown)