starΤι τρώνε στη Ρωσία; Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση του δημοφιλέστερου σπορ στον κόσμο ξεκίνησε και η χώρα φιλοξενίας του Μουντιάλ 2018 είναι για πρώτη φορά η Ρωσία. Σ’ αυτήν θα γίνουν 64 αγώνες σε 12 γήπεδα και σε 11 διαφορετικές πόλεις της. 

Θα παίξουν 736 παίκτες από 32 διαφορετικές χώρες. 

Θα καταναλωθεί φαγητό. Πολύ φαγητό. Τι θα φάνε άραγε οι αθλητές και οι φίλαθλοι της στρογγυλής θεάς;

Από το 1 έως το 10 και από το πιροσκί έως τη βότκα απαριθμούμε τα δέκα πράγματα που πρέπει να απολαύσετε σαν γνήσιοι Ρώσοι:

1.

Pirozhki – Τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους ρώσικα πιτάκια τα οποία συναντάμε με αμέτρητες γεμίσεις. Συνήθως είναι τηγανητά και τα απολαμβάνουμε ζεστά.

Παραδοσιακά πιροσκί γεμιστά με κιμά.

Παραδοσιακά πιροσκί γεμιστά με κιμά.

2.

Pelmeni – γεμιστά ζυμαρικά με κρεάς ή ψάρι παρόμοια με τα ιταλικά tortellini. Εικάζεται ότι πρωτοδημιουργήθηκαν σε χωριά, στα Ουράλια Όρη.

3.

Vareniki – παρόμοια με τα pelmeni αλλά χωρίς γέμιση κρέατος. Γεμίζονται με λαχανικά (συνήθως πατάτα) ή λευκό τυρί και σερβίρονται συνήθως σωταρισμένα σε φρέσκο βούτυρο.

Βαρένικι σωταρισμένα σε βούτυρο και σερβιρισμένα με φρέσκια σμετάνα.

Βαρένικι σωταρισμένα σε βούτυρο και σερβιρισμένα με φρέσκια σμετάνα.

4.

Smetana – η ρώσικη ξινόκρεμα την οποία βρίσκουμε σε διαφορετικά ποσοστά λίπους ανάλογα με τη χρήση της. Εξαιρετικός συνοδός πολλών πιάτων καθώς εξισορροπεί την καυτερή γεύση που πολλές φορές κυριαρχεί.

5.

Μοσχάρι Stroganov – Το διάσημο πιάτο πήρε το όνομα του από τον Alexander Stroganov, υπουργό Εσωτερικών της Ρώσικης Αυτοκρατορίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Η αυθεντική συνταγή πρωτοβρέθηκε σε ρώσικο βιβλίο μαγειρικής το 1871 και είναι φτιαγμένη με σωταρισμένο μοσχάρι και σάλτσα με βάση την smetana.

Μοσχάρι στρογκανόφ μαγειρεμένο με μανιτάρια και παπαρδέλες.

Μοσχάρι στρογκανόφ μαγειρεμένο με μανιτάρια και παπαρδέλες.

6.

Blini – Είδος κρέπας με γάλα και αλεύρι από σίκαλη. Με αυτά φτιάχνονται πολλά μικρά ορεκτικά με σολωμό ή ρώσικο χαβιάρι.

Μπλινί με κρέμα σμετάνα και μπρίκ.

Μπλινί με κρέμα σμετάνα και μπρίκ.

7.

Zakuski – Ποικιλία από κρύα και ζεστά ορεκτικά που σερβίρονται στην αρχή του γεύματος. Μπορούμε να βρούμε από λαχανικά τουρσί και παστά θαλασσινά μέχρι ζεστά πεϊνιρλί και λουκάνικα.

Τα ζακούσκι διακρίνονται για την ποικιλιά αλλά και την αφθονία τους.

Τα ζακούσκι διακρίνονται για την ποικιλιά αλλά και την αφθονία τους.

8.

Γλυκό Πάσχα – Το ομώνυμο γλυκό σερβίρεται στο Πασχαλινό τραπέζι και πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για ένα γλυκό με βάση το τυρί κρέμα και αποξηραμένα φρούτα.

9.

Medovik – Αυτό το είδος τούρτας είναι φτιαγμένο σε στρώσεις και έχει βάση το μέλι και το ζαχαρούχο γάλα. Είναι γνωστό όχι μόνο για την πολύωρη προετοιμασία του αλλά και γιατί λέγεται ότι πρωτοδημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα προς τιμήν της τσαρίνας Ελισάβετ.

Οι στρώσεις της ζύμης μελιού και της κρέμας κυριαρχούν.

Οι στρώσεις της ζύμης μελιού και της κρέμας κυριαρχούν.

10.

Vodka – Και για να κλείσει ένα αυθεντικό ρώσικο γεύμα απαραίτητη είναι η βότκα. Το διάφανο απόσταγμα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεγαλύτερη του 40% φτιάχνεται από απόσταξη δημητριακών και πατάτας. Στη Ρωσία πίνεται συνήθως σκέτη, κρύα και σερβιρισμένη σε μικρά ποτήρια.